Aτομική έκθεση της εικαστικού Σοφίας Κυριακού στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης με τίτλο: “asaroton”

Αποτύπωση της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον

Στη γενέτειρά της, τη Σύρο αλλά και τον χώρο όπου παρουσίασε για πρώτη φορά δικά της έργα επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι η Σοφία Κυριακού.

Η ατομική έκθεση της εικαστικού με τίτλο «asaroton» θα φιλοξενηθεί από 20 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Η έκθεση αναφέρεται στο “unswept floor”, το μωσαϊκό πάτωμα, που βρέθηκε στον λόφο Aventine της Ρώμης την εποχή του Αυτοκράτορα Ανδριανού. Εκεί απεικονίζονται απομεινάρια τροφής διάσπαρτα στο πάτωμα.

Οι επισκέπτες του Πνευματικού Κέντρου θα δουν μια αφήγηση που θα αποτελείται από 15 επιτοίχια έργα τα οποία θα πλαισιώνονται με κείμενο που περιγράφει το σκεπτικό της έκθεσης, 6 έργα μικρογλυπτικής που έχουν το τίτλο «Νησιά», καθώς και QR Codes που σου συνδέονται με προτάσεις συμμετοχικών έργων που αφορούν την κοινωνία, την οικολογία και την τέχνη,.

Θραύσματα του καθημερινού βίου

Η εικαστικός συλλέγει φυσικά και τεχνητά θραύσματα από τον δημόσιο χώρο και τις παραλίες (μικροπλαστικά, κομμάτια κοχυλιών, ξύλων κλπ.) που αποτελούν τα προς παρατήρηση υλικά του ζωγραφικού χώρου, τα οποία συνθέτει σε μια καλά προετοιμασμένη επιφάνεια από πτητικά απορριμματικά υγρά. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιεί τη φέρουσα επιφάνεια για να δεχθεί τις συνθέσεις των σχεδίων της που απεικονίζουν φυσικά και τεχνητά αντικείμενα. Η κατάσταση αυτή των απορριμμάτων αποτελεί ένα memento mori που μας μεταφέρει πληροφορίες για το τι εκφράζει η Σοφία Κυριακού μέσα από αυτή την ενότητα της δουλειάς της.

Τα απορρίμματα αποτελούν ένα memento mori που αποτελεί μια τελετουργική διαδικασία. Ενεργοποιώντας αυτό το σκεπτικό, σκοπός της Σοφίας Κυριακού είναι να επαναφέρει στην ανθρωπότητα την ενθύμηση της τρωτότητάς της, η οποία θα τη φέρει αντιμέτωπη με τη σύνεση που οφείλει να αναπτύξει στη διαχείριση της κατανάλωσης.

Η τεχνική της είναι πρωτότυπη και περιγράφει την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον. Πριν ζωγραφίσει, η εικαστικός προετοιμάζει την επιφάνεια με μια τεχνική δικής της επινόησης η οποία προέκυψε όταν είχε βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο Αγ. Ζώνη και είχαν απελευθερωθεί στη θάλασσα και τις ακτές της Αττικής ποσότητες καύσιμου πετρελαίου και φαντάστηκα τις πετρελαιοκηλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας ως άλλα νησιά τα οποία σχηματίζονται στιγμιαία και μετά αλλάζουν και αλλάζουν.

«Σκέφτηκα λοιπόν ότι, θα μπορούσα να πιάσω αυτές τις στιγμές της αλλαγής των μορφών που παίρνει το πετρέλαιο στην επιφάνεια του νερού, τυπώνοντας το πια στο εργαστήριο μου σε αυτοσχέδιες δεξαμενές νερού και προσθέτοντας, στη συνέχεια, πτητικά απορριμματικά υγρά της εποχής μας (λάδια αυτοκινήτων, πετρέλαιο, χρησιμοποιημένα λάδια κλπ) τα οποία τυπώνω από την επιφάνεια του νερού στην ζωγραφική επιφάνεια. Έπειτα από αυτή τη διαδικασία επιζωγραφίζω τα προετοιμασμένα χαρτιά, έχοντας ως «μοντέλα» τα ευρήματα μου από τις παραλίες. Το αποτέλεσμα σου δίνει την αίσθηση της επιφάνειας του νερού που πάνω του επιπλέουν τα θραύσματα του καθημερινού βίου", δηλώνει η εικαστικός στην "Κοινή Γνώμη".

Η σχέση της με τη Σύρο

Η Σοφία Κυριακού έχει γεννηθεί στη Σύρο, τόπο καταγωγής της μητέρας της και φοίτησε σε Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο του νησιού. Μετά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Ωστόσο, η ίδια επισκέπτεται τακτικά το νησί για τις διακοπές της, μένοντας στο εξοχικό της στον Μέγα Γιαλό.

Το 2000 και ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών διοργάνωσε μαζί με άλλες τρεις φίλες και συμφοιτήτριες της την έκθεση «Αποτυπώματα», στην Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Από τότε, συμμετείχε σε άλλες δύο ομαδικές εκθέσεις στη Σύρο, μία εκ των οποίων είχε πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το 2017.

Τα καλοκαίρια που έρχεται στο νησί, η Σοφία Κυριακού συλλέγω φυσικά και τεχνητά ευρήματα από τις παραλίες της Σύρου, τα οποία αποτελούν τα προς παρατήρηση υλικά που σχετίζονται με τα έργα που θα δει ο επισκέπτης στην έκθεση “asaroton”.

Η έκθεση θα λειτουργεί: Σάββατο και Κυριακή 11:30-14:00 και 19:00-22:00,

Δευτέρα έως Παρασκευή 19:00-22:00