Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη, στην αποσπερίδα της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Κουσαθανάς της Μυκόνου

“Οδηγός ο ίδιος ο ποιητής”

  • Τρίτη, 15 Ιανουαρίου, 2019 - 06:12

Αποσπερίδα πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, στη Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά.

Η δεύτερη εφέτος αποσπερίδα-αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη (1900-1971) με μιαν άλλη, επίσης σπουδαία ποιητική συλλογή του, καρπό της αγάπης, της έγνοιας και της στοργής του για την πολύπαθη Κύπρο, που του «τάχτηκε» για δεύτερη πατρίδα: Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄ («…Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν…») (1955).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης, “η συλλογή περιλαμβάνει εμβληματικά κι αγαπημένα ποιήματα της σεφερικής δημιουργίας: «Ελένη», «Στα περίχωρα της Κερύνειας», «Σαλαμίνα της Κύπρος», «Έγκωμη». Οδηγός και πάλι ο ίδιος ο ποιητής θα μας πάρει από το χέρι να μας διαβάσει μερικά από τα ποιήματα της συλλογής με τη χαρακτηριστική φωνή του και άρθρωση, που αποτελεί ακόμη μιαν απόδειξη του μέτρου στη ζωή και στο θαυμαστό έργο του. Επιβοηθητικά και πάλι, θα προβληθεί η ταινία του Χρ. Καρεκέπελη για τον Γιώργο Σεφέρη από τη σειρά «Οι Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ (2001, περ. 54΄ λεπτά)”.

Εισαγωγικά, το πρώτο μέρος (Kyrie eleison / Έτη σύνθεσης: 1733 & 1749 / Διάρκεια: 10΄:23΄΄) από το μεγαλειώδες έργο Λειτουργία σε σι έλασσον του J. S. Bach (1685-1750), έργο που αγαπούσε ιδιαιτέρως ο ποιητής για τη θαυμαστή ισορροπία που το διέκρινε, alias για την «αληθινή» Μουσική του, καθιστώντας το ένα σοφό αρχιτεκτόνημα Καθαρής Τέχνης χωρίς φλυαρίες και περιττολογίες, χωρίς γλυκανάλατους και υπερβολικούς συναισθηματισμούς. Και τέλος, εφόσον περισσέψει χρόνος, μια έκπληξη, που θ’ αποτελέσει άλλο ένα ακόμη μουσικό... bonus για την αποσπερίδα.

Παραλλήλως, για όσους αγαπούν το βιβλίο λειτουργούν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές:

  1. Η Λέσχη Ανάγνωσης για Ενήλικες και

  2. 2. η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, υπό την εμπνευσμένη εποπτεία της ακάματης καθηγήτριας κ. Αγγέλας Καλαφάτη, που είναι η πνοή και το στήριγμα στις παράλληλες δραστηριότητες της Στέγης Μελέτης.