Παρουσίαση του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος

«Χριστούγεννα μαζί» στη Σύρο

  • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2022 - 06:19

Η παρουσίαση του προγράμματος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε εχθές το μεσημέρι, το οποίο περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, εικαστικά δρώμενα και εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Την παρουσίαση του προγράμματος, πραγματοποίησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία ενημέρωσε πως οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 18:00 με την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Μιαούλη και θα ολοκληρωθούν στις 25 Ιανουαρίου.

Ξανά εκδηλώσεις μετά την πανδημία

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, πριν την παρουσίαση του προγράμματος αναφέρθηκε στην επιστροφή των εκδηλώσεων 2 χρόνια μετά την πανδημία, “Με μεγάλη μας χαρά ανοίγει και φέτος η αυλαία του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, το οποίο, μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, επιστρέφει πιο δυναμικό, πιο πλούσιο και πιο αισιόδοξο από ποτέ. Προσκαλούμε  όλους να γιορτάσουμε και πάλι «Χριστούγεννα μαζί».”

“Το πρόγραμμα στο επίκεντρο του έχει τα παιδιά αλλά και φυσικά όλους τους μεγαλύτερους. Ας μη ξεχνάμε ότι τέτοιες μέρες όλοι μας, κάπως μαγικά, γινόμαστε έστω και για λίγο παιδιά. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης φορά και πάλι τα γιορτινά του και προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να περάσουμε και φέτος τα “Χριστούγεννα μαζί”. Ως Δήμος οφείλουμε να προσφέρουμε χαρά και διασκέδαση μέσα από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Αισιοδοξούμε ότι μέσα από θέατρο, χορό, τραγούδι, μουσική, παραμύθια, και επαναλαμβανόμενες εκπλήξεις μικροί μεγάλοι θα ταξιδέψουν στον μαγικό  κόσμο των Χριστουγέννων. Ευελπιστούμε να σκορπίσουμε σε κάθε γωνιά του νησιού μας ελπίδα, χαρά και ζεστασιά με τον έγκαιρο σχεδιασμό των εκδηλώσεων και με απόλυτο σεβασμό στην οικονομική διαχείριση σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη του δήμου μας στηρίζοντας κυρίως όπως πάντοτε την τοπική αγορά”, ανέφερε.

Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν για να οργανωθεί το φετινό πρόγραμμα αλλά και τα Μ.Μ.Ε. για την προβολή των εκδηλώσεων, “Για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων οφείλω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους διοργανωτές, τα μέλη της επιτροπής πολιτισμού, τους χορηγούς, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου, οικονομικών, τεχνικών και ιδιαίτερα στο τμήμα μικρών έργων, στην υπηρεσία καθαριότητας και ασφαλώς στους τρεις εξαιρετικούς συνεργάτες μου που στελεχώνουν το γραφείο πολιτισμού και το θέατρο Απόλλων”.

Σκανάροντας για ενημέρωση

Η κ. Λεονταρίτη στις ευχαριστίες της δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας “για άλλη μια φορά ευχαριστούμε ιδιαίτερα εσάς τους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που στηρίζετε το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν και το προβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο”.

Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο αιχμής, καθώς πραγματικά όλο το εορταστικό πρόγραμμα θα επικοινωνηθεί από τα μέσα ενημέρωσης, αφού από τον Δήμο αυτό πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Το έντυπο των εκδηλώσεων, περιορίστηκε στην λογική των “σουβλατζίδικων”, καθώς θα πρέπει να ξεχάσουμε το γνωστό φυλλάδιο, όπου όλα τα δρώμενα παρουσιάζονταν ξεχωριστά, με το σχετικό πληροφοριακό υλικό και να αρκεστούμε σε ένα μονόφυλλο, επάνω στο οποίο υπάρχει ένας ηλεκτρονικός κωδικός, ο οποίος θα σκανάρεται με το κινητό τηλέφωνο και μέσω αυτού θα παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος στην σχετική πλατφόρμα του Δήμου, στην οποία θα είναι αναρτημένες οι εκδηλώσεις. Η πρακτική δηλαδή που ακολουθείται από καταστήματα εστίασης, τα οποία με αυτή την εφαρμογή έχουν αντικαταστήσει τους καταλόγους τους. Και καλά το μενού το βλέπεις εκείνη την ώρα και παραγγέλνεις, για τις εκδηλώσεις όμως θα πρέπει ή να τις απομνημονεύσεις ή να τις μαντέψεις ή να κυκλοφορείς έχοντας συνεχώς μαζί σου σαν ‘φυλαχτό’, αυτό το “φυλλαράκι” για να σκανάρεις ξανά και ξανά. Τα άτομα δε μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία δεν είναι και τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία, θα περιοριστούν σε όποια ενημέρωση λάβουν από τα τοπικά ΜΜΕ και φυσικά όσοι δεν κατέχουν τη διαδικασία του σκαναρίσματος θα αρκεστούν στο να πετύχουν κάποιο δρώμενο τυχαία.

Η εν λόγω επιλογή αιτιολογήθηκε από την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο ως οικολογική “ευαισθησία” και οικονομία, λέγοντας συγκεκριμένα ότι για λόγους οικολογικούς και οικονομικούς φέτος δεν βγήκε αναλυτικό φυλλάδιο με όλες τις εκδηλώσεις αλλά θα μοιραστεί ένα μικρό έντυπο πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ένας κωδικός qr-code, τον οποίο και θα μπορούν να σκανάρουν οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες για να βρίσκουν αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν όπως κάθε χρόνο από την πλατεία Μιαούλη, το Σάββατο στις 18:00 με την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, μπροστά στο Δημαρχείο. Σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση θα ζωντανέψουν διάσημα παραμύθια. Με κάλαντα και μουσικές του κόσμου από τις φωνές των παιδιών της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Ο Άι Βασίλης, ντυμένος στα γνωστά του κόκκινα,  θα φωτογραφηθεί με όλους, παρέα με τα ξωτικά, τους ταράνδους, τους ξυλοπόδαρους, φουσκωτές φιγούρες θα δώσουν το χρώμα της γιορτής.

Λευκή Νύχτα- Βραδιά γιορτής και αγορών

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην εμπορική “καρδιά” της Ερμούπολης, από τις 18:00 ως τις 00:00 ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου διοργανώνει μια βραδιά γιορτής και εκδηλώσεων με την ονομασία «Λευκή Νύχτα 2022». Τα εμπορικά καταστήματα της Ερμούπολης θα μείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα, με μεγάλες προσφορές, μουσική, κεράσματα και διασκεδαστές.

Θεατρικές εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, θα παρουσιαστούν οι “θεατρικές παραστάσεις του Μολιέρου στη Σύρο τον 19ο αιώνα (1866-1900)”, μέσω παρουσίασης του βιβλίου της συγγραφέως Ευτυχίας Νικολακοπούλου, το οποίο εξετάζει τις παραστάσεις έργων του Μολιέρου κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Μία εβδομάδα αργότερα, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων, η μουσικοχορευτική παράσταση “Όσες οι χάντρες του ροδιού, τόσες χαρές του χρόνου…”, στην οποία τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων ζωντανεύουν τα παραδοσιακά έθιμα και αναβιώνουν τις δράσεις του Λυκείου στην 100χρονη ιστορία του. Παράλληλα, ζωντανεύουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από χορούς, τραγούδια και κάλαντα.

Εκδηλώσεις για τα παιδιά

Η θεματική έκθεση “Παιδί, η αγάπη του κόσμου” θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Πρόκειται για μία θεματική έκθεση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού.

Το εργαστήρι χριστουγεννιάτικων στολιδιών και καρτών θα στηθεί την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 17:00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη, όπου με χαρτόνια, χρυσόσκονες, μαρκαδόρους και κουδουνάκια, τα παιδιά θα κληθούν να “ελευθερώσουν” τη φαντασία τους και να φτιάξουν όμορφα στολίδια και κάρτες.

“Μπαλονάκι με ευχή… μεσ’ το κόκκινο σακί” θα στείλουν όλοι το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, μαζί με τους μικρούς εθελοντές ξεναγούς, ενώ θα παίξουν, θα ξεναγηθούν, θα ζωγραφίσουν, θα τραγουδήσουν, θα κεραστούν και θα γράψουν τη δική τους ευχή, που θα την κλείσουν σε μπαλόνι και θα τη ρίξουν στο κόκκινο σακί του Άι Βασίλη.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων θα φτάσει ο Άγιος Βασίλης με την εκδήλωση “Μια φορά και έναν καιρό… ο Άι-Βασίλης από το Ροβανιέμι”. Από το «Κορβατουντούρι» το Χριστουγιεννιάτικο χωριό του στον Αρκτικό Κύκλο, ο Άι-Βασίλης, με τους βοηθούς του θα εμφανιστεί μέσω οπτικογραφημένου μηνύματος για να ευχηθεί στα ελληνικά, χρόνια πολλά και στα παιδιά της Σύρου.

Συναυλίες

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η Χριστουγεννιάτικη συναυλία “Joy to the world” στο Θέατρο Απόλλων, από το φωνητικό σύνολο «Παλίμψηστο».

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα ακουστούν “Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι και κάλαντα” στο Θέατρο Απόλλων, από την «Παιδική - Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων». Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των καλάντων που θα ηχογραφηθούν το επόμενο διάστημα με τη βοήθεια του βιολονίστα Κυριάκου Γκουβέντα και την ΚοινΣεπ “Music Steps”. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων των παιδιών της Χορωδίας, την κάλυψη των εξόδων της συναυλίας και των ηχογραφήσεων.

Santa Run

Για ακόμα μία χρονιά οι Άγιοι Βασίληδες όλων των ηλικιών θα τρέξουν την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Μιαούλη. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ο οποίος θα έχει ως αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Μιαούλη, σε μία διαδρομή που θα καλύπτει μια απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων. Είναι ένας πρωτότυπος και άτυπος αγώνας με τους συμμετέχοντες να είναι ντυμένοι με τις στολές του Αγίου Βασιλείου χωρίς κανένα ηλικιακό περιορισμό.

Το σπίτι του Άγιου Βασίλη

Από την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τις πόρτες του “Το σπίτι του Άι Βασίλη” στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Για 9η χρονιά, διοργανώνεται η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Σύρου, για να απολαύσουν όλοι με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, μεταμορφώνεται στο «Σπίτι του Άι Βασίλη» που θα είναι ανοιχτό για όλους με ελεύθερη είσοδο.

Γιορτή στους πεζόδρομους

Γιορτινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τα 2 τελευταία Σάββατα του χρόνου (24 και 31 Δεκεμβρίου) στους πεζόδρομους της αγοράς της Ερμούπολης, με μουσική, κεράσματα και διασκεδαστές για τα παιδιά στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη, Σταματίου Πρωίου (μέχρι την οδό Κεας) και Ερμού.

Τα κόστη

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, οι δαπάνες καλύπτονται κατά 9.818 €, από τις δαπάνες των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων» και  κατά 10.763,20 € από τα έξοδα πολιτιστικών δραστηριοτήτω.

Τα ποσά αυτά εξειδικεύονται ως εξής:

1) Συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης με την “ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΜΚΕ” για την πραγματοποίηση εορταστικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο έναρξης των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «Χριστούγεννα μαζί» και φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Μιαούλη με το ποσό των 6.160 €.

2) Συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου για την μουσική κάλυψη των οδών Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη & Σταματίου Πρωίου (από την αρχή της έως και την οδό Κέας – στενό ζαχαροπλαστείο Αθυμαρίτη) κατά τις δύο παραμονές, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, δηλαδή την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2022 & Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2022, στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, με το ποσό των 496 €.

3) Την τεχνική κάλυψη για τον σχεδιασμό φωτισμού και υποστήριξη φωταγώγησης του Δημαρχιακού Μεγάρου και του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Μιαούλη, με την παροχή υπηρεσίας σχεδιασμού και εγκατάσταση φωτισμού, με τη χρήση projector και μηχανήματος lazer για τη δημιουργία οπτικών εφέ animation, με το ποσό των 3.162 €.

4) Πραγματοποίηση παράστασης από την εταιρεία “ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ”, για την παρουσίαση παιδικής χριστουγεννιάτικης μουσικοθεατρικής παράστασης στο Θέατρο Απόλλων με τίτλο «Που ζει ο ‘Άγιος Βασίλης;”, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, με το ποσό 2.356 €.

5). Συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το ίδρυμα Αντωνίου Ε. Κομνηνού για την διεξαγωγή εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Παιδί, η αγάπη του κόσμου» ,με αφορμή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού στην Πινακοθήκη Κυκλάδων για το διάστημα 7-21 Δεκεμβρίου, έως του ποσού των 6.200 €, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς των έργων, στήσιμο και επιμέλεια της έκθεσης, δημιουργικό και εκτύπωση υλικού.

6) Συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου για την πραγματοποίηση Χριστουγεννιάτικου αφιερώματος για παιδιά στην αίθουσα Ι. Ρίτσου Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης για το διάστημα 20-22 Δεκεμβρίου 2022 με το ποσό των 806 €.

7) Σχεδίαση προγράμματος για ψηφιακή χρήση σε μορφή pdf που θα περιλαμβάνει τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για το διάστημα Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, με δυνατότητα τροποποίησης σε περίπτωση αλλαγών ή τροποποιήσεων με το ποσό των 1.401,20 €.