Η Σαντορίνη ταξιδεύει στην Ιαπωνία μέσα από την τέχνη

  • Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:15

Για τρίτη φορά, η ομάδα ART.T.O.S. εκπροσωπεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής Kanagawa Biennial World Children Art Exhibition.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ιαπωνία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30.000 παιδιών από όλον τον κόσμο, ηλικίας 4 έως 15 ετών, με σκοπό να ενισχυθεί η δημιουργικότητα των μικρών παιδιών αλλά και να λειτουργήσει η τέχνη ως μέσο έκφρασης και κατανόησης της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού ανά τον κόσμο.

Ο θεσμός του παγκόσμιου διαγωνισμού της παιδικής Μπιενάλε ‘’Kanagawa’’Biennial World Children Art Exhibition μετράει 42 χρόνια με την υποστήριξη της UNESCO. Στα χρόνια της ύπαρξής του, μόλις 12 παιδιά από την Ελλάδα έχουν διακριθεί, εκ των οποίων τα 4 είναι μαθητές της ART.T.O.S. ( μία μαθήτρια το 2018 και 3 μαθητές το 2020).

Η Σαντορίνη συμμετέχει δυναμικά

Η ART.T.O.S. (Art Team Of Santorini), και οι μικροί μαθητές των παιδικών και εφηβικών τμημάτων, ζωγραφικής, σχεδίου και χειροτεχνίας με αρωγό το Δήμο Θήρας, εκπροσωπούν και φέτος την Σαντορίνη και την Ελλάδα με 114 ξεχωριστά έργα ζωγραφικής.

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως σήμερα, τα παιδικά-εφηβικά τμήματα εικαστικών, ζωγραφικής, σχεδίου και χειροτεχνίας , υπό την καθοδήγηση των καθηγητών εικαστικών, Χρήστο Cesario Αντωνιάδη και Ιωανέλη Κυριακοπούλου και τη συνεργασία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Σοφίας Κίτσου, συμμετέχουν εκ νέου στον παγκόσμιο διαγωνισμό, στέλνοντας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν σταματά να ονειρεύεται και να δημιουργεί.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον προσεχή Μάρτιο και όσα έργα διακριθούν, θα εκτεθούν το καλοκαίρι στην Ιαπωνία, στο μουσείο της Μπιενάλε.

Όπως, λέει στην “Κοινή Γνώμη” ο καθηγητής εικαστικών Χρήστος Cesario Αντωνιάδης, τα παιδιά ξεκίνησαν να προετοιμάζουν τα έργα τους από τον Σεπτέμβρη με πολλή χαρά και ενθουσιασμό, έχοντας στο μυαλό τους, όχι απαραίτητα τη διάκριση, αλλά την αξία της συμμετοχής και το ταξίδι της δημιουργίας. Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κ. Αντωνιάδης, επιδίωξη της Μπιενάλε είναι η ελεύθερη έκφραση των παιδιών του κόσμου, αποτυπώνοντας τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητα του τόπου και της κουλτούρας τους.

H ιστορία της ART.T.O.S.

Η ART.T.O.S ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) με έδρα την Σαντορίνη. Το όνομά της είναι ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Art. Team. Of. Santorini. Δημιουργήθηκε από την αγάπη για τις τέχνες, τον πολιτισμό, την ιστορία , τη λαογραφία και φυσικά τη Σαντορίνη, μίας ομάδας ανθρώπων και του δάσκαλό τους, εικαστικό Χρήστο Cesario Αντωνιάδη, στα εργαστήρια γλυπτικής και ξυλογλυπτικής που γίνονταν στο νησί της Σαντορίνης υπό την αιγίδα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η δημιουργία της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. , όπως λένε οι ιδρυτές της, κρίθηκε αναγκαία όταν σταμάτησαν τα προγράμματα και η λειτουργία του εργαστηρίου, λόγω της αδυναμίας του κράτους να στηρίξει ανάλογες δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην προώθηση του πολιτισμού, της λαογραφίας, των εικαστικών - παραστατικών και παραδοσιακών τεχνών.

Σκοπός της ART.T.O.S. είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας, η προώθηση, η προβολή, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, των εικαστικών–παραστατικών και παραδοσιακών τεχνών, εφαρμόζοντας δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο-ανθρώπινες συνθήκες εργασίας- και αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων της.

 

Ετικέτες: