Της Μαρίας Ρώτα

Τράπεζα Αίματος η Σαντορίνη

  • Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021 - 06:22

Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο αίμα έχει ιδιαίτερη αξία και θεραπεύει τον άρρωστο άνθρωπο που το έχει ανάγκη. “ Η αξία του αίματος ως θεραπευτικού αγαθού έχει παγκοσμίως αναγνωρισθεί και καθιερωθεί. Αυτή η πραγματικότητα δεν προέκυψε ως τυχαία συνέπεια, ούτε ως καθοδηγούμενη επιλογή την επέβαλαν η επιστημονική σκοπιμότητα και η θεραπευτική ανάγκη...” Είχε γράψει στο βιβλίο του ο αείμνηστος Θεόδωρος Σπανός “ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ” Ο κ. Σπανός ήταν διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” στην Αθήνα. Στην ομιλία του είχε πει : “ Η Εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη με ξεχωριστές ιδιότητες, διαφορετικά κίνητρα και κυρίως πολύ πιο σημαντικό αποτέλεσμα, από οποιαδήποτε άλλη πράξη εθελοντισμού.” Το αίμα, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναντικατάστατο υπερφάρμακο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να το αντικαταστήσει. Πιο τέλειο δώρημα του ανθρώπου δεν υπάρχει. Το αίμα σώζει ζωές.

2-10 Οκτωβρίου 2021

Αιμοδοσία στην Σαντορίνη

Ήταν η δεύτερη αιμοδοσία των κατοίκων της Σαντορίνης της φετινής χρονιάς, με υπεύθυνη την κυρία Γιώτα Τσολάκου, η οποία είναι Προϊσταμένη της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία” της Αθήνας. Πριν φθάσει στην Σαντορίνη η κ. Τσολάκου πίστευε ότι οι άνθρωποι του νησιού που θα πρόσφεραν το αίμα τους την φετινή χρονιά θα ήταν λιγότεροι από όλες τις άλλες χρονιές. “Πίστευα, όπως είπε η κ. Τσολάκου, ότι τη φετινή χρονιά λόγω της τρομερής ασθένειας του κορονοϊού, θα ήταν λίγοι οι άνθρωποι του νησιού που θα ήθελαν να προσφέρουν το αίμα τους και να συναντηθούν στον ειδικό χώρο που γίνεται η αιμοδοσία με άλλους ανθρώπους. Η αιμοδοσία θα είχε πτώση...”

Την κατέπληξε, όμως, η παρουσίαση 1030 ανθρώπων!!! Είπε ότι: “... όλοι εμείς οι υπεύθυνοι είμαστε ευγνώμονες προς αυτούς τους αιμοδότες που επιθυμούν να προσφέρουν το αίμα τους στους συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη.”Στις 2 έως 10 Οκτωβρίου πήραν οι ειδικοί το αίμα των 930 ανθρώπων. Πάνω από 100 ήταν νέοι. Έχει πιστέψει ότι αυτοί οι κάτοικοι, όπως έμαθε, εμπιστεύονται απόλυτα τους ανθρώπους τους ειδικούς και τους γιατρούς που ζητούν το αίμα τους που... θα σώσει ζωές. Η κ. Τσολάκου, ενθουσιασμένη ανέφερε ότι όλοι αυτοί οι κάτοικοι της Σαντορίνης (τόσοι πολλοί) παρουσιάζονται για την προσφορά του αίματος τους την κατάλληλη ημέρα που τους το ζητούν, επειδή βλέπουν τα γραπτά κείμενα στα πολλά “πανό” που είναι τοποθετημένα σε όλους τους δρόμους του νησιού, έξω από τα μαγαζιά, τους κήπους κ.α. “Τράπεζα αίματος” είναι η Σαντορίνη, είπε η κυρία Τσολάκου, με στόχο να προσφέρουν αυτοί οι θαυμάσιοι κάτοικοι το αίμα τους για να σωθεί η ζωή τόσων ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Γνωρίζοντας η κ. Τσολάκου, (ειδική επί τόσα χρόνια), για την φροντίδα της αιμοδοσίας των κατοίκων της Σαντορίνης ανέφερε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό, ότι φέτος συμπληρώνονται 30 ολόκληρα χρόνια ανελλιπούς προσφοράς του αίματος των κατοίκων του νησιού σε τόσους ασθενείς όλης της χώρας, που το είχαν και το έχουν ανάγκη. Αξίζει, όπως είπε, να τους θαυμάσουμε και να τους ευχαριστήσουμε. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης σώζουν ζωές ανθρώπων!!!

Εκεί θα είναι πάντα: “Τράπεζα αίματος Σαντορίνης”.

Διοικητής Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Ελλάδος ΕΚΑΕ

Είναι ο Γιατρός κ. Παναγιώτης Κατσίβελος, ο οποίος έχει επισκεφθεί και τη Σύρο, που όπως είπε,: είναι ένα θαυμάσιο νησί με ιδιαίτερη, υπέροχη ιστορία και με δύο πόλεις πανέμορφες που εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη. Υπάρχουν και εθελοντές αιμοδότες που βοηθούν τους ασθενείς στο Νοσοκομείο. Φυσικά υπάρχουν και σε άλλα νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος άνθρωποι που προσφέρουν το αίμα τους για να σωθούν οι ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Η Σαντορίνη διαθέτει αιμοδότες που ξεπερνούν το μέσο πανελλήνιο όρο... και με το αίμα τους σώζουν ζωές από βέβαιο θάνατο. Τον ενθουσιάζει τον κ. Κατσίβελο και η ομάδα των ανθρώπων της Σαντορίνης που με τον θαυμάσιο τρόπο τους, με τα λόγια και την πρόσκληση και τα γραπτά κείμενα σε τόσα πανό γύρω – τριγύρω στο νησί ενθουσιάζουν τους κατοίκους, οι οποίοι με ιδιαίτερη φροντίδα προσφέρουν το αίμα τους.

Η Σαντορίνη φροντίζει πάντα τους ασθενείς και προσφέρει το αίμα των κατοίκων της

Αξίζει, πραγματικά να συγχαρούμε τους κατοίκους του νησιού και να ευχαριστήσουμε γιατί παράλληλα με την προσφορά του αίματος (όσοι μπορούν να προσφέρουν), η ομάδα των ανθρώπων που φροντίζει δύο φορές το χρόνο, προσπαθεί να παρακαλέσει, να ζητήσει από τους κατοίκους του νησιού να διαβάσουν και τις ευχαριστίες που έχουν σταλεί σε επιστολές ή έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες από τους ανθρώπους που σώθηκε η ζωή τους από την προσφορά του αίματός τους.

Θερμές ευχαριστίες! Θερμά συγχαρητήρια! Στους ανθρώπους της Σαντορίνης που βοήθησαν με το αίμα τους να συνεχιστεί η ζωή τόσων ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων που ζουν στη Ελλάδα. Εύχομαι, από καρδιάς καλή ζωή, με Υγεία.

 

 

 

Ετικέτες: