Συνέντευξη με την πρωταγωνίστρια των “Πανθέων”, Μελία Κράιλινγκ που επισκέφθηκε το νησί των παιδικών της χρόνων, για τηλεοπτικά γυρίσματα

“Η Σύρος είναι το καταφύγιό μου, όπως και για τη Μάρμω”

Τη σχέση αγάπης που έχει αναπτύξει με τη Σύρο από τα παιδικά της χρόνια μέχρι σήμερα - και η οποία αυτές τις ημέρες αποτελεί τον “καμβά” για τα νέα τηλεοπτικά γυρίσματα των “Πανθέων” -, αποκαλύπτει η πρωταγωνίστρια της σειράς, Μελία Κράιλινγκ, η οποία υποδύεται τον ρόλο της Μάρμως.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή την επίσκεψή της στο νησί για τις ανάγκες της σειράς, μίλησε για την απόφασή της να μείνει στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό σίριαλ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο της, καθώς επίσης και στα στοιχεία εκείνα που τη “συνδέουν” με την τηλεοπτική Μάρμω. Η ταλαντούχα ηθοποιός, που στη διαδρομή της έχει δραστηριοποιηθεί σημαντικά - σχεδόν αποκλειστικά μέχρι τώρα - στο εξωτερικό, μίλησε ακόμη και για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σύρου, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδανικό σκηνικό για αρκετές παραγωγές.

Η πρωταγωνίστρια των Πανθέων συμμετείχε στα γυρίσματα της σειράς που πραγματοποιήθηκαν στο νησί το τελευταίο τριήμερο, μαζί με τον συμπρωταγωνιστή της, Μιχάλη Σαράντη και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σπύρου Μιχαλόπουλου. Η παραγωγή επέλεξε την παραλία των Αγκαθωπών και την Ερμούπολη.

Η σειρά, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, προβάλλεται καθημερινά μέσα από τον ΣΚΑΪ. Τα γυρίσματα στη Σύρο αναμένεται να προβληθούν μετά την περίοδο των Χριστουγέννων.

  • Σας συναντούμε στη Σύρο για τηλεοπτικά γυρίσματα των Πανθέων. Πώς αισθάνεστε που η δουλειά σας συνδυάζεται με ένα νησί που αγαπάτε ιδιαίτερα; Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τον τόπο.

“Είμαι ενθουσιασμένη που το σενάριο μας “έφερε” στη Σύρο! Η μητέρα μου πριν από χρόνια ερωτεύτηκε το νησί και αγόρασε σπίτι, όταν εγώ ήμουν πολύ μικρή. Από τότε, επισκεπτόμασταν το νησί κάθε χρόνο και συνεχώς. Περνούσα όμορφα στη Σύρο. Έμενα δύο με τρεις μήνες κάθε καλοκαίρι, ενώ ερχόμασταν επίσης, κάποιες φορές για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή και τις Απόκριες. Θυμάμαι πως τα καλοκαίρια μου, μεγάλωνα στο νησί με γάλα ΒΙΟΣΥΡ, κάνοντας πατίνια στην πλατεία Μιαούλη, έπαιζα “πολιορκία” στη μαρμάρινη εξέδρα, κοιμόμουν στη σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, απολάμβανα τις βουτιές μου στο Δελφίνι. Επισκεπτόμουν με τους “μεγάλους” το μπαράκι του Κλέαρχου, το “Κουτούκι του Λυμπέρη” του Μπάιλα, το “Αγορά”, το “Ρόδον”. Η μητέρα μου με τον σύντροφό της, ζουν πλέον στη Σύρο, σχεδόν μόνιμα. Νιώθω σαν να κατάγομαι από το νησί. Η Σύρος είναι το δικό μου καταφύγιο, όπως είναι και για τη Μάρμω. Είμαι λοιπόν, πολύ χαρούμενη που το κοινό των Πανθέων θα δει έστω και για λίγο τη Σύρο, μέσα από τα “μάτια” τα δικά μου και φυσικά μέσα από την οπτική του σκηνοθέτη.”.

  • Όλα τα χρόνια της επαγγελματικής διαδρομής σας βρίσκεστε στο εξωτερικό, έχοντας διαγράψει μία πολύ σημαντική πορεία στον χώρο. Πόσο ισχυρό κίνητρο αποτέλεσε για εσάς η πρόταση να συμμετέχετε στο τηλεοπτικό σήριαλ “Πανθέοι” και άρα, για ένα διάστημα, να παραμείνετε Ελλάδα;

“Οι “Πανθέοι” είναι πραγματικά ένα σπουδαίο μυθιστόρημα. Αφηγείται την ιστορία μιας μεγαλοαστικής οικογένειας στα πρόθυρα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και μέσα από αυτήν, βλέπουμε το εύρος του ψυχολογικού φάσματος της ανθρώπινης ύπαρξης. Φυσικά, στην τηλεοπτική σειρά, δεν ακολουθούμε κατά γράμμα το μυθιστόρημα. Άλλωστε, αυτό δεν θα ήταν εφικτό για να καλύψουμε τόσα επεισόδια. Ωστόσο, η μαγεία της ιστορία, η πολυπλοκότητα των ηρώων, η πορεία της οικογένειας είναι όλα ιδιαίτερα στοιχεία που αποτέλεσαν το μεγάλο κίνητρο για να συμμετάσχω. Όλα είναι απαραίτητα για να υπάρχει μία δυνατή πλοκή με τις απαραίτητες εντάσεις, για να διηγηθούμε μία ιστορία με “ψυχή και σώμα”, μία ιστορία που οι αδυναμίες και τα ελαττώματα των ηρώων, δρουν καταλυτικά για την εξέλιξή τους. Ταυτόχρονα, δρουν και συμβολικά για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Όταν συμμετέχουμε σε μία τέτοια δουλειά είναι για εμάς και ένας τρόπος να γνωρίζουμε περισσότερο κάποια “κομμάτια” και πλευρές της ιστορίας. Τη μαθαίνουμε σχεδόν εμπειρικά, ζώντας την, μέσα από τους ήρωες που υποδυόμαστε.”.

  • Ως προσωπικότητα έχετε κοινά στοιχεία με την τηλεοπτική Μάρμω την οποία υποδύεστε; Τι σημαίνει αυτός ο ρόλος για εσάς;

“Ναι, έχω αρκετά. Και συνεχώς ανακαλύπτω και άλλα, όσο προχωρά η ιστορία. Κάποια κοινά στοιχεία είναι ότι η Μάρμω είναι μοναχοπαίδι και έχει μεγαλώσει με την απώλεια, όπως κι εγώ. Εκείνη έχει μεγαλώσει στην Αυστρία, εγώ – απ΄ όσο γνωρίζω – έχω αυστριακό επώνυμο. Η Μάρμω έχει μάθει να καταπιέζει τα δικά της “θέλω” για να ευχαριστεί τους άλλους. Το ίδιο κι εγώ. Η Μάρμω, μεγαλώνοντας, μαθαίνει πως δεν γίνεται πάντα να ευχαριστείς τους άλλους. Μαθαίνω το ίδιο με το πέρασμα του χρόνου. Η Μάρμω νιώθει χαρά και ασφάλεια στη Σύρο. Το ίδιο αισθάνομαι κι εγώ όταν βρίσκομαι στο νησί.

Είναι πολλά που μου αποκαλύπτονται σταδιακά και ίσως αυτά, να είναι χαριτωμένες συμπτώσεις. Θεωρώ πως ο Τάσος Αθανασιάδης, στο μυθιστόρημα αποτύπωσε τους ήρωές του, με τέτοιο τρόπο και τέτοια δεξιοτεχνία, ώστε να μπορούμε όλοι να αναγνωρίσουμε πτυχές του εαυτού μας, σε αυτούς.

Φυσικά έχω συνδεθεί πλέον με τη Μάρμω, με αυτή τη γυναίκα που μαθαίνει το πιο σκληρό μάθημα: Ότι η αγάπη είναι το παν, όχι επειδή χωράει όλα τα καλά, τα ασφαλή και όσα μας αγαλλιάζουν, αλλά επειδή χωράει – και με όρεξη μάλιστα -, και όλα τα σκοτεινά, τα περίπλοκα και φυσικά τα δυσβάστακτα.

Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα. Είναι μία συνθήκη που κινεί γη και ουρανό.”.

  • Οι “Πανθέοι” γνωρίζουν αξιοσημείωτη επιτυχία και έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού στην Ελλάδα. Ποια είναι η σχέση σας με τον κόσμο και πώς νιώθετε με τις εκδηλώσεις συμπάθειας που δέχεστε;

“Είναι μεγάλο προνόμιο να “μπαίνεις” στα σπίτια των ανθρώπων. Και σήμερα υπάρχουν τόσες επιλογές για διασκέδαση. Άρα, η επιλογή να σε “βάλουν” στα σπίτια τους κάθε βράδυ είναι ένα προνόμιο για εμάς. Προσωπικά, το λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου και κάθε μέρα που βρίσκομαι στο γύρισμα, με ωθεί να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου και να υποδυθώ τον ρόλο μου με τον καλύτερο τρόπο.

Μπορεί να δουλεύω χρόνια, όμως όπως είπατε, ήμουν σχεδόν πάντα στο εξωτερικό. Άρα, στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που πραγματικά βλέπει ο κόσμος τη δουλειά μου και ομολογώ, πως είναι γλυκό να κάθομαι σε ένα τραπέζι μίας ταβέρνας και από απέναντι να μου λένε “Γεια σου Μάρμω”. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά αστεία συμβάντα. Όπως ότι με σταματούν στο δρόμο για να μου δώσουν συμβουλές για το γάμο μου. Για τον γάμο της Μάρμως.”.

  • Κατά τη γνώμη σας, η Σύρος με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, μπορεί να προσελκύει το ενδιαφέρον για τηλεοπτικές παραγωγές και γυρίσματα;

“Η Σύρος είναι ιδανικός τόπος για γυρίσματα. Αν και εντελώς εγωιστικά, δεν θα ήθελα να ξέφευγε η κατάσταση, γιατί το νησί για πολλούς, όπως και για εμένα είναι πραγματικά ένα καταφύγιο. Η ομορφιά της Σύρου είναι πολύ ιδιαίτερη. Έχει αντιφάσεις και την αγαπά κάποιος που τη γνωρίζει σταδιακά, ολοένα και περισσότερο. Η Σύρος δεν σου αποκαλύπτεται αμέσως. Σου ζητά να την εξερευνήσεις, να την ανακαλύψεις.

Έχει όλες τις προδιαγραφές και για γυρίσματα σε σειρές και ταινίες εποχής, αλλά και για γυρίσματα αναφορικά με σύγχρονα έργα κι αυτό, επειδή ταυτόχρονα, διαθέτει και τα μέσα για να εξυπηρετηθούν οι σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες της δουλειάς.

Για εμένα, που αγαπώ τη Σύρο, θα ήθελα να ξέρω ότι όποια παραγωγή έρχεται εδώ για γυρίσματα, θα σέβεται τους ντόπιους, την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής τους και φυσικά, θα σέβεται το νησί πάνω απ΄ όλα.”.