Εκδήλωση στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας, με μνεία στην παραδοσιακή συριανή “φάκλα” διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων, στο χώρο της μαρίνας

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Η φωτισμένη μαρίνα, αλλά και η συγκέντρωση πλήθους κόσμου, έδωσαν έναν πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση για την αναβίωση της συριανής φάκλας, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Λαζαρέτων, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας.

Τα Λαζαρέτα “ζωντάνεψαν” το Σάββατο 22 Ιουνίου, σε μία βραδιά που οργάνωσε ο τοπικός Σύλλογος και η οποία αποτέλεσε μέρος των εορτασμών της Ναυτικής Εβδομάδας. Στο κέντρο της μαρίνας των Λαζαρέτων στήθηκαν τραπέζια και καρέκλες για το κοινό, το οποίο από νωρίς κατέκλυσε το χώρο, ενώ μέλη του Συλλόγου προσέφεραν παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο-ντοκουμέντων, σχετικά με τη μεγαλοπρέπεια των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, με τους υπεύθυνους της εκδήλωσης να κάνουν αναφορά στη σημασία του θεσμού, που αναβιώνει φέτος, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Λαζαρέττων, ο κ. Παρασκευάς Ζαχαρίου, καλωσορίζοντας το κοινό της εκδήλωσης, σημείωσε, πως “αυτό που ζούμε σήμερα, είναι ένα όνειρό μας. Μεγαλώνοντας εμείς οι νέοι, αλλά κι εσείς οι μεγαλύτεροι, θυμόμαστε όλα όσα συνέβαιναν μέσα στη Ναυτική Εβδομάδα. Εμείς σήμερα, θα αναβιώσουμε ένα πολύ σπουδαίο και παλιό έθιμο, στο οποίο συμμετείχε και η περιοχή μας, ενώ παράλληλα, θα αναφερθούμε σε σπουδαία πολιτιστικά και ιστορικά γεγονότα”.

Ειδική μνεία έγινε από τους ομιλητές, στη ναυτική ιστορία της Σύρου, στην ιστορία της Ναυτικής Εβδομάδας σε πανελλαδικό και συριανό επίπεδο, στη ναυπηγική ιστορία του νησιού αλλά και στη ναυμαχία του πλοίου “ΕΝΩΣΙΣ” έξω από το λιμάνι της Σύρου, καθώς επίσης και στο ρόλο των συριανών πλοίων, για την Κρητική Επανάσταση.

Την εκδήλωση πλαισίωσε επίσης χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου “Σοφία της Παράδοσης”.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης υπήρχε και η αναβίωση του παραδοσιακού ψαρέματος με πυροφάνι, η επονομαζόμενη συριανή “φάκλα”, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων, που εκείνη τη στιγμή έπνεαν στην περιοχή των Λαζαρέτων, η αναβίωση ματαιώθηκε, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε πλήρης επεξήγηση της διαδικασίας για το κοινό.

Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή μουσική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες, τις οποίες παρέδωσαν εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, σε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.