Έκθεση και παζάρι παραδοσιακών γλυκών και ποτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, σε συνεργασία με το ζωγράφο Γιάννη Δανέλη

Τρίπτυχο γεύσης, δημιουργίας και τέχνης

Την τοπική παράδοση και δημιουργικότητα, με τις εικαστικές τέχνες, “παντρεύει” το φετινό Παζάρι παραδοσιακών γλυκών και ποτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, το οποίο συνδυάζεται με την έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Δανέλη.

Το φετινό παζάρι του Συλλόγου της Ποσειδωνίας φέρνει ξανά σε Συριανούς και επισκέπτες εξεζητημένες γεύσεις, παραδοσιακά, αλλά και έντεχνα συσκευασμένες, με 13 διαφορετικά είδη γλυκών του κουταλιού, μεταξύ των οποίων και η φράπα (εσπεριδοειδές), ένα είδος μαρμελάδας, 3 είδη ποτών, ένα αφέψημα και φυσικά την κάπαρη.

“Φέτος, εκτός από το παζάρι έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε επίσης και την έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Δανέλη, ενός εξαιρετικού εικαστικού, ανθρώπου και φίλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Σύλλογο και είναι πολύ ιδιαίτερη αυτή η έκθεση, καθώς σε αυτήν εκτίθεται ένα έργο το οποίο είναι ένα “Τρίπτυχο”, που αποτελεί και την ονομασία της έκθεσης και έχει γεννηθεί από την έμπνευση των παιδιών στο περσινό εικαστικό εργαστήρι, στο οποίο ο κ. Δανέλης είχε συντονίσει.

Σε αυτό είχαν δημιουργηθεί τέσσερα έργα, εκ των οποίων το ένα κοσμεί τα γραφεία του Συλλόγου ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι αυτά που εκείνος, αφού έκανε τις δικές του εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέτει σήμερα”, σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, κ. Δημήτρης Νταλαχάνης.

Μάλιστα, για πρώτη φορά εκτίθενται στο παζάρι του 2019 τα ποτά που παρασκευάζουν τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν ως κεράσματα, με τα ονόματα “Τρίτων”, “Αμφιτρίτη”, και τέλος “Ινόπη”, για την οποία, την ετικέτα κοσμεί έργο από την έκθεση του Γιώργου Δανέλη και στάθηκε αφορμή, προκειμένου να “ενωθούν” αυτές οι δύο εκδηλώσεις.

Το Παζάρι του Συλλόγου, το οποίο επίσης φιλοξενεί και τις χειροποίητες δημιουργίες της κ. Στέφανι Δουράτσου, θα συνεχιστεί έως και τις 22 Ιουλίου 2019.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Γιώργου Δανέλη, στην οποία παρουσιάζεται το έργο, που προήλθε από τη συνεργασία του καλλιτέχνη με το 1ο παιδικό εικαστικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Δανέλης, σημείωσε, ότι κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου “μιλήσαμε με τα παιδιά για το πώς μία ιδέα για το τι θέλουμε να φτιάξουμε αποτυπώνεται στον καμβά. Εκείνα μπήκαν στη διαδικασία να φιλοτεχνήσουν πίνακες, ενώ εγώ στη συνέχεια, είχα την άδειά τους, να τα πάρω και να συνεχίσω πάνω σε αυτό το έργο, δηλαδή να δουλέψω με κίνηση το έργο των παιδιών. Το δύσκολο στο εγχείρημα αυτό, ήταν πως πρόκειται για τρία διαφορετικά έργα, τρεις καμβάδες, με διαφορετικές γραμμές, που είναι μεν πάνω στο ίδιο θέμα, αλλά έχουν διαφορετική αντίληψη, τα οποία κλήθηκα να συγχωνεύσω σε ένα ενιαίο έργο”.

Με αφορμή τις εκθέσεις του κ. Δανέλλη, που θα γίνουν, σε συνεργασία με τον Σύλλογο, στην Ποσειδωνία, την Άνω Σύρο και τη Σίφνο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, με θέμα τους εσωτερικούς χώρους με αφορμή την ύπαρξη, ο ίδιος είπε, ότι “εμείς, μιλώντας για την άνοιξη και τους κήπους κάναμε αυτούς τους πίνακες στο εργαστήριο και το ενιαίο έργο ονομάζεται «Ο κήπος μέσα μας»”.