Της Μαίρης Ρώτα Αρχαιολόγου

Το Χριστιανικό Πάσχα!

  • Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024 - 06:12

Η χριστιανική λέξη Πάσχα είναι…μετασχηματισμός της Αιγυπτιακής Πισάχ. Αλλά τώρα, με την πνευματική έννοια της Διάβασης από τον θάνατο της αμαρτίας… συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Κάθε χρόνο, αυτές τις άγιες ημέρες, η αίσθηση και η συγκίνηση για την της αγωνία του Χριστού, κυριεύει τις ψυχές όσων έμειναν αληθινοί άνθρωποι. Πολλοί διατηρούν ακόμη μέσα τους την αληθινή συγκίνηση και δακρύζουν με τα «εγκώμια» της Αγίας και Μεγάλης εβδομάδας: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς»… Η πονεμένη ψυχή της Ρωμιοσύνης κηδεύει το Ιησού με θρήνους που γνωρίζει από τα παλιά χρόνια. Τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής είναι λόγια της Χριστιανοσύνης γεμάτα ποίηση και σπαραγμό. Η φωνή των ανθρώπων \, που πολλές φορές συνοδεύουν τους ψαλμούς των ιερέων, ακούγονται με ιδιαίτερη θλίψη: « Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν…» Όλοι οι άνθρωποι, τότε, πόνεσαν και θρηνούσαν, μα πιο πολύ υπέφερε η μητέρα του, η Παναγία. Τον είχε φέρει στον κόσμο και τον καμάρωνε, αλλά εκείνη την ημέρα, που έφυγε από τη ζωή, η Παναγία αισθάνθηκε τον πιο δυνατό πόνο… Το φως των ματιών της βασίλεψε και χάθηκε από τα δάκρυά της. Ο μονάκριβος γιος της έφυγε από τη ζωή. Στα «εγκώμια» των θρήνων, τα πιο αγαπημένα λόγια της Παναγιάς:

« Ω, γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατο μου τέκνον

Που εσύ σου το κάλλος:…

Έραναν τον τάφο αι μυροφόροι μύρα

Λίαν πρωί ελθούσας…»

 

Μεγάλη Παρασκευή

Οι καμπάνες στις εκκλησίες σημαίνουν πένθιμα. Ο Ιησούς έφυγε από τη ζωή του πάνω στο σταυρό. Ήταν ο Ιησούς ειρηνοποιός και φιλάνθρωπος, ήταν Θεός αγαπητός και προσπαθούσε με τα θεόπνευστα λόγια του να συνετίσει τους ανθρώπους . Τι καλά θα ήταν αν ο κάθε άνθρωπος μπορούσε να ζει σωστά και δίκαια, χωρίς να βλάπτει και να ενοχλεί άλλον άνθρωπο. Έλεγαν «Χριστέ μου, βοήθησε τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να γαληνέψουν και να συνυπάρξουν με αγάπη και ηρεμία, σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν. Ας γίνεται πάντα γνωστή στον κόσμο η ειρήνη και η αγάπη». Οι καμπάνες των εκκλησιών ακούγονται μ’ ένα πένθιμο ήχο… Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή. Ας ευχηθούμε να έχουμε όλοι ένα καλό και ειρηνικό Πάσχα.

Πάσχα

Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την Αραμαϊκή λέξη pasha ή την εβραϊκή pesah που σημαίνει πέρασμα, διάβαση.

Η παράδοση του Ισραήλ συνέδεσε αυτή τη λέξη με την ανάμνηση της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, ώστε να απελευθερωθούν από τη δουλεία των Φαραώ. Οι Χριστιανοί υιοθέτησαν αυτή τη λέξη pasha που εγκαινίασε ο Χριστός, με το πάθος και την Ανάστασή του. Με αυτή τη λέξη θέλησε να βοηθήσει το λαό να ακολουθήσει μια νέα ζωή ελευθερίας και δραστηριότητας, προσφέροντας αγάπη και δύναμη στον συνάνθρωπό του. «Πάσχα, Κυρίου Πάσχα..» ψάλλουν οι ιερείς στους ναούς μας.

Ανάσταση

Στη μεγάλη γιορτή που έρχεται, η εκκλησία μας ξαναφέρνει ολοζώντανα, με όλη τη λαμπρότητα και την ένταση της αγάπης, τη μεγαλειώδη αλήθεια: Χριστός Ανέστη! Και φυσικά, εμείς οι απλοί χριστιανοί απαντούμε: Αληθώς Ανέστη!

Η ανάσταση του Κυρίου δεν είναι τυχαίο που συμπίπτει με την ανθοφορία της φύσης. Η Ανάσταση και η φύση, (αισθάνεται ο άνθρωπος) ότι εκφράζουν την ανανέωση και την αρχή μιας νέας πορείας. Πολλοί Έλληνες ποιητές έγραψαν γι’ αυτήν την υπέροχη σύνδεση Λαμπρής και φύσης. Ο Στ. Σπεράντσας έγραψε: «Ανάσταση! Και γέμισε χαρά, λουλούδισε η ψυχή μου σαν τον κρίνο… Ανάσταση! Τα σήμαντρα χτυπούν. Κι όλα τα δέντρα ανθίζουν πέρα ως πέρα. Στον κόσμο αυτόν ας μάθουν ν’ αγαπούν όσοι το μίσος έπειραν κι ας πουν: Χριστός Ανέστη:.. και όλοι ας είμαστε καλοί φίλοι.» Ο σπουδαίος Διονύσιος Σολωμός είχε γράψει: « Χριστός Ανέστη: Νέοι, Γέροι και κόρες, όλοι μικροί – μεγάλοι, ετοιμαστείτε στές εκκλησιές τες δαφνοφόρες μέσα με το φως της χαράς συ μαζωχτείτε, ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες μπροστά στους Αγίους και φιληθείτε! ΄Πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι!» Κι ο Κώστας Βάρναλης είχε γράψει: «πως οι δρόμοι ευωδάνε* με βάγια στρωμένοι και γύρω μπαξέδες… φεύγεις πάνω στην άνοιξη, γιε μου καλέ μου. Άνοιξή μου γλυκιά υπάρχει, αλλά γυρισμό δεν έχεις γιε μου…» Θα έλεγε η Αγία Μάνα του Χριστού. Είχε γράψει .

 

Εύχομαι από καρδιάς

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Με Υγεία!

 

*ευωδάνε: ευωδώ = είμαι ευώδης με βάγια.

 

 

 

Ετικέτες: