Συμμετοχή παιδιών από βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και πολυχώρους της Σύρου στην 7η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής του «syroskidz»

Η παιδική δημιουργικότητα έριξε άγκυρα στη Βάρη

«Βάρκες και βαρκάκια» θα μας παραλάβουν φέτος από την παραλία της Βάρης και θα μας μεταφέρουν στα «λιμάνια» της παιδικής δημιουργικότητας που για μία ακόμη χρονιά «σαλπάρει» μέσω του επιτυχημένου φεστιβάλ «syroskidz».

H Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής που αποτελεί πλέον θεσμό στη Σύρο, κλείνει επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας. Έργα του 2018 ήταν ανάμεσα σε άλλα στην Τελετή Έναρξης της 1ης Ολυμπιάδας Παιδικής Ζωγραφικής που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και το 2019 στη λαμπερή τελετή βράβευσης στο Μουσείο Ακρόπολης.

Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 22 Αυγούστου 2021, παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών «Αερόστατο» και «Κιμωλία», του Πολυχώρου και του Summer Camp των Εκπαιδευτηρίων DeLaSalle άφησαν ελεύθερη την έμπνευσή τους και συνέθεσαν μεγάλους ή πολύπτυχους καμβάδες με θέμα «Βάρκες και Βαρκάκια». Τα έργα τους παρουσιάζονται στις εξωτερικές προσόψεις τοπικών επιχειρήσεων της Βάρης, ενώ μελλοντικά ενδέχεται να ταξιδέψουν και εκτός Σύρου.

Η έκθεση παιδικής ζωγραφικής αποτελεί τη βασική δράση του Παιδικού Φεστιβάλ Κυκλάδων «¡syroskidz!», το οποίο επέστρεψε για 4η χρονιά, για να προσφέρει στους μικρούς φίλους του στιγμές χαράς. Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, το φετινό πρόγραμμα είναι μικρότερο από άλλες χρονιές, ωστόσο περιλαμβάνει ξεχωριστές εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος σε διοργάνωση της Εν.Το.Πο.Συρο με συνδιοργανωτές και σταθερούς συνοδοιπόρους τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στις ανάγκες της διοργάνωσης. Η υλοποίηση του φετινού φεστιβάλ έγινε εφικτή χάρη στη συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Επιμέλεια έμπνευση ιδέα: Χρηστιάννα Πάπιτση, Γεωργία Ματσούκα.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της πανδημίας, την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιήθηκε μόνο η υπαίθρια παιδική έκθεση ζωγραφικής στην παραλία της Βάρης με συμμετοχές από όλες τις προηγούμενων εκθέσεις των τελευταίων πέντε ετών. Φέτος, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 10 έργα που δημιούργησαν παιδιά από βρεφικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και πολυχώρους σε μεγάλους καμβάδες αλλά και ζωγραφιές που παραδόθηκαν από πιστούς φίλους του «syroskidz» με δική τους πρωτοβουλία.

Μοναδικές δράσεις για τους μικρούς φίλους

Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης ξεκίνησαν χθες με μία διαδραστική παράσταση σαπουνόφουσκας από την ομάδα «La Petite Marguerite». Τεράστιες θεαματικές σαπουνόφουσκες απελευθερώνονται καθώς εκτυλίσσεται μια ιστορία με στοιχεία σωματικού θεάτρου. Να γεμίσει ο τόπος φυσαλίδες! Να ονειρευτούμε και πάλι από την αρχή!

Σήμερα στις 18: 30 θα δημιουργηθεί ένα συλλογικό κολλάζ με ατομικές ζωγραφικές για έναν μεγάλο καμβά. Ένας εκπρόσωπος του syroskidz θα ζητήσει από παιδιά που ήδη θα βρίσκονται στην παραλία της Βάρης για το απογευματινό τους μπάνιο να ζωγραφίσουν ατομικά κι επί τόπου σε ένα μικρό χαρτί οτιδήποτε θέλουν. Κατόπιν, οι ζωγραφιές θα συγκεντρωθούν και θα δημιουργηθεί ένα κολλάζ που θα αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών. Ο συλλογικός πίνακας θα παραμείνει μέχρι τις 22/8.

Οι εκδηλώσεις του 4ου syroskidz θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου και ώρα 20:00 με την παράσταση κουκλοθεάτρου «Ο τεμπέλης Λαρς» από τους Παραμυθάδες Γλάρους. Ο τεμπέλης Λαρς είδε την τύχη να του χαμογελάει. Της χαμογέλασε κι αυτός και πήρε έναν υπνάκο. Μίλησε με βατράχια, πριγκίπισσες και βασιλιάδες μέχρι να γίνουν όλες του οι ευχές πραγματικότητα... Όμως καμιά φορά πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι!. Το παραμύθι έφτασε στα αυτιά της ομάδας από τη μακρινή Δανία. Το βρήκε ως Το καπέλο με τις ευχές. Επειδή, όμως, τα μέλη της ομάδας αγάπησαν και ταυτίστηκαν με τον πρωταγωνιστή του, στην καρδιά τους έμεινε απλά,  Ο τεμπέλης Λαρς. Γρήγορα, ανακάλυψαν ότι και τούτων των τόπων οι παραμυθάδες αγαπούσαν από παλιά τους τεμπέληδες. Για παράδειγμα, η Μουμούμ, μια  καταγεγραμμένη παραλλαγή από τη Μυτιλήνη, μοιράζεται με το δανέζικο παραμύθι βασικά επεισόδια, συνθήκες δράσης και τύπους μαγικών βοηθών. Σε άλλες παραλλαγές, ο ήρωας είναι ακριβώς ο ίδιος  με τον Λαρς και τον βρίσκουμε με το παρατσούκλι του Σταχτιάρη. Όσο πιο μακριά και αν κοιτάξουμε, θα διαπιστώσουμε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, κάποτε ξεφύτρωσαν στα παραμύθια τους τεμπέληδες. Το παραμύθι του τεμπέλη Λαρς το διασκευάστηκε από τους «Παραμυθάδες Γλάρους» σε μια ξεκαρδιστική, σπιρτόζικη παραλλαγή, που αναμφίβολα θα απολαύσουν μικροί, μεγάλοι και γίγαντες. Πριν από λίγες ημέρες έκανε πρεμιέρα στα «Αστέρια» ενώ δεύτερος σταθμός της παράστασης είναι το Syroskidz.

Στις παραστάσεις, τα παιδιά θα εισέρχονται σε δελτίο εισόδου που θα προμηθεύονται στον χώρο. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα κι επικαιροποιημένα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας. Απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων.

Στα σχέδια των διοργανωτών είναι η παρουσίαση κάποιων δράσεων του syroskidz σε άλλα νησιά των Κυκλάδων τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Ετικέτες: