Έκθεση ζωγραφικής της Ανδρονίκης Χειλά με τίτλο «Own Oxy Gen»

Κέντρο ο άνθρωπος και ο ψυχισμός του

Στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων επιστρέφει μετά από οχτώ χρόνια, η ζωγράφος Ανδρονίκη Χειλά, με την έκθεση «Own Oxy Gen», η οποία παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εμμανουήλ Ροΐδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Η δημιουργός, η οποία είχε συστηθεί για πρώτη φορά στο φιλότεχνο κοινό της Σύρου το 2009 παρουσιάζει 20 έργα με λάδια και 15 σχέδια με κάρβουνο, που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και τον ψυχισμό του.

«Συναντώ ανθρώπους που επισκέφτηκαν την πρώτη ατομική έκθεσή μου στη Σύρο και παρακολουθούν τη δουλειά μου από τότε. Είναι κάτι που με χαροποιεί», δηλώνει η ίδια στην «Κοινή Γνώμη».

Εξπρεσιονισμός που ακολουθείται από λυρισμό

Η θεματική της ακουμπά επάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και στόχος της είναι η απόδοση συναισθημάτων μέσω του σχήματος και του χρώματος. «Τα τελευταία χρόνια στα έργα μου προσποιούνται λίγο τα συναισθήματα, οπότε διακρίνεις μορφές, πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευμένα και αναλύεται περισσότερο η φόρμα. Τεχνικά, η φιγούρα δουλεύεται με εξπρεσιονιστική πινελιά, συμπληρωματικά με το λυρισμό», εξηγεί η κ. Χειλά.

Στους πίνακές της αποτυπώνεται η ίδια μας η φύση, στην οποίες συγκρούεται πολλές φορές το καλό και το κακό. «Δεν αποδίδονται ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα μεμονωμένα. Τα συναισθήματα συγκρούονται σε κάθε έργο, όπως συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις», καταλήγει.

Η Ανδρονίκη Χειλά γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, με δάσκαλο τον Χ. Μπότσογλου,(2001-2006). Αγιογραφία, Νωπογραφία με τον Π.Σάμιο, Ψηφιδωτό με την Δ.Αγγελίδου.

Φοίτησε με υποτροφία Erasmus στην Α.Σ.Κ.Τ. Βαρκελώνης, (2004-2005). Σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης, (1994-1997). Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Metallwerkstatt Tacheles, και συνδημιουργός του Metal Workshop Tacheles, στο Lilienkulturgarten, Βερολίνο από το 2013. Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε 31 ομαδικές, σε Ιδρύματα και Χώρους Τέχνης. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται Αθήνα και Βερολίνο.

Η έκθεση «Own Oxy Gen» λειτουργεί καθημερινά (11:00-14:00 και 18:00-22:00) και θα διαρκέσει έως 24 Αυγούστου.