Τα παραμύθια έρχονται στο σπίτι μας με ασφάλεια, για να μας ταξιδέψουν στο μαγικό τους κόσμο

Μαγικές ευωδιές για μικρούς και μεγάλους

  • Τετάρτη, 31 Μαρτίου, 2021 - 06:13

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών προκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να τρυπώσουν στα χρωματιστά διαδικτυακά του δωμάτια για να ακούσουν μοναδικές ιστορίες, να σπάσουν τις απαγορεύσεις των τοίχων, να φωτιστούν από το φως τους και να χρωματίσουν τη διάθεσή τους με τις αποχρώσεις τους.

Η «Γιορτή Παραμυθιών» που θα πραγματοποιηθεί μέσω Skype, μας περιμένει να απολαύσουμε τις μαγικές ευωδιές των ιστοριών, ένα κουκί κι ένα φασόλι, αρώματα, περιπέτειες, αστεία και σοφίες αλλά κι ένα μεγάλο πλατς πλουτς.

Πλατς πλουτς!

Ιστορίες με δράση, απίθανες, τρελές… με ζώα που σου δίνουν συμβουλές και κατσαρίδες που ζητάνε παντρειές. Ήρωες που στον Αμαζόνιο τολμούν να πάνε κι άλλους που τη φωνούλα τους αναζητάνε. Μέρη φτιαγμένα από λιχουδιές και μουσεία που εξηγούνε γιατί κλαις… έρχονται στις οθόνες παιδιών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 και ώρα 11:30.

Οι μικροί φίλοι των παραμυθιών και των χρωμάτων θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αρχικά τις «Περιπέτειες της κότας Εντβίζ και της Αγλαΐας στον Αμαζόνιο» και τον «Σκύλο που δεν ήξερε να γαβγίζει» από τη Σοφία Λουκά. Στη συνέχεια, η Πετρίνα Καρυδιά θα αφηγηθεί τις ιστορίες: «Ένα μέγαρο από παγωτό», «Η χώρα του ξε» και «Η λέξη κλαίω». Θα ακολουθήσουν τα παραμύθια «Ξιπασμένη νυχτερίδα» και «Πλατς» από την Κατερίνα Θεοδώρου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη Νικολέτα Χατζηπολυδώρου από την Κύπρο, που θα παρουσιάσει τη «Μαρτίνα την όμορφη κατσαριδούλα».

Με κουκί και με φασόλι

Με κουκί και με φασόλι στην Κέα πάνε όλοι. Γράμματα μαθαίνουνε, στη φασολιά ανεβαίνουνε. Ήτανε κι ένα πουλί, κόκορας με το κουκί! Τι κι αν τους συναντήσουμε μέσα απ' το γυαλί; Όλοι μαζί γευόμαστε το πιο γλυκό ψωμί!

Η εκδήλωση της Κυριακής 11 Απριλίου 2021, θα ανοίξει με το παραμύθι «Η Αλίκη στη χώρα των γραμμάτων» από τη Βάσια Γιαννακοπούλου. Στη συνέχεια, η Κάτια Καντούρη θα παρουσιάσει τον «Τζακ και τη φασολιά», η Καλλιόπη Λιαδή θα μας γνωρίσει τον «Βασιλιά των πουλιών» και τέλος, η Ελένη Μπασδάρα θα αφηγηθεί τις ιστορίες «Το πιο γλυκό ψωμί» και «Ο κόκορας και το κουκί».

Χρώματα και αρώματα

Το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 στις 19:00, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών κλείνει ραντεβού με παιδιά άνω των 10 ετών, εφήβους και ενήλικες.

Από τη Βαγδάτη, την Ινδία κι απ' όπου βάζει η φαντασία, οι ήρωες θα πιάσουν τα ηνία και θα καλπάσουν γρήγορα για να βρουν τη σοφία. Ο διάβολος κι ο χάροντας εμπόδια θα βάλουν, να αλλάξουνε τον ρου, καιρό αυτοί δε χάνουν. Τα όνειρα όμως κι οι ευχές με χρώματα θα ντυθούν, να βάψουνε όλο το μονοπάτι ώστε να μη χαθούν. Ο βασιλιάς το σπαθί του ακονίζει, δε σταματά ούτε για μια στιγμή εκείνος να ελπίζει. Ξάφνου μια αλεπού και ένα αρνί θα ’ρθουν να τον βρουν, είναι αληθινοί ή πλάσματα του νου; Πόσο διαρκεί ακόμη του ανθρώπου η ζωή; Η μάνα του διαβόλου θα δώσει προσταγή, ο κανακάρης της να σβήσει το κερί…

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα παραμύθια: «Η ιστορία των χρωμάτων» από τον Μπάμπη Μπουρέκα, «Μόνο αυτό μην ευχηθείς» από τη Σταυρούλα Θεοδωροπούλου, «Τα όνειρα του βασιλιά» από την Ερμίνα Ποτουρίδου, «Του διαβόλου η μάνα» από την Ανεζούλα Κατσιμπίρη, «Πόσο διαρκεί η ζωή του ανθρώπου» και «Όταν ήρθε στη Βαγδάτη ο θάνατος» από την Άννα Θεοδωρίδου.

Η παρακολούθηση στο Skype σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» είναι κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός. Ιδρυτές του είναι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων (Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, Λαογράφοι, Θεατρολόγοι, Εκπαιδευτικοί, Ηθοποιοί, Αφηγητές, Ζωγράφοι, Δημοσιογράφοι κλπ). Τα μέλη του διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Το «Κέντρο» γεννήθηκε το 2006 από την ανάγκη λειτουργίας ενός φορέα, κατάλληλου καλλιτεχνικά και επιστημονικά, να αναλάβει τον σχεδιασμό, τη διοργάνωση και υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αναδεικνύοντας την παγκόσμια λαϊκή παράδοση. Μέχρι σήμερα συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς. Στοχεύει στη διάσωση, ανάδειξη και διάδοση των μύθων, των θρύλων, των παραμυθιών, μέσα από καλλιτεχνικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στοχεύει να αναπτύξει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πλούτο και τη σημαντικότητα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της προφορικής παράδοσης, να τονίσει την ανάγκη προστασίας τους, να καλλιεργήσει και να μεταδώσει ιδεώδη και αξίες που συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του «Κέντρου» αναπτύσσονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερη επιδίωξη είναι η δραστηριοποίηση σε περιοχές γεωγραφικά μειονεκτούσες, όπου είναι περιορισμένες οι ευκαιρίες πρόσβασης σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται, πως από το 2003 διοργανώνει την «Γιορτή Παραμυθιών». Το αρχαιότερο Φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα, είναι διεθνές  και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι  στην Κέα. για μικρούς και μεγάλους.