Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου

  • Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2019 - 13:08

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η Πάρος θα αποτελέσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την αφετηρία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα, το 9ο «Aegean Film Festival» θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 14 Ιουλίου στην Πάρο κι ύστερα θα μετακομίσει στην Πάτμο (από 17 έως 22 Ιουλίου), κάνοντας έτσι «θεσμό» την περσινή επέκταση της διοργάνωσης σε δύο διαφορετικά νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δύο νέα προγράμματα, ένα εκ των οποίων θα χρησιμοποιήσει το χώρο του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικό Πάρκου του νησιού. Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία μιας σειράς από παράλληλες δράσεις γύρω από τη γαστρονομία και το σινεμά. Προσκαλούνται διεθνείς σεφ, μάγειρες από τα νησιά και τοπικοί παραγωγοί συμμετέχοντας σε μια γιορτή της γεύσης και του κινηματογράφου. Η πρωτότυπη ιδέα περιλαμβάνει δημιουργία «σινεμά» μέσα σε αμπελώνες στην Πάτμο και στήσιμο τραπεζιών κάτω από τ’ αστέρια στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου και το εστιατόριο «Μοναστήρι». «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμαρχος Πάρου, κύριος Μάρκος Κωβαίος, στηρίζει ενεργά το εγχείρημά μας και μας βοηθάει στην ουσιαστική εδραίωση του Φεστιβάλ. Η Πάρος ως νησί έχει όλες τις προοπτικές για να γίνει το πολιτιστικό και περιβαλλοντολογικό κέντρο των Κυκλάδων και πιστεύουμε ότι το δικό μας Φεστιβάλ συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση», σχολίασε σχετικά ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Χαράλαμπος Τσούτσας.

 

Το άλλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα κι ονομάζεται «Echoes – φωνές του σήμερα». Επιστήμονες, οργανώσεις, χρηματοδότες και κινηματογραφιστές θα συζητήσουν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αιγαίου και θα προτείνουν άμεσες λύσεις με την προοπτική να εφαρμοστούν από τους αρμόδιους φορείς. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το Φεστιβάλ με αφορμή τον κινηματογράφο αγκαλιάζει κι άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών του Αιγαίου. Όνειρο μας είναι η Πάρος να εξελιχθεί όχι μόνο στον βασικό πολιτιστικό πυλώνα των Κυκλάδων, αλλά και να γίνει νησί-πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να εφαρμόσεις συγκροτημένες περιβαλλοντικές πολιτικές δε γίνεται», δήλωσε ο Δήμαρχος Πάρου, κύριος Μάρκος Κωβαίος.

 

 

 

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγαίου φιλοξενεί πρεμιέρες και προβολές βραβευμένων ταινιών (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους), προσκαλεί Έλληνες και διεθνείς διακεκριμένους δημιουργούς για να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία και τις ιστορίες τους, δίνει βήμα σε νέους κινηματογραφιστές για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και απονέμει βραβεία. Παράλληλα με τις προβολές κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά από σεμινάρια, με την συνεργασία διεθνών φεστιβάλ και θέτει τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και δημιουργία φρέσκων, πρωτότυπων δράσεων. Μερικές από αυτές για το 2019 είναι:

Α Film Festival (διοργανώνεται από το Brown University και το Rhode Island School of Design και είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους στον πλανήτη, ενώ συνεργάζεται με όλα τα Πανεπιστήμια που ανήκουν στο περίφημο Ivy League – φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια) 

 

Ethnofest (Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – φέτος συμπληρώνει 9 χρόνια)

 

Barnes Film Festival (πραγματοποιείται στην ομώνυμη γειτονιά του Λονδίνου και φέτος συμπληρώνει 4 χρόνια)

 

London Short Film Festival (αναγνωρισμένο ως το σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Μεγ. Βρετανία, φέτος συμπλήρωσε 16 χρόνια και συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Aegean FF σε επίπεδο προγράμματος. Ο Διευθυντής του, Philip Nilson, θα συμμετέχει στην Κριτική Επιτροπή μας.)

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Aegean FF προσκαλεί κινηματογραφιστές ανά τον κόσμο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες Μυθοπλασίας, Ντοκυμανταίρ και Μικρού Μήκους, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις ταινίες τους μέσω της σελίδας του φεστιβάλ στο Film Festival Freeway. 

 

Οι κινηματογραφιστές των οποίων οι ταινίες θα επιλεγούν, θα έχουν δωρεάν διαμονή για 4 νύχτες, εκπτώσεις σε τοπικά εστιατόρια & bar, και άλλες παροχές. Οι νικητές στο διαγωνιστικό τμήμα διαγωνίζονται για τα εξής βραβεία:

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Βραβείο Κοινού για Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας

Βραβείο Κοινού για Καλύτερη Ταινία Ντοκιμαντέρ

 

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Βραβείο Κοινού για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΙΩΝ: Παρασκευή 31/5
Για περισσότερες πληροφορίες:
e: submission@aegeanff.com | www.aegeanff.com

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου πραγματοποιείται με την υποστήριξη και σε συμπαραγωγή με τους Δήμους Πάρου και Πάτμου και την CosmoteTV.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το website του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, www.aegeanff.com,  ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ στα παρακάτω email:
press@aegeanff.com | tpappa2018@gmail.com