“Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη”

To δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ animation σε παραγωγή του Animasyros, σενάριο Βασίλη Καραμητσάνη και σκηνοθεσία Χαράλαμπου Μαργαρίτη, έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023 στο HistoryHD, το συνδρομητικό κανάλι για την ιστορία και τον πολιτισμό. Με αφορμή την προβολή αυτή, ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το ντοκιμαντέρ, για την επόμενη έκδοση του Animasyros, αλλά και για τη συμμετοχή του φεστιβάλ στο συριανό καρναβάλι.

“Το 2019 σκεφτόμασταν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εν όψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση σε συνάρτηση με τη Σύρο και καταλήξαμε να κάνουμε μία πρόταση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού για ένα animation documentary με αναφορά στην Ερμούπολη, τη γενέθλια πόλη του φεστιβάλ. Με αφορμή μία χρηματοδότηση που έδινε το ΕΚΚ και το Υπουργείο για τη στήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας την περίοδο της πανδημίας, υλοποιήσαμε το “Τόποι Ελληνισμού: Ερμούπολη”, το οποίο έκανε πρεμιέρα στην τελετή έναρξης του Animasyros τον Σεπτέμβρη του 2021 κι έκτοτε διέγραψε μία πολύ μεγάλη πορεία σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, προβλήθηκε σε σχολεία όλης της Ελλάδας και αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης”.

Με αφορμή την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, το Cosmote tv επικοινώνησε με το φεστιβάλ και κλείστηκε μία συμφωνία διανομής τον Σεπτέμβριο του 2022. Η ταινία που αφορούσε στην Ερμούπολη, έγινε το αρχικό επεισόδιο μίας ολόκληρης σειράς εφτά επεισοδίων με τίτλο ‘Τόποι του Ελληνισμού’ που αφορά σε σημαντικά μέρη τα οποία έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας με κέντρο βάρους την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά την Ερμούπολη, τα επόμενα επεισόδια θα είναι αφιερωμένα στην Ύδρα, το Μεσολόγγι, την Κάσο, τα Ψαρά, τη Νάουσα και την Κύπρο, θα προβάλλονται δύο ανά έτος και ο κύκλος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. “Για εμάς είναι μία πολύ μεγάλη τιμή και εμπιστοσύνη που μας δείχνει η μεγαλύτερη ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα και μας ανοίγει κι άλλες πόρτες για τη διανομή του ελληνικού animation, κάτι που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ”, δηλώνει ο κ. Καραμητσάνης.

Αnimasyros 2023

Το Animasyros ετοιμάζεται σιγά- σιγά για την επόμενη έκδοση η οποία αναμένεται να είναι αντάξια της ιδιαίτερα πετυχημένης περσινής έκδοσης, όπου σύμφωνα με τον κ. Καραμητσάνη, τα μεγέθη του φεστιβάλ εκτοξεύτηκαν: “Αυτή η επιτυχία δεν ήταν τυχαία, διότι ήταν η πρώτη μας αληθινή και ανυποχώρητη έξοδος από τις συνθήκες της πανδημίας. Αυτά τα δύο χρόνια καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, να συνεχίσουμε το φεστιβάλ και δια ζώσης παράλληλα με την ψηφιακή πλατφόρμα την οποία θέλουμε να διατηρήσουμε και να παραμείνει υβριδικό το φεστιβάλ. Είδαμε ωστόσο, ότι η επαναφορά στη δια ζώσης διεξαγωγή των πολιτιστικών δράσεων ήταν πιο ορμητική από όσο περιμέναμε. Ο κόσμος ζητάει την επαφή, το καταλάβαμε πολύ έντονα το καλοκαίρι που πέρασε”.

Το φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί μεταξύ 26/09 και 01/10. Η 16η έκδοση του φεστιβάλ θα έχει ως θεματική “Αnimation και αρχαία Ελλάδα”, δίνοντας πολλές διαφορετικές όψεις σημαντικών animation που έχουν γίνει στο παρελθόν με αναφορά στην αρχαία παράδοση, την ιστορία, την μυθολογία κ.α., αλλά και σε πιο σύγχρονες όψεις της συσχέτισης του animation με την αρχαιότητα, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων μέσα από το animation.
Επίσης, θα υπάρχει ένα μεγάλο θεματικό αφιέρωμα στο ιβηροαμερικάνικο animation, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την Ιβηρική χερσόνησο, την Λατινική Αμερική, αλλά και τα ισπανόφωνα μέρη των ΗΠΑ. Παράλληλα, θα συνεχιστούν τα εργαστήρια με Έλληνες και ξένους εκπαιδευτές, όπως φυσικά και η Αγορά για την οποία ο Βασίλης Καραμητσάνης είπε: “Έχει αποδειχθεί πλέον ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν στη Σύρο για να ενημερωθούν, όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και επαγγελματικά για το animation κι εμείς πρέπει να το εξυπηρετήσουμε αυτό με όσο το δυνατόν περισσότερη προσαρμοστικότητα. Ελπίζουμε να έχουμε στο πλευρό μας και τον Δήμο και την Περιφέρεια, χωρίς τη στήριξη των οποίων το Animasyros δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και δεν θα είχε γίνει το σημαντικότερο πολιτιστικό φεστιβάλ του νησιού μας αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου στον χώρο του animation, καταφέρνοντας να συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του είδους στις υπέροχες αγκάλες του νησιού”.

Ένα φεστιβάλ που δραστηριοποιείται όλο το χρόνο

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το δραστήριο και φιλόδοξο φεστιβάλ Animasyros, κάνει μία σειρά από δράσεις όπως εργαστήρια κινουμένων σχεδίων και προβολές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, επιμέλειες σε πολιτιστικά φεστιβάλ καθώς επίσης συμβάλλει με κάθε τρόπο σε διάφορα καλλιτεχνικά γεγονότα. “Μέχρι στιγμής, μέσα σε όσα έχουμε προγραμματίσει, είναι φυσικά η συμμετοχή μας στο φετινό συριανό καρναβάλι. Διοργανώνουμε ένα εργαστήριο animation (22/02 & 23/02) για τα μέλη του ΚΔΑΠ ΜεΑ Σύρου, μία αγαπημένη μας ομάδα με την οποία δουλεύουμε συστηματικά μία με δύο φορές το χρόνο και θα στηρίξουμε μία καρναβαλική ομάδα, διότι θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του υπέροχου θεσμού” δηλώνει ο πρόεδρος του φεστιβάλ και ανακοινώνει τις επόμενες δράσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον: “Έχουμε προγραμματίσει ένα εργαστήριο και προβολές animation στο νησί της Νισύρου, σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Διαβάτης, και έχουμε κλείσει μία ακόμα πολύ σημαντική συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών, με θέμα τους Ρωμανιώτες Έλληνες Εβραίους που είναι μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία του εβραϊσμού. Από εκεί και πέρα, συζητάμε μία σειρά από συνεργασίες τόσο στον τομέα των εργαστηρίων όσο και των προβολών που θα ανακοινωθούν σύντομα και βέβαια, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη έκδοση του Animasyros που επιθυμούμε να είναι αντάξιο, αν όχι καλύτερο, των προηγούμενων εκδόσεων”.