Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από τη δημιουργό Lilian Syrigou

Re-leaf by Lilian Syrigou στην Άνω Σύρο

  • Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2019 - 15:09

Ή Άνω Σύρος για μια ακόμη φορά υποδέχεται τη Λίλιαν Συρίγου και τις δημιουργίες της. Κοσμήματα από την ολοκαίνουρια σειρά κοσμημάτων re-leaf αλλά και από παλαιότερες που σημείωσαν ήδη μεγάλη επιτυχία θα εκτίθενται από 5 Ιουλίου και μέχρι 4 Αυγούστου στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Άνω Σύρου.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 5 Ιουλίου 2019 στις 9 το βράδυ.

Πληροφορίες: 6937433939 – liliansyrigou@gmail.com

Η καινούρια συλλογή re-leaf είναι εμπνευσμένη από τη φύση, από τα συναισθήματα και από την ομορφιά που κρύβεται σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα που βρίσκονται γύρω μας, μπροστά και μέσα μας. Ο όρος διφορούμενος: re-leaf, σαν να λέμε ξαναβγάζω φύλλα, relief σαν να λέμε ανακούφιση.

Όπως τα καινούρια φύλλα που φυτρώνουν ξανά στα γυμνά κλαδιά των δέντρων αλλά και σε αυτιά, λαιμούς και πέτα, που δεν φέρνουν μόνο την άνοιξη, μα και τη διάθεση για αλλαγή και καινούρια πράγματα στη ζωή μας. Όπως μια καρδιά που κέρδισε το αληθινό της σχήμα, βρήκε το φυσικό της μέγεθος και τώρα πια χτυπά δυνατή και σίγουρη, καρφιτσωμένη γερά στην αριστερή πλευρά του στήθους ή κρεμασμένη σε μια αλυσίδα. Κι η έκπληξη να έρχεται από το ασημένιο ή χρυσό, τόσο δα, μα πανίσχυρο καρφιτσάκι «pick it up pin it up» που είναι έτοιμο να καρφιτσώσει πάνω σου ό,τι πιο όμορφο, πολύτιμο ή χαριτωμένο ανακαλύπτεις εσύ και σου φτιάχνει το κέφι. Που παίρνει αξία κι ομορφιά γιατί το ξεχώρισες, γίνεται πολύτιμο γιατί του έδωσες το σχήμα που σου ταιριάζει και την καλύτερη θέση, πλάι στην καρδιά σου...

Το ταξίδι στον κόσμο της τέχνης του κοσμήματος για τη Λίλιαν Συρίγου ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν στην Αθήνα και την Ερμούπολη της Σύρου, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από απλότητα, μινιμαλισμό, καθαρότητα γραμμών και προσωπικότητα. Τα υλικά της ασήμι και μπρούτζος συχνά συνδυάζονται με χρωματιστά κορδόνια, μεταξωτά υφάσματα και ημιπολύτιμες πέτρες. Απαλές καμπύλες ερωτεύονται αποφασιστικές ευθείες, κύκλοι ζευγαρώνουν με τρίγωνα κι ημικύκλια και κάπως έτσι το κάθε κόσμημα βρίσκει περισσότερους από ένα τρόπους να φορεθεί, περισσότερες από μία ανάγκες να καλύψει, περισσότερες από μία ιστορίες να αφηγηθεί. 

Η ομοιομορφία απουσιάζει οικειοθελώς από τις δημιουργίες της και τη θέση της καταλαμβάνει ένα αέναο παιχνίδι χαράς και έρωτα για το διαφορετικό. Έτσι τα ζευγάρια από τα σκουλαρίκια ποτέ δεν είναι όμοια, το ένα αναζητά και βρίσκει το άλλο του μισό σε ό,τι το συμπληρώνει ή το αναδεικνύει. Συχνά τα σκουλαρίκια μεταμορφώνονται αλλάζοντας σχήμα και μέγεθος πάνω στο αυτί. Κάποιες φορές παίζουν σε διπλή διάσταση. Τα κολιέ δεν σταματούν στο λαιμό και συνεχίζονται στην πλάτη ή αλλάζουν σχήμα και μήκος.

Όσο για τη σειρά one day Ill travel the world με τα sky lines μεγάλων πόλεων του κόσμου αλλά και αγαπημένων ελληνικών νησιών που είναι η πιο ταξιδιάρα όλων τον Απρίλιο του 2019 έχει μοναδικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Λίλιαν Συρίγου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε μεταξύ Σύρου και Αθήνας. Σπούδασε τεχνικός χειροποίητου κοσμήματος στην σχολή Mokume και από το 2004 παρουσιάζει τη δουλειά της μέσα από ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά ή παραπλήσια με την τέχνη του κοσμήματος. Το 2007 δημιούργησε τον πρώτο της προσωπικό χώρο στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι. Από το 2012 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα από ασήμι 925ο και μπρούτζο. Η δουλειά της πότε μινιμαλιστική με αυστηρές γραμμές, πότε με ταξιδιάρικη διάθεση, πότε ασπρόμαυρη και πότε χρωματιστή, πότε αυστηρή και πότε χαλαρή και παιχνιδιάρικη είναι απόλυτα χαρακτηριστική. Πατάει με το ένα πόδι στη γη, στις αυστηρές γραμμές και τη γεωμετρία και με το άλλο αιωρείται σε συναισθήματα, πόθους και πάνω από όλο τον κόσμο μέσα από skylines πόλεων και νησιών που ερωτεύτηκε, αγάπησε ή ονειρεύτηκε. Μέρος της δουλειάς της παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βρετανικό Μουσείο στην αναδρομική έκθεση του Ροντέν.