Το 2ο Authentic Big Blue στην “αγκαλιά” της Αμοργού για 2η συνεχή χρονιά, με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, εξέχοντες καλεσμένους και καταδύσεις στο μαγευτικό... grand bleu

Με μία ανάσα... στο απέραντο γαλάζιο

Για δεύτερη χρονιά, το νησί της Αμοργού υποδέχτηκε το διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης, Αuthentic Big Blue, το οποίο πλαισιώνουν διακεκριμένοι αθλητές της κατάδυσης, σημαντικοί καλεσμένοι, αλλά και το σύνολο των φορέων του νησιού.

Το Authentic Big Blue, η αθλητική γιορτή, που αναβιώνει την κλασσική ταινία του Λυκ Μπενσόν, “Le Grande Bleu”, βασισμένη στην πραγματική φιλία, μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης, Ζακ Μαγιόλ και του επίσης πρωταθλητή, Ένζο Μαϊόρκα, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Ζαν Μαρκ Μπαρ και Ζαν Ρενώ, αντίστοιχα, επιστρέφει στην Αμοργό και το απέραντο γαλάζιο της, που αποτέλεσε και το “στούντιο” της ταινίας.

Μετά από ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο ξεκίνημα, το 2ο Authentic Big Blue έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία της, υποψήφιας για όσκαρ, ταινίας το 1988. Επίσημος καλεσμένος της επετειακής διοργάνωσης είναι ο Ερίκ Σερρά, ο οποίος ανέλαβε τη μουσική σύνθεση για την ταινία και επάξια κέρδισε το βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Μουσικής για Ταινία, καθώς και καλύτερου ήχου το 1989.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του τουρνουά, το νησί που γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, με κύρια σετ το χωριό της Αγίας Άννας και το μοναστήρι της Παναγίας Χοζιοβιότισσας, αποτέλεσε έμπνευση για τη διοργάνωση του Authentic Big Blue. Όπως αναφέρεται, μία ιστορία αγάπης για την θάλασσα, δύο μοναδικοί αθλητές, ένας ασταμάτητος ανταγωνισμός, η κεντρική ιδέα της ταινίας που έγινε σημείο αναφοράς για την κοινότητα της ελεύθερης κατάδυσης παγκοσμίως.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Με έμπνευση από το μαγικό μπλε, με σύμμαχο την ενέργεια του νησιού και το δέος που προκαλεί το μοναδικό τοπίο, δημιουργήθηκε και φέτος, μία ξεχωριστή αθλητική και τουριστική εμπειρία.

Υπενθυμίζεται, πως στο 2ο Authentic Big Blue λαμβάνουν μέρος 64 αθλητές από 18 χώρες, οι οποίοι επέλεξαν την Αμοργό για να καταδυθούν, με μια ανάσα, σε βάθη που προκαλούν δέος, αφού πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και τα 100 μέτρα. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ονόματα της ελεύθερης κατάδυσης που πλέον έχουν εντάξει το Authentic Big Blue στο ετήσιο αγωνιστικό τους πρόγραμμα.

Θετικό πρόσημο για την διοργάνωση προσδίδει η αντιμετώπιση των διοργανωτών απέναντι στο νησί και τον κόσμο του, αφού δεν αντιμετωπίζουν την Αμοργό ως ένα απλό τόπο διεξαγωγής, αλλά ως μία εμπειρία, που θα πρέπει κανείς να βιώσει ολοκληρωμένα.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο του τουρνουά, διεξήχθη μικρό γαστρονομικό φεστιβάλ, με κύριο άξονα την Αμοργιανή κουζίνα και την αυθεντικότητά της, με τη συμμετοχή επίσης και μαγείρων από τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ διοργανώθηκαν επιπλέον διήμερη γιορτή ελληνικού κρασιού, η πρώτη υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας, αλλά και δρώμενα με νυχτερινές βουτιές.

Για τους διοργανωτές, η Εβδομάδα Γαστρονομίας Αμοργού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Authentic Big Blue, σκοπό έχει την ανάδειξη και η προβολή των τοπικών συνταγών, των προϊόντων αλλά και της γαστρονομικής κουλτούρας του νησιού της Αμοργού από το χθες έως και το σήμερα σε ένα ευρύτερο ελληνικό αλλά και διεθνές κοινό με το βλέμμα στο αύριο της Αμοργιανής κουζίνας, τη γνωριμία, την ενασχόληση και την εμβάθυνση του συνόλου του πληθυσμού της Αμοργού ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, αλλά και των επισκεπτών του νησιού με την γαστρονομική κουλτούρα του νησιού της Αμοργού και τέλος, την χρήση όλο και περισσότερο τοπικών συνταγών και τοπικών παραγόμενων προϊόντων από το σύνολο των επισιτιστικών επιχειρήσεων και των Ξενοδοχείων της Αμοργού και όχι μόνο.

Φέτος, μάλιστα, προϊόντα, παραγωγοί, συνταγές και μάγειροι από τα νησιά των Μ. Κυκλάδων έδωσαν το παρόν στην Αμοργό, διευρύνοντας έτσι το πεδίο ενδιαφέροντος, στην εγγύς γειτονιά των Κυκλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2o Authentic Big Blue τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΟΤ, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ενώ το “πρόσωπο” του φετινού προγράμματος επικοινωνίας του ΑΒΒ είναι ο διεθνούς φήμης Έλληνας παρουσιαστής, κ. Νίκος Αλιάγας.

Είμαστε και περήφανοι και συγκινημένοι”

Στην τελετή έναρξης του 2ου Authentic Big Blue, που διοργανώθηκε στην πανέμορφη κεντρική πλατεία της Χώρας Αμοργού, μίλησε η Βιβή Δρακά, διευθύντρια διοργάνωσης της σειράς εκδηλώσεων του τουρνουά, η οποία δήλωσε συγκινημένη, καθώς δεν περίμενε, όταν ξεκινούσε η υλοποίηση αυτής της ιδέας, ότι, όχι μόνο η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη, αλλά και θα συνεχιζόταν και για δεύτερη χρονιά, με ακόμη ευρύτερη συμμετοχή.

Ευχαρίστησε τους αθλητές, τους φίλους και τους συμμετέχοντες στο τουρνουά, τους δύτες ασφαλείας, τους εθελοντές της Αμοργού και τον κόσμο, καθώς και το Δήμο Αμοργού, για τη στήριξη, ενώ τόνισε τον επετειακό χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, για τα 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας-σταθμού του διεθνούς κινηματογράφου, δηλώνοντας πως “κουραστήκαμε πάρα πολύ όλο το χειμώνα και καταφέραμε κάτι που για εμάς είναι πάρα πολύ συναισθηματικό. Είμαστε και περήφανοι και συγκινημένοι”.

Η κ. Δρακά επεσήμανε, πως φέτος το Authentic Big Blue έχει την τιμή να φιλοξενεί αθλητές από χώρες όπως η Αυστραλία, το Μεξικό, η Κολομβία, σχολιάζοντας, ότι “αυτό για μένα είναι πολύ συγκινητικό, διότι για να φτάσει κανείς από τις χώρες αυτές, μέχρι εδώ είναι πολύ δύσκολο”. Τέλος, ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες του νησιού, που στέκονται δίπλα στη διοργάνωση και ιδιαίτερα κατά το γαστρονομικό φεστιβάλ, τους Συλλόγους του νησιού και κυρίως τον Σύλλογο Καταπολιανών, που παρέχουν στήριξη και βοήθεια στο διεκπεραιωτικό κομμάτι.

Αμέσως μετά, κάλεσε τον μουσικοσυνθέτη και συντελεστή του “Le Grande Bleu”, Ερίκ Σερρά, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές για την πρόσκληση, ενώ δήλωσε μαγεμένος από την άγρια και αποστομωτική ομορφιά του νησιού της Αμοργού, η οποία είναι η ίδια, την οποία βίωσε 30 χρόνια πριν. Μάλιστα αστειεύτηκε, λέγοντας, ότι στην αρχή της επίσκεψής του ρώτησε αν όλη αυτή η ομορφιά του περιβάλλοντος τριγύρω ήταν φυσική, ή κατασκευασμένη για την περίσταση.

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Νίκος Φωστιέρης, ο οποίος καλωσόρισε τους αθλητές και συμμετέχοντες του τουρνουά, τον Ερίκ Σερρά, “που είχε την καλοσύνη να έρθει από το Παρίσι, για να παρακολουθήσει αυτό το 2ο Authentic Big Blue”. Όπως σημείωσε, “βέβαια, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε κυρίως την κ. Βιβή Δρακά, η οποία όχι μόνο έχει πάρει πάνω της όλη αυτή την εκδήλωση, αλλά την εμπνεύστηκε κιόλας εδώ και χρόνια και μας “έτρωγε” μάλιστα, ώστε να την υλοποιήσουμε”.

Κλείνοντας, ο κ. Φωστιέρης υπογράμμισε, πως “ο Δήμος στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, διότι πιστεύω πραγματικά, ότι θα γίνει θεσμός”.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, πως το 2ο Authentic Big Blue θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 23 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα κάθε ημέρας, καθώς επίσης πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για την κάθε ημέρα της διοργάνωσης ξεχωριστά, μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα authenticbigblue.com αλλά και στους λογαριασμούς Authentic Big Blue στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ετικέτες: