Της Μαίρης Ρώτα Αρχαιολόγου

Σύρος

Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων
  • Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:22

Η Σύρος, το νησί στην καρδιά του Αιγαίου, είναι και πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, αλλά και γνωστή και διάσημη από τα αρχαία χρόνια. Ήταν, (όπως έγινε γνωστό) πατρίδα του αρχαίου φιλόσοφου Φερεκύδη, που ήταν δάσκαλος του Πυθαγόρα στην αρχαιότητα. Η ίδρυση και η ζωή της μεσαιωνικής πόλης, που έχει κτιστεί σε ένα λόφο ψιλά, με τους Καθολικούς κατοίκους, είναι ακόμη και σήμερα μια αξιοθέατη μικρή πολιτεία του νησιού, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα σπίτια, (που όπως είχαν αναφέρει επισκέπτες), φαντάζουν παραμυθένια, λες και είναι σκαρφαλωμένα το ένα πάνω στο άλλο. Η Άνω Σύρος είναι η πρώτη Ενετική πόλη που χτίστηκε στον πιο ψηλό λόφο, πιο πάνω από το φυσικό λιμάνι του νησιού. Τείχος προστασίας εκείνη την εποχή ήταν τα ίδια τα κτίσματα με πύλες, δηλαδή στενή διάβαση ανάμεσα στα βουνά, που δεν ήταν εύκολο να ανέβει ο κάθε ξένος. Αυτή τη σημερινή εποχή αξίζει να επισκεφθεί κανείς την όμορφη πόλη, που το κάθε παλαιό σπίτι και κάθε εκκλησία της είναι ένα... μνημείο (θα έλεγα) 700 χρόνων. Είναι χωρίς θορύβους και καυσαέρια αφού οι δρόμοι και τα στενά της εξυπηρετούν μόνο ανθρώπους και όχι αυτοκίνητα. Αν έρχονται γνωστοί σας και φίλοι, αξίζει να ανεβούν και να ανακαλύψουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Άνω Σύρου με μια επίσκεψη στα αξιοθέατα. Η μουσική των λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών που ασταμάτητα ακούγονταν και την ημέρα και το βράδυ στην πιάτσα, άρεσαν τόσο πολύ στους ανθρώπους, ακόμη και στους ξένους, που είχαν επισκεφθεί το νησί. Αυτή, όπως έλεγαν, η λαϊκή μουσική παράδοση ανήκε στον πολύ γνωστό Μάρκο Βαμβακάρη. Οι κάτοικοι της Σύρου, είχαν από τότε ασχοληθεί με το εμπόριο, την ναυτιλία, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τον τουρισμό, που έως σήμερα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Τα παραθαλάσσια χωριά

Στα γραφικά παραθαλάσσια χωριά της Σύρου, που είναι το Κίνι, η Βάρη, ο Φοίνικας, ο Γαλησσάς, η Ντελαγκράτσια (η Ντελαγκράτσα) και ο Μέγας Γυαλός, με τις καθαρές παραλίες, κατάλληλες για θαλασσινή δραστηριότητα όπως: κολύμπι, καταδύσεις, ψάρεμα και ιστιοπλοΐα μπορεί να απολαύσει κανείς, τους ωραίους μεζέδες και το φρέσκο ψάρι.

Η πρωτεύουσα της Σύρου

Η Ερμούπολη, είναι το υπέροχο ειρηνικό δημιούργημα από την επανάσταση του 1821, που φρόντιζε να καταστρέψει η Ελλάδα. Τότε στη Σύρο δημιουργήθηκε το μνημείο, με τα περίφημα νεοκλασικά κτίρια, ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, κλασσικού ρομαντισμού, που σε όλους μας είναι γνωστό ότι είναι επηρεασμένοι από τα δυτικά πρότυπα. Εκείνη την εποχή η Ευρώπη είχε παρουσιαστεί με θαυμάσια και πανέμορφα κτίρια. Έτσι φρόντισαν οι νέοι κάτοικοι της Ερμούπολης να δημιουργήσουν τα σπίτια τους από Ειδικούς Έλληνες, Ιταλούς, αλλά και Βαυαρούς αρχιτέκτονες, μεταξύ αυτών παρουσιάστηκε, αφού τον κάλεσαν, ο Ερνέστο Τσίλερ, που θαυμάσια σχεδίασε και δημιούργησε το Δημαρχείο της Ερμούπολης. Ενδιαφέρον στην πόλη μας παρουσιάζουν: το μουσείο με τόσα αρχαία και άριστα ευρήματα που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς, φυσικά και αρχαιολόγους. Αξιόλογη είναι η βιβλιοθήκη, το ιστορικό αρχείο, το πανέμορφο και μοναδικό τότε στην Ελλάδα θέατρο και φυσικά οι περίφημοι και θαυμάσιοι Ναοί. Σ’ ένα από τους Ναούς, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, υπάρχει η εικόνα της Παναγίας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου – Ελ Γκρέκο!

Το πρώτο Γυμνάσιο!

Ήταν το 1829, όταν κρίθηκε απαραίτητη η ίδρυση Γυμνασίου στη Σύρο. Με το μεγάλο ενδιαφέρον του Λουκή Ράλλη, ο Αντώνιος Σαλάχας δώρισε μεγάλο μέρος οικοπέδου και έτσι στα 1833 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος. Έφθασαν τα χρήματα. Η κυβέρνηση τότε θέλησε να δημιουργηθεί το Γυμνάσιο με πρώτο Γυμνασιάρχη τον Νεόφυτο Βάμβα. Το Νοέμβριο του 1834 έγιναν τα εγκαίνια του Γυμνασίου και το 1835 έγινε δημόσιο. Τον Νεόφυτο Βάμβα διαδέχθηκε ο Γεώργιος Σερούϊος και στα 1850 Γυμνασιάρχης έγινε ο Γεώργιος Σουρίας (έμοιαζε το όνομα). Έτσι ιδρύθηκε στα 1842 το “Ελληνικόν Λύκειον” (το πρώτο Γυμνάσιο), του Χρήστου Ευαγγελίδη. Το σχολείο αυτό ήταν στην πλατεία της Ερμούπολης, στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Ο.Τ.Ε. !!! Σπουδαίοι μαθητές του Λυκείου, μεταξύ άλλων, ήταν ο Δημήτριος Βικέλας και ο Εμμανουήλ Ροΐδης.

Μουσεία

- Το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο πίσω μέρος του Δημαρχείου στην Ερμούπολη, με μια αρχαιολογική συλλογή με τα σημαντικά προϊστορικά ευρήματα της Χαλανδριανής. Υπάρχουν επίσης γλυπτά της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής...

- Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, είναι το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού, από όπου το Μουσείο διαθέτει συλλογή παλαιών μηχανημάτων από τα εργοστάσια της Ερμούπολης.

- Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο. Στεγάζεται στο σπίτι του συριανού συνθέτη του ρεμπέτικου από το 1995.

- Εκκλησιαστικό Μουσείο: Βρίσκεται στο ναό Μεταμόρφωσης, περιλαμβάνει φορητές παλαιές εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα.

- Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών: Σ’ ένα χώρο 100 τ.μ., μπορεί κανείς να δει σκάφη της περιοχής και διάφορα “σύνεργα” ψαρέματος.

- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βρίσκεται στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου και περιλαμβάνει αντίγραφα από το “Μουσείο Γουλανδρή” στην Αθήνα. Είναι πολλά τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει την αρχαιότητα της Σύρο και έχουν γίνει μικροί ξεναγοί σε πολλούς Έλληνες και ξένους που έχουν επισκεφθεί το νησί.

Ετικέτες: