10ος Πανελλήνιος διαγωνισμός νέων πιανιστών

Νέοι μουσικοί διαγωνίζονται πάνω σε κλασικά και πρωτότυπα έργα
  • Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022 - 06:29

Ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου, από το 2001, διοργανώνει τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών» υπό την οργανωτική ευθύνη του Αντώνη Θ. Αμωράτη και από το 2012 της κ. Ντορίνας Αμωράτη και σε συνεργασία με τη Μεσογειακή Συνεργασία Νέων Μουσικών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΜΟΥ.Σ.Α. και του Πανελληνίου Διαγωνισμού Νέων Πιανιστών είναι ο συνθέτης και μαέστρος κος Μενέλαος Παλαιοδημόπουλος. Σε συνδυασμό με αρκετές ακόμα καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ο διαγωνισμός συμβάλλει στο να εδραιωθεί η Άνδρος ως κέντρο ελληνικού πολιτισμού. Σκοπός του πανελλήνιου διαγωνισμού νέων πιανιστών είναι να στηρίξει τη μουσική-συνθετική δημιουργία στην Ελλάδα, να δώσει κίνητρα για τη σύνθεση και εκτέλεση έργων βασισμένων στην Κυκλαδίτικη παράδοση και να βοηθήσει στην ανταλλαγή μουσικών ακουσμάτων.

Φέτος, η 10η διοργάνωση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου όπου το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, ώρα 16.00 θα λάβει χώρα το διαγωνιστικό μέρος και την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, ώρα 10.30 θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Κατερίνας Πολέμη και στη συνέχεια η απονομή των βραβείων.

Βασική αρχή του διαγωνισμού είναι, εκτός των άλλων, η πρωτότυπη συνθετική δημιουργία πάνω σε Κυκλαδίτικα θέματα. Γι’ αυτόν το σκοπό, σε κάθε διοργάνωση δίνονται παραγγελίες σε Έλληνες συνθέτες να γράψουν μουσικά έργα τα οποία χρησιμοποιούνται ως «υποχρεωτικά» αλλά και ως έργα επιλογής των υποψηφίων σε επόμενους διαγωνισμούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών συμβάλλει ενεργά και πολλαπλά στην πολιτιστική ζωή του τόπου δίνοντας κίνητρα σε Έλληνες συνθέτες να γράψουν νέα έργα, αλλά και στους υποψήφιους να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία.

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες μουσικοί ηλικίας έως 25 ετών (γεννημένοι από το 1997 και μετά). Οι διαγωνιζόμενοι διεκδικούν τρία χρηματικά βραβεία, το Α΄Βραβείο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΜΩΡΑΤΗΣ» 3.000€ , το Β΄Βραβείο 2.000€ και το Γ’ Βραβείο 1.500€. Επίσης, θα δοθούν τιμητικά διπλώματα σε όλους τους διαγωνιζόμενους. Με βραβεία του διαγωνισμού έχουν τιμηθεί κατά το παρελθόν παιδιά που σήμερα έχουν εξελιχθεί σε σολιστ ή παρακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές σε μουσικές Ακαδημίες της Ευρώπης.