«Σχηματοχρώματα» της Μαρίας Καττέ στη Σύρο

Η ανωνυμία της ανθρώπινης παρουσίας

Τη μοναχικότητα της ανθρώπινης φύσης και την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα πρόσωπα που αλληλοεπιδρούν στον ίδιο χώρο, προσδοκώντας και αναμένοντας κάτι κοινό, πραγματεύεται η έκθεση της ζωγράφου Μαρίας Καττέ στη Σύρο με τίτλο «Σχηματοχρώματα».

Η έκθεση, με την επιμέλεια του Κριτικού τέχνης Γιάννη Παπαφίγκου, παρουσιάζεται στην Αίθουσα «Εμμανουήλ Ροϊδης» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017».

Πρωταγωνιστής μεγάλου μέρους των έργων της κ. Καττέ είναι ο άνθρωπος, μέλη του οποίου, όπως χέρια, πόδια και πρόσωπα γυμνά, χωρίς χαρακτηριστικά συμβολίζουν την αποξένωση και τη μοναχική παρουσία του σ’ ένα αστικό συνήθως περιβάλλον.

Στον καμβά, στο χαρτί και στο κόντρα πλακέ της ζωγράφου, το -μαύρο κυρίως- φόντο, το οποίο αποδίδεται με λαζούρες, χρώμα, ή τριξίματα εισέρχεται στο θέμα και διατηρεί μία διαρκή συνομιλία μαζί του. Σε κάποιους πίνακες, ο άνθρωπος δεν εμφανίζεται στατικός, αλλά αναπτύσσει κάποια κίνηση. Πόδια τρέχουν, συνυπάρχουν δίπλα σε άλλα, πέφτουν, χορεύουν. Ακόμα και στο έργο που αποτυπώνεται μία παρέα ανθρώπων, τα μέλη τους δεν επικοινωνούν.

Έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας

«Κεντρικό πρόσωπο των έργων είναι ο άνθρωπος, ο ανώνυμος, εκείνος που δεν γνωρίζουμε, που δεν έχει προσωπικές σχέσεις με τους υπόλοιπους και δεν ξέρουμε πώς έχει συναντηθεί μαζί τους στον ίδιο χώρο», αναφέρει στην «Κοινή Γνώμη» η καλλιτέχνης, προσθέτοντας ότι «τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να έχουν κάτι κοινό, το οποίο μεταξύ τους δεν το μοιράζονται».

Σημειώνεται ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης έργα με θέμα τη φύση, στα οποία προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο πάλι το αίσθημα της μοναχικότητας.

Η κ. Καττέ, που εκθέτει για πρώτη φορά στο νησί της Σύρου, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ). Πήρε πτυχίο το 2000 με άριστα, από το τμήμα Ζωγραφικής με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Διά μέσου της εικαστικής της έκφρασης πραγματεύεται την ανωνυμία της ανθρώπινης παρουσίας, σε ένα χώρο άλλοτε επίπεδο και άλλοτε συμπρωταγωνιστή με το θέμα. Ο άνθρωπος υφίσταται ως φιγούρα ή ως σχήμα ή ως μέλος εν κινήσει ή ακίνητος.

Η έκθεση «Σχηματοχρώματα» λειτουργεί καθημερινά από 11:00 έως 14:00 και 19:00 έως 22:30 και θα διαρκέσει έως 25 Ιουνίου 2017

Ετικέτες: