Της Μαρίας Ρώτα

ΣΥΡΟΣ, Ένα νησί αλλιώτικο!!!

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Σύρος, ένα νησί αλλιώτικο”, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Τσουρλάκη, θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο “ΠΑΛΛΑΣ” την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 και ώρα 21: 15 - ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΡΟΥ
  • Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 2022 - 06:11
Δημαρχείο Σύρου.

Με την Σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Κατερίνα Τσουρλάκη, γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Ήταν γύρω στο 2004, όταν ήρθε στη Σύρο με την ΕΡΤ1, στην οποία εργαζόταν τότε ως σκηνοθέτης, για τα γυρίσματα εκπομπής που αφορούσε τον τόπο μας. Ο Δήμος την παρέπεμψε σε μένα, για να της δώσω τις πληροφορίες που χρειαζόταν για το νησί μας. Έτσι γνωριστήκαμε και από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε μεταξύ μας μια μεγάλη συμπάθεια. Μετά λοιπόν από μια πολύ ζεστή επικοινωνία που είχαμε, ακόμα θυμάμαι τη στιγμή, που της είχα εκφράσει την επιθυμία μου, αν μπορούσε με την υποστήριξη του Δήμου, να αναλάβει την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα του νησιού διαχρονικά, από την προϊστορική Σύρο, μέχρι τη Σύρο του σήμερα. Εκείνη ενθουσιάστηκε με την ιδέα, κατέθεσε σχετική πρόταση στον Δήμο, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, με την προοπτική ενός ποιοτικού ντοκιμαντέρ που θα αναδείκνυε σε όλα τα επίπεδα, τον τόσο σημαντικό τόπο μας. Έτσι ξεκίνησαν τα γυρίσματα μίας πολύ φιλόδοξης παραγωγής, που κάλυψε ιστορία, πολιτισμό, εποχές, έθιμα, πολιτιστικά δρώμενα και το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη. Και εγώ από πολύ κοντά παρακολουθούσα την εξελικτική πορεία της ταινίας επί τρία συνεχόμενα χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί, στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια, με όποιον τρόπο μπορούσα. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, μέχρι και ξενάγηση οργανώσαμε, στον προϊστορικό οικισμό της Χαλανδριανής, όπου φτάσαμε πεζοπορώντας. Και εγώ απορούσα με το κουράγιο της σκηνοθέτιδας και των συνεργατών της, πως κατάφεραν να ακολουθήσουν, μια τόσο δύσβατη και επίπονη πορεία, έχοντας στις πλάτες τους, ένα βαρύ επαγγελματικό εξοπλισμό. Φαίνεται ότι ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία τους, για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν με πολύ αγάπη και μεράκι, δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ “Σύρα η Αρχόντισσα” που προβλήθηκε το 2006 στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης, υπό την Αιγίδα του Δήμου και με την υποστήριξη του τότε Δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα. Την Ταινία την παρουσίασα εγώ και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική. Ήταν όλοι παρόντες, οι αρχές του τόπου, ο τύπος, τα κανάλια και πλήθος Συριανών. Τα σχόλια, από τις πλευρές, ήταν διθυραμβικά! Έτσι σύντομα το ντοκιμαντέρ περιήλθε στην κατοχή του Δήμου, ο οποίος για πολλά χρόνια το αξιοποίησε για την τουριστική προβολή της Σύρου. Αξίζει να αναφέρω επίσης ότι αυτό το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ, προβλήθηκε αρκετές φορές από την ΕΡΤ 1 και από το κανάλι της Βουλής, προβάλλοντας το νησί μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα, ότι η Κατερίνα Τσουρλάκη, δημιουργώντας αυτή την ταινία, αγάπησε τόσο πολύ τη Σύρο (και αυτό φαίνεται και στα ντοκιμαντέρ της), που την έκανε δεύτερη πατρίδα της. Έτσι εδώ και χρόνια, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Σύρο. Και όπως ξέρουμε, ευτυχώς δεν είναι η μόνη, πολλοί είναι αυτοί που ερωτεύονται το νησί μας και κάνουν αυτή την επιλογή!

Και ερχόμαστε στο σήμερα

Το περυσινό καλοκαίρι η Κατερίνα Τσουρλάκη μου ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν προχωρήσει τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας – ντοκιμαντέρ για τη Σύρο. Όπως μου εξήγησε: “ Οι εποχές αλλάζουν, όπως και οι τόποι και κυρίως τα τεχνικά μέσα κινηματογράφησης. Και βέβαια και αυτή η ταινία μου είναι μια πολυεπίπεδη παρουσίαση της Σύρου, αγκαλιάζοντας όλους τους τομείς που την αφορούν, αλλά σήμερα την προσεγγίζω αλλιώς, σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής, αξιοποιώντας και τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Έτσι αυτή τη φορά με τις λήψεις drone, ανακαλύψαμε κάθε άγνωστη πτυχή της Σύρου, ακόμα και την πιο δύσβατη και απόμακρη γωνιά της! Όπου δε μπορούσαμε να φτάσουμε εμείς, έφτανε για μας το “μαγικό ελικοπτεράκι.” Έτσι γνώρισα και εγώ αυτό το “μαγικό ελικοπτεράκι” που με εντυπωσίασε τόσο πολύ. Δεν πίστευα στα μάτια μου, βλέποντας τις υπέροχες εικόνες της Σύρου από ψηλά! Την ταινία που ολοκληρώθηκε, μόλις πριν ένα μήνα, την είδαμε σε στενό κύκλο κάποιοι ενδιαφερόμενοι, κυρίως εκπρόσωποι συλλόγων της Σύρου. Μείναμε όλοι άφωνοι. Εγώ πραγματικά και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ, ότι είναι ότι καλύτερο έχω δει για τον τόπο μου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, που παρευρισκόταν και εκείνος στην προβολή, ενθουσιάστηκε τόσο, που ανέλαβε την διοργάνωση της προβολής του ντοκιμαντέρ, στον θερινό κινηματογράφο “ΠΑΛΛΑΣ”. Στην ερώτησή μου, πως αποφάσισε να πάρει αυτή την σπουδαία πρωτοβουλία, για την οποία τον συγχαίρω θερμά, μου είπε:

“Στόχος μου είναι να δώσω την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς του νησιού, αλλά και σε άλλους, να δουν αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ και να το αξιολογήσουν, με την ελπίδα ότι θα αγοραστεί από έναν ή και περισσότερους φορείς και θα αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή της Σύρου”.

Το ίδιο ελπίζω και εγώ και το εύχομαι...

Μακάρι αυτή η σπάνια και εξαιρετική ταινία, να μείνει εδώ, γιατί σίγουρα την χρειάζεται ο τόπος.

Ελάτε λοιπόν και εσείς στο “ΠΑΛΛΑΣ” για να απολαύσετε αυτό το σπουδαίο ντοκιμαντέρ. Πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Ετικέτες: