"Ερμούπολη: Ψυχογεωγραφικός Χάρτης"

  • Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Mία νέα καλλιτεχνική παραγωγή ετοιμάζει το Eye’s Walk Digital festival και καλεί

τους κατοίκους της Σύρου (φοιτητές, καλλιτέχνες, new media artsts, στοχαστές, ιστορικούς, ακτιβιστές, ποιητές, αρχιτέκτονες κλπ ) καθώς και διεθνείς καλλιτέχνες για να συνδημιουργήσουν τον ψυχογεωγραφικό χάρτη της Ερμούπολης. Με πρώτη στάση την παραλιακή διαδρομή από την περιοχή Νησάκι μέχρι την περιοχή του Ταρσανά, οι διοργανωτές καλούν τους συμμετέχοντες να παρασυρθούν με παιγνιώδη αλλά και εποικοδομητική διάθεση και να αισθανθούν τις συναισθηματικές ατμόσφαιρες της Ερμούπολης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της.

Κάθε πόλη, λένε οι διοργανωτές, είναι μια πολύπλοκη κατασκευή η οποία είναι γεμάτη από ποικίλες ατμόσφαιρες, που ενώ αυτές ορίζουν τη διάθεση και τη δράση μας μέσα σε αυτή, έχουμε την τάση να τις αγνοούμε. Όπως αναφέρει ο Guy Debord «... Οι πόλεις έχουν ψυχογεωγραφικά περιγράμματα, με σταθερά ρεύματα κίνησης, σταθερά σημεία και σταθερές δίνες, που αποθαρρύνουν έντονα την είσοδο ή την έξοδο από ορισμένες ζώνες».

Το “Eye’s Walk Digital” είναι ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει τη digital τεχνολογία, το video installation & performing art,το design εμπειρίας με το ιδιαίτερο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό υπόβαθρο μιας πόλης.Αντλεί τα θέματά του από τον άνθρωπο και την κοινωνία για να δημιουργήσει ένα νέο είδος τέχνης, συνθέτοντας όλα τα παραπάνω. Οι παραγωγές του αναπτύσσονται στο δημόσιο χώρο με τόλμη και με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, των επισκεπτών και της κοινότητας.

«Ερμούπολη: Ψυχογεωγραφικός χάρτης»

Πιο αναλυτικά, το καλλιτεχνικό έργο «Ερμούπολη: Ψυχογεωγραφικός χάρτης (παραλία)» που διοργανώνει για τη φετινή χρονιά το Eye’s Walk Digital”, καλεί τους συμμετέχοντες να μην υπακούσουν στις υπάρχουσες απόψεις και στις συνηθισμένες ιστορίες για την Ερμούπολη αλλά να ξεγλιστρήσουν και με εμπιστοσύνη να ακούσουν τα δικά τους συναισθήματα και να παίξουν με τις ατμόσφαιρες της πόλης. Οι διοργανωτές προκαλούν τους κατοίκους του νησιού να αναρωτηθούν αν νιώθουν τις ατμόσφαιρες της Ερμούπολης και να απαντήσουν στα ερωτήματα: “Ποιά σημεία σας προκαλούν χαρά; Ποιά ανασφάλεια; Ποιά προτιμάτε για τον ελεύθερο χρόνο σας; Ποια θεωρείτε ότι είναι βρώμικα; Σε ποια σημεία θα θέλατε οπωσδήποτε να συναντήσετε τους αγαπημένους σας;” Το αποτέλεσμα αυτών των απαντήσεων, όπως λένε, θα είναι η δημιουργία του Ψυχογεωγραφικού χάρτη της Ερμούπολης, ο οποίος σαν ένα σύγχρονο ποίημα, θα είναι ικανός να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και νέες, δυναμικές σχέσεις με την πόλη.

Συναισθηματικές ατμόσφαιρες και διαδρομές

Αναγνωρίζοντας ότι οι συναισθηματικές ατμόσφαιρες υπάρχουν συνεχώς και παντού, ότι οι συναισθηματικές ατμόσφαιρες μιας πόλης μπορεί να είναι αινιγματικές ή συγκεκριμένες, ατελείς ή ολοκληρωμένες, ανήκουν στο σήμερα ή/και στο χθες, ή/και στο μέλλον, είναι ρευστές ή πιο συμπαγείς, παροδικές ή περισσότερο διαρκείς και ότι τα συναισθήματα μπορεί να είναι και να συνδέονται με πράγματα, ανθρώπους, ιδέες, αισθήσεις, σχέσεις, δραστηριότητες, φιλοδοξίες, θεσμούς και οποιοδήποτε πλήθος άλλων πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων και άλλων συναισθημάτων, οι διοργανωτές του Eye’s Walk Digital Festival ζητούν:

Από τους μόνιμους ή εποχιακούς κατοίκους και φοιτητές του νησιού, προφορικές μαρτυρίες και αφηγήσεις οι οποίες να συνδέονται με κάποιο χωρικό και χρονικό σημείο της παραλιακής διαδρομής από το Νησάκι μέχρι τον Ταρσανά, με μοναδικό περιορισμός η μέγιστη διάρκεια προφορικής αφήγησης να είναι από 2 έως 2,5 λεπτά (Αποστολή ηχητικού προφορικής αφήγησης σε μορφή mp3 στο info@eyeswalk.gr. Σε περίπτωση αδυναμίας καταγραφής ή/και αποστολής του υλικού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ένα απλό μήνυμα στο mail του φεστιβάλ και οι διοργανωτές θα κανονίσουν οι ίδιοι τη διαδικασία της λήψης της προφορικής μαρτυρίας με εκπαιδευμένους ερευνητές. Για όλες τις προφορικές μαρτυρίες που θα συλλεχθούν, θα ακολουθηθεί η δεοντολογία λήψης προφορικών ιστοριών.

Από τους καλλιτέχνες και κάθε άλλον συμμετέχοντα στο Open Call, ζητούν να αφουγκραστούν τις “Συναισθηματικές Ατμόσφαιρες” της Ερμούπολης, όπως το σώμα νιώθει τα ίδια του τα συναισθήματα και, εάν θέλουν, να τις συνδέσουν τολμηρά με το δημόσιο χώρο και τη δημόσια ιστορία του. Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν (sound, video art, Augmented reality, virtual reality installaton) μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως πέντε λεπτά ενώ οι performances μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια δεκαπέντε λεπτά. Προτάσεις που αφορούν σε Διαδρομές μέσα στην πόλη, εκτός της παραλίας, είναι επίσης δεκτές. Προτάσεις που συνδυάζουν το καλλιτεχνικό έργο με εκπαιδευτικές δράσεις, θα συμπεριληφθούν επίσης στην τελική παραγωγή.

Μέρος της καλλιτεχνικής παραγωγής θα είναι ο σχεδιασμός μιας ηχητικής διαδρομής (soundscape /memoryscape installaton), την οποία οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα μπορούν να ακούσουν, βαδίζοντας στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης. Η ηχητική διαδρομή των προφορικών αφηγήσεων, θα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά μέσω κινητών τηλεφώνων & tablets. Η ομάδα του Eye’s Walk Digital και η επιμελήτρια Φιλία Μηλιδάκη θα είναι υπεύθυνοι για την καλλιτεχνική επιμέλεια αλλά και την προώθηση- δικτύωση και διεύρυνση του έργου «Ερμούπολη : Ψυχογεωγραφικός χάρτης», διεθνώς.

Σημειώνεται πως η διοργάνωση του φεστιβάλ θα προσφέρει στους επιλεγμένους καλλιτέχνες/συμμετέχοντες, μερική υποστήριξη στη διαμονή τους και στις μετακινήσεις τους καθώς και στην επαφή τους με τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες.

Πληροφορίες για υποψήφιους συμμετέχοντες

To Eye’s Walk Digital festival θα διεξαχθεί στην Ερμούπολη στις 26 - 30 Ιουλίου 2023. Προθεσμία υποβολής των προφορικών μαρτυριών και των καλλιτεχνικών έργων ορίζεται η 30η Μαΐου 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής, στα social media του φεστιβάλ καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Το έργο υποστηρίζεται από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το European Festvals Fund for emerging artsts 2023 και το Circostrada the European Network for contemporary circus and outdoor arts.

Η καλλιτεχνική παραγωγή «Eρμούπολη:Ψυχογεωγραφικός χάρτης» αποτελεί φόρο τιμής στον Guy Debord και στην κοινότητα των Leterist Internatonal του Παρισιού.