Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ επιστρέφει στην Τήνο

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου επιστρέφει για 8η χρονιά. Δεκαέξι πεζογράφοι και ποιητές από έξι χώρες έρχονται στο αγαπημένο νησί για τρεις βραδιές (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο / 28 με 30 Ιουλίου 2022) με αναγνώσεις πεζογραφίας και ποίησης.

Η Τήνος, τα τελευταία χρόνια,  εξελίσσεται σε έναν αξιόλογο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό προορισμό. Η ύπαρξη του φεστιβάλ έχει φυσικά συνεισφέρει σε αυτό, έχοντας τοποθετήσει το νησί στο κέντρο ενδιαφέροντος της παγκόσμια κοινωνίας των ποιητών.

Μια γιορτή λέξεων, στίχων και αφηγήσεων

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ντίνος Σιώτης, περιγράφει το φεστιβάλ: “Μικρό, σύντομο, περιεκτικό, σπιτίσιο, νοικοκυρεμένο,  Το φεστιβάλ είναι ένα πανηγύρι λέξεων, στίχων, ιστοριών, αφηγήσεων και ιδεών που μας ξεναγεί στον κόσμο της λογοτεχνίας. Στα κείμενα των συγγραφέων δεν διαβάζουμε μόνο τους συγγραφείς αλλά και τον εαυτό μας. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με συγγραφείς ανοίγουν έναν χάρτη, σχεδιάζουν μια διαδρομή, κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο της πιθανότητας”.

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου από το 2010 μέχρι σήμερα έχει φέρει στο νησί πάνω από 150 συγγραφείς, σημαντικούς δημιουργούς από όλες τις ηπείρους και από πολλές γλώσσες. Ο Παντελής Μπουκάλας, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Γιάννης Δάλλας, η Έρση Σωτηροπούλου είναι μερικοί μόνο από τους συγγραφείς και ποιητές που έχουν τιμήσει στο παρελθόν με την παρουσία τους το φεστιβάλ.

Με άρωμα από Σύρο

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού θα δούμε την «Ιστορία του λαβυρίνθου», μία παράσταση για σύγχρονες σκοτεινές κατασκευές βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου με τον μουσικό Κρέοντα Κανακάρη και τις πολύ γνωστές και αναγνωρισμένες πλέον στο χώρο Συριανές ποιήτριες, Παυλίνα Μάρβιν και Νάντη Χατζηγεωργίου.

“Το φεστιβάλ είναι μικρό και δεν πάμε να γεμίσουμε στάδια. Είμαστε ικανοποιημένοι όμως από την ανταπόκριση του κόσμου εντός κι εκτός Τήνου. Επιλέγουμε να μην έχουμε ενίσχυση από κανένα φορέα είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο διότι θέλουμε να έχουμε μια ανεξαρτησία χωρίς να μας υπαγορεύει κανείς ποιόν θα φέρουμε και τι θα πούμε. Το φεστιβάλ είναι αυτόνομο  και το υποστηρίζουν εξ’ ολοκλήρου οι Τηνιακοί επιχειρηματίες οι οποίοι το έχουν αγκαλιάσει” λέει στην Κοινή Γνώμη ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Το πρόγραμμα του 8ου Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου:

Πέμπτη, 28 Ιουλίου, στη Χώρα, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού:

Κώστας Καναβούρης, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Αγγελική Κορρέ, Κρίστοφερ Μπάκεν (HΠA), Ναταλίγια Ντόβοπολ (Ουκρανία) και Χρύσα Σπυροπούλου

Παρασκευή 29 Ιουλίου, στην Αγία Τριάδα στη Γύρλα:

Ίγια Κίβα (Ουκρανία), Φίλιππος Φιλίππου, Αλέκος Φλωράκης, Χουσεΐν Χαμπάς (Κουρδιστάν), Νάντη Χατζηγεωργίου.

Σάββατο 30 Ιουλίου στον Αρνάδο:

Λεβέντ Καρατάς (Τουρκία), Πάμπος Κουζάλης (Κύπρος),  Παυλίνα Μάρβιν, ηΕυγενία Μπογιάνου και  Βασίλης Ρούβαλης.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21.00

Το φεστιβάλ το διοργανώνει η “Κοινωνία των (δε)κάτων” με την υποστήριξη του Δήμου Τήνου, του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.