Ποιες διοργανώσεις έχασαν τα «πατήματά» τους λόγω της απαγόρευσης εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους και ποιες προσπαθούν να τα σταθεροποιήσουν

Αλλαγές στον φεστιβαλικό χάρτη της Σύρου

Λίγες ημέρες απέμειναν για το άνοιγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 28 Μαΐου μόνο με καθήμενους και πληρότητα 50%.

Εκτός «κάδρου» παραμένει προς το παρόν η επαναλειτουργία των θεάτρων και λοιπών πολιτιστικών χώρων, θέμα το οποίο θα επανεξεταστεί όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ως εκ τούτου, συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου που διοργανώνονται σε ανοιχτούς χώρους, παίρνουν το «πράσινο φως», ενώ ο προγραμματισμός εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους μπαίνει για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι στον πάγο, μέχρι νεωτέρας. Βάσει αυτών, οι διοργανωτές καλούνται να προσαρμόσουν έγκαιρα τις δράσεις τους στις παρούσες συνθήκες, ώστε να προλάβουν να τις προετοιμάσουν κατάλληλα και να τις παρουσιάσουν. Ωστόσο, λόγω της παράτασης των μέτρων κατά της πανδημίας, καθίσταται αδύνατος ο επανασχεδιασμός κάποιων διοργανώσεων που επρόκειτο να διεξαχθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ακυρώσεις τριών φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός»

Στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν και κάποια φεστιβάλ που συμπεριλαμβάνονται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος Πολιτισμός 2021».

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που το Γραφείο Πολιτισμού είχε από τους διοργανωτές, η αδυναμία πραγματοποίησης προβών, οι δυσκολίες στις μετακινήσεις των συμμετεχόντων, πολλοί από τους οποίους θα ταξίδευαν από το εξωτερικό, η απαγόρευση πραγματοποίησης των εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους και άλλες ανάλογες αντικειμενικές δυσκολίες εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας, δεν μπορούν να επιτρέψουν μέχρι στιγμής τη διεξαγωγή για το 2021 των εξής Φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης και Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango.

Υπενθυμίζεται ότι, σε παλαιότερο δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμη», είχαν φιλοξενηθεί δηλώσεις του προέδρου του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννη Αργυρίου ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα κωλύματα στην προετοιμασία και διεξαγωγή του 9ου Φεστιβάλ Χορωδιών τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, εκφράζοντας παράλληλα τη σκέψη του Δ.Σ. για μεταφορά της διοργάνωσης το φθινόπωρο.

Από τετραήμερο… διήμερο το 3ο “Συριανοπατ

Κατά συνέπεια, η διοργάνωση που θα ανοίξει τον φετινό φεστιβαλικό κύκλο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Συριανοπατῶ”, το οποίο ματαιώθηκε πέρυσι, λόγω των συνθηκών. Η ομάδα του δραστήριου Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «Η σοφία της παράδοσης» ανασύνταξε τις δυνάμεις της και αφοσιώθηκε στην τροποποίηση του προγράμματος, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ώστε αυτό το καλοκαίρι να έχουμε την ευκαιρία να υποδεχτούμε και να απολαύσουμε παιδικές και εφηβικές χορευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη καθιστά γνωστό μέσω της «Κοινής Γνώμης» ότι μετά τις απαραίτητες αλλαγές, η 3η έκδοση του φεστιβάλ θα έχει τελικά διήμερη διάρκεια αντί τετραήμερη, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων. το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου 2021. «Δεν έχουμε ακόμα και τις σχετικές διατάξεις από το υπουργείο, όμως αισιοδοξούμε ότι φέτος θα τα καταφέρουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λούβαρη. Όπως υπογραμμίζει, ο Όμιλος συνεχίζει κανονικά τον σχεδιασμό του φεστιβάλ, καθώς οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτό θα πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό και τις πρόβες τους. «Δεν θα μπορούσαμε να το αφήσουμε το τελευταίο 15νθήμερο. Θέλαμε να τους δώσουμε χρόνο. Όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, ελπίζουμε όμως να μην χρειαστεί πάλι να το αναβάλουμε», επισημαίνει.

 

Συγκεκριμένοι όροι για την ασφάλεια των συμμετεχόντων

 

Στην περσινή διοργάνωση του “Συριανοπατῶ” επρόκειτο να λάβουν μέρος 25 συνολικά ομάδες και σε αυτές τις τέσσερις ημέρες, η «σοφία της παράδοσης» θα φιλοξενούσε στη Σύρο 800-900 άτομα. Δεδομένης της κατάστασης, ο Όμιλος έκρινε καλύτερο να μειώσει τόσο τη διάρκεια του φεστιβάλ ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όσο και τον αριθμό των ομάδων σε 12. «Μεταξύ των όρων που θέσαμε είναι οι χορευτικές ομάδες να μην υπερβαίνουν τα 20 άτομα. Αυτό αφορά αποκλειστικά στα μέλη των ομάδων και όχι στους συνοδούς τους. Βέβαια, δεν αποκλείεται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν να επιτρέπουν τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων. Όλα είναι στον αέρα αλλά είμαστε αισιοδοξούμε και θεωρούμε ότι η κατάσταση θα είναι φέτος καλύτερη». Σημειώνεται ότι από το φετινό πρόγραμμα θα απουσιάζει η καθιερωμένη τελετή έναρξης του φεστιβάλ στο «Θέατρο Απόλλων» καθώς και το κέρασμα στους συμμετέχοντες. Τα σεμινάρια χορού και τραγουδιού που διοργανώνονται κάθε χρόνο, φέτος θα διεξαχθούν σε ανοιχτούς χώρους. Τις χορευτικές ομάδες στην πλατεία Μιαούλη, θα συνοδεύσει το μουσικό σχήμα «Χοροσταλίτες», τους οποίους περιμέναμε και πέρυσι να υποδεχτούμε.

Εξίσου σημαντικός όρος είναι οι συμμετέχοντες να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς και τα αποτελέσματα από πρόσφατο μοριακό ή self test. Τα σχετικά έγγραφα θα συγκεντρωθούν από τον υπεύθυνο του κάθε γρουπ στον Όμιλο. «Έτσι κι αλλιώς, μαθαίνουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και στα πλοία. Εν ολίγοις, θα τηρήσουμε απολύτως τα προβλεπόμενα μέτρα».

Καταλήγοντας η κ. Λούβαρη εύχεται να πάνε όλα καλά και κυρίως, να είμαστε όλοι ασφαλείς. «Εμείς προχωράμε σαν να είναι δεδομένη η διεξαγωγή του φεστιβάλ, το πρόγραμμα τρέχει κανονικά και η οργανωτική επιτροπή δουλεύει διαρκώς».

Σημειώνεται ότι στο 3ο “Συριανοπατῶ” θα λάβουν μέρος χορευτικές ομάδες που γνωρίσαμε μέσα από προηγούμενες οργανώσεις, αλλά και νέα σε εμάς τμήματα από όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα των ομάδων θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. «Οι ομάδες που προσεγγίζουμε και μας προσεγγίζουν είναι ιδιαίτερες και θέλουν πάντα να παρουσιάζουν όμορφα και εντυπωσιακά πράγματα», τονίζει η πρόεδρος της «σοφίας της παράδοσης».