Οι εκδηλώσεις του συριανού καρναβαλιού ¨Γεώργιος Σουρής 2023”

  • Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2023 - 06:15

Την έγκριση δράσεων στο πλαίσιο του συριανού καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” θα εισηγηθεί σήμερα το απόγευμα στο δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Το αγαπημένο συριανό καρναβάλι που κατάφερε να γίνει θεσμός χάρη στην αγάπη και τη στήριξη του κόσμου, επανέρχεται όπως το πρωτογνωρίσαμε μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία αναγκάστηκε να αλλάξει φόρμα και μορφή λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Φέτος, το συριανό καρναβάλι, παρά τον δικαιολογημένο δισταγμό του κόσμου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού, υπόσχεται να θυμίσει τις παλιές καλές εποχές και να σκορπίσει χαρά και ζωντάνια στις ερημωμένες – μετά την εορταστική περίοδο- γειτονιές του νησιού.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” για τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού: “Βρισκόμαστε ήδη στην αφετηρία για τη διοργάνωση του συριανού καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής” 2023 . Έχουμε μπει σε διαδικασία προγραμματισμού και υλοποίησης αυτού του θεσμού που, όχι μόνο ενισχύει την τοπική οικονομία αλλά, προσδίδει στην ψυχολογία κατοίκων κι επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, ενέργεια και χαρά, πόσω μάλλον μετά την περίοδο της πανδημίας. Ανυπομονούμε να έχουμε ένα καρναβάλι που με αμεσότητα θα σκορπίσει χαρά στο νησί μας ξανά”. Σχετικά με τον αριθμό των συμμετοχών στο φετινό καρναβάλι, η κα.Λεονταρίτη ανέφερε : “ Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος αιτήσεων, ο αριθμός των συμμετοχών είναι ικανοποιητικός. Είναι γνωστό ωστόσο, ότι συνήθως ο αριθμός αυτός αυξάνεται λίγο πριν ξεκινήσουν οι καρναβαλικές παρελάσεις”.

Πρόσκληση για τη συμμετοχή πολιτών στο 7ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού

Η διοργανώτρια ομάδα “Λουκουμόσκονη” συνδιοργανώνει με τον δήμο Σύρου Ερμούπολης από 12 έως 19 Φεβρουαρίου 2023 το 7ο κυνήγι κρυμμένου λουκουμιού.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης με την παράδοση γρίφων στους αρχηγούς των ομάδων και τη διεξαγωγή της πρώτης δοκιμασίας.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στο αίθριο του δημαρχείου Ερμούπολης θα γίνει η παράδοση απαντήσεων των γρίφων και η διεξαγωγή της δεύτερης δοκιμασίας.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα διεξαχθεί η τρίτη δοκιμασία ενώ την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η τελετή λήξης στην έπαυλη Τσιροπινά.

Το Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού είναι ένα παιχνίδι δράσης, εξερεύνησης και διασκέδασης για όλες τις ηλικίες, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέσα στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού "Γεώργιος Σουρής". Επιφυλάσσει για τους επίδοξους κυνηγούς πλήθος εκπλήξεων, εμπειριών, κωμικών καταστάσεων καθώς και γνωριμία με την ιστορία της Σύρου.

Αποτελείται από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν επίλυση γρίφων, αποστολές περιήγησης μέσα από κρυμμένα στοιχεία και συμμετοχή σε ευφάνταστες δοκιμασίες που αναστατώνουν το νησί και μεταφέρουν σε κάθε άκρο του το καρναβαλικό πνεύμα.

Η ομάδα της Λουκουμόσκονης ετοιμάζει πυρετωδώς γρίφους, δοκιμασίες και προκλήσεις για το μοναδικό 7ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού και προσκαλεί τους κατοίκους του νησιού να λάβουν μέρος και να δημιουργήσουν τη δική τους ομάδα, δηλώνοντας συμμετοχή στο krimenoloukoumi.wordpress.com έως 01/02/2023.

Στο 7ο Κυνήγι μπορούν να παίξουν όλοι, σε ομάδες 5-20 ατόμων. Ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες δεν είναι απαραίτητες, παρά μόνο καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συριανο -Ιδώματα

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, γαμήλιες πομπές θα ξεκινήσουν από διάφορες περιοχές της Σύρου με τελικό σημείο συνάντησης την πλατεία Μιαούλη. Τη γαμήλια πομπή της Νύφης και του Γαμπρού συνοδεύουν πεθεροί, πεθερές, συμπέθεροι, συγγενείς ,κουμπάροι και όλο το κάλεσμα του γάμου σκορπίζοντας σε κάθε γειτονιά της Σύρου, εύθυμη καρναβαλική διάθεση. Οι γαμήλιες πομπές με τη δέουσα καρναβαλική επισημότητα θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή τους στην πλατεία Μιαούλη όπου θα διεξαχθεί η τελευταία πράξη της δράσης.

Παρουσίαση αποκριάτικων στολών

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, θα γίνει η συνάντηση ομάδων και η παρουσίαση καρναβαλικών στολών με διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Διοργάνωση καρναβαλικού εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων για ΑμεΑ

Την Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το animasyros διοργανώνει εργαστήριο για τους/τις ωφελούμενους/ες του ΚΔΑΠ ΜεΑ Σύρου Ερμούπολης με θέμα “Συριανό καρναβάλι και Αρχαία Ελλάδα” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Με τις τεχνικές animation: cut-outs, stop motion και πλαστελίνη, θα δημιουργηθεί μία ταινία κινουμένων σχεδίων διάρκειας έως 60’’ που θα φτιάξουν οι συμμετέχοντες/ουσες.

Καρναβαλική παρέλαση

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στην Άνω Σύρο, το συριανό καρναβάλι “Γεώργιος Σουρής” παρουσιάζει τα ζεϊμπέκια, έναν πολεμικό χορό μεταξύ μαυροφορεμένων ανδρών με θέμα την απαγωγή της νύφης (αρχιχανούμισσας), της γυναίκας του πρώτου καπετάνιου. Η παράδοση λέει ότι το έθιμο αυτό το έφεραν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και το παρουσίαζαν την τελευταία Κυριακή των Αποκριών. Θα ακολουθήσει η πρώτη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στα μεσαιωνικά σοκάκια της Άνω Σύρου.

Τελετή λήξης

Η δεύτερη καρναβαλική παρέλαση και η τελετή λήξης του Συριανού καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 στην Ερμούπολη.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, οι καρναβαλικές ομάδες με τα άρματα και τις κατασκευές τους, θα διασχίσουν το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης σε μία εντυπωσιακή παρέλαση χρωμάτων, φαντασίας, έμπνευσης και δημιουργίας που θα μεταμορφώσουν το τοπίο.

Αποκριάτικος διάκοσμος βιτρινών

Σε μία ιδέα του δήμου Σύρου Ερμούπολης και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός αποκριάτικου διακόσμου των βιτρινών των καταστημάτων όπου η καλύτερη και πιο εμπνευσμένη βιτρίνα θα βραβευθεί.

Το σπάσιμο των πήλινων στην Άνω Σύρο

Την τρίτη 28 Φεβρουαρίου , το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης»,θα αναβιώσει ένα από τα πιο παλιά έθιμα του νησιού, το σπάσιμο των πήλινων, στην πιάτσα Άνω Σύρου. Το συγκεκριμένο έθιμο της Άνω Σύρου (συνηθιζόταν επίσης στο Κίνι και στον Γαλησσά), το οποίο λάμβανε χώρα την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη, είχε ως σκοπό το σπάσιμο του κεφαλιού του Μάρτη (Τσαμπουκά) ώστε να μην κάνει κρύο.