Παράδοση του εικαστικού έργου «Το Λυκοπάζλ της Αγάπης» στη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Λυκόπουλα και ΔΕΕΠΣ «ένωσαν» τις καρδιές τους

Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης και η συμβολή της στην ψυχική και συναισθηματική «τροφοδότηση» του ανθρώπου αναδείχθηκε μέσα από τη συνεργασία του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου και των μικρών Προσκόπων του νησιού.

Το «Λυκοπάζλ της Αγάπης» που δημιουργήθηκε από την 4η Αγέλη του Προσκοπικού Σώματος Σύρου, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από λυκόπουλα, βαθμοφόρους και την υπεύθυνη του ΔΕΕΠΣ Eileen Botsford – Βελισσαροπούλου, στη Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που διεξήχθη στη στέγη του Δικτύου, στη Λέσχη Ποσειδωνίας Σύρου, οι συμμετέχοντες μίλησαν και ανέπτυξαν το θέμα της σχέσης τους με την μητέρα τους, την αξία της μητέρας και τον τρόπο με τον οποίο άλλοι καλλιτέχνες αποτυπώνουν στα έργα τους το θέμα αυτό.

Στη συνεχεία δημιούργησαν το ομαδικό έργο τους το «Λυκοπάζλ της Αγάπης» ακολουθώντας την τεχνική του πλεξίματος σε χαρτόνι, που έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν νέες εικαστικές μεθόδους. Το πλέξιμο είναι μια διαδικασία διαλογισμού, όπως και μια αφορμή να συγκεντρωθούν τα παιδιά ή να συζητήσουν μεταξύ τους, εάν το επιθυμούν.

Δημιουργία έργων τέχνης για χώρους περίθαλψης και νοσοκομεία

Εργαστήρια σαν και αυτά εντάσσονται στα λεγόμενα community art projects, που η κ. Botsford έχει επίσης υλοποιήσει και σε άλλους χώρους, όπως στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου με το Public Art έργο «Weave my Story», με ομάδες γυναικών μεταναστών και προσφύγων στο Δίκτυο Μέλισσα και με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Χωρίς Σύνορα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

«Η δημιουργία έργων τέχνης για χώρους περίθαλψης και νοσοκομεία είναι μια ιδιότητα  που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ως Public Artist», δηλώνει η εικαστικός. Η ίδια έκανε την αρχή με το Great Ormond Street Hospital for Children στο Λονδίνο. Εκεί εργάστηκε με τα παιδιά του Department of Psychological Medicine, όπου θεραπεύονταν πολλά μικρά παιδιά με διατροφικές διαταραχές.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη συνεργασία και τη σύμπραξή της με τόσο δοτικούς ανθρώπους που υποστηρίζουν το έργο του ΔΕΕΠΣ. «Για το συγκεκριμένο project, συνεργάστηκα με τους βαθμοφόρους της 4ης Αγέλης του προσκοπικού σώματος, τα δημιουργικά, ζωηρά και πανέξυπνα λυκόπουλά τους και τους γονείς τους που στέκονται δίπλα και βοηθούν την κάθε δράση τους. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Άγγελο Κούτρα, που ήταν από την αρχή τόσο θετικός στην πρόταση μας για την δημιουργία και δωρεά του έργου», υπογράμμισε η κ. Botsford.