Κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση, που θα προβάλλει διεθνώς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τόπο δράσης του επικού ερωτικού μελοδράματος

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» γίνεται ταινία στη Σύρο

 

Στη μεγάλη οθόνη θα μεταφερθεί από τη Boo Productions, την εταιρεία παραγωγής πίσω από τον διεθνώς αναγνωρισμένο «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, το λογοτεχνικό αριστούργημα του Μ. Καραγάτση «Η Μεγάλη Χίμαιρα», η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στη Σύρο. 
Τη σκηνοθεσία της κινηματογραφικής «Χίμαιρας» θα υπογράφει ο Ντένης Ηλιάδης, ο οποίος εργάζεται στο Λος Άντζελες, τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο ίδιος έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα με την ταινία του «Hardcore», που προκάλεσε αμφιλεγόμενες κριτικές. Το 2009 έκανε το ντεμπούτο του στο Χόλυγουντ με το remake της ταινίας τρόμου «Το Τελευταίο Σπίτι Αριστερά» και τρία χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε η δεύτερη χολιγουντιανή ταινία του, το θρίλερ «Plus one». 
Το μυθιστόρημα του Καραγάτση, το οποίο μεταφέρθηκε με επιτυχία και στο θεατρικό σανίδι από τον εγγονό του, Δημήτρη Τάρλοου, θα διασκευάσει για τον κινηματογράφο ο συγγραφέας Ιωάννης Πάππος, που κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό της Νέας Υόρκης με το βιβλίο του «Hotel Living». 
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας παραγωγής, το πρώτο «πάμε» θα ακουστεί το φθινόπωρο του 2020 και βάση των γυρισμάτων, διάρκειας επτά εβδομάδων, θα αποτελέσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
"Η μεγάλη χίμαιρα" είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.
Ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφίας και λογοτεχνίας στο εξωτερικό
Η ελληνική εταιρεία παραγωγής στοχεύει σε μια διεθνή συμπαραγωγή με τη Γαλλία, καθώς γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν και στο Παρίσι. Η ταινία θα διανεμηθεί στην Ελλάδα από τη Feelgood, μαζί με την οποία αναζητούνται και οι εταιρείες παραγωγής που θα συμμετέχουν από το εξωτερικό. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μία εξωστρεφή παραγωγή, έτσι ώστε η ταινία και το έργο να ταξιδέψουν και μέσω αυτών να αναδειχθεί η ελληνική κινηματογραφία και λογοτεχνία», δήλωσαν αποκλειστικά στην «Κοινή Γνώμη» οι παραγωγοί Άρης Ντάγιος και Άγγελος Βενέτης. 
Η Boo Productions ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2007 στην Αθήνα και σύντομα εδραιώθηκε ως μια από τις πιο αξιόπιστες “boutique” εταιρείες παραγωγής στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη σκηνοθετών, συντελεστών και διαφημιστικών εταιριών. Η επιτυχία και η αναγνώριση στο τμήμα των ταινιών, ήρθε με την ταινία μεγάλου μήκους «Κυνόδοντας», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου, η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, διαγωνιζόμενη στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Από τότε, η Boo έχει κάνει παραγωγές και συμπαραγωγές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, όπως τα: «Τέσσερα μαύρα κουστούμια» του Ρένου Χαραλαμπίδη και «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η νέα παραγωγή της εταιρείας, «Μήλα» - η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη- βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας εικόνας.
Εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας – Συμμετοχή θεατρικών ομάδων της Σύρου
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη «Μεγάλη Χίμαιρα», ο Άρης Ντάγιος και ο Άγγελος Βενέτης επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες το νησί της Σύρου, προκειμένου να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τους τοπικούς φορείς και να καταστήσουν σε αυτούς γνωστές τις προθέσεις τους. 
«Αν όλα πάνε καλά, θα προσπαθήσουμε να εμπλέξουμε όσο περισσότερο γίνεται το νησί», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη», εξηγώντας ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή αντιλήφθηκαν το τεράστιο ενδιαφέρον φορέων και διαφόρων ανθρώπων, Συριανών ή φίλων του νησιού, που εκτιμούν το συγκεκριμένο έργο του Καραγάτση.
Επιπλέον, η εταιρεία παραγωγής θα επιδιώξει συνεργασία και με θεατρικές ομάδες της Σύρου, μέλη των οποίων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην ταινία, αναλαμβάνοντας βοηθητικούς ρόλους. «Γενικώς, επιθυμούμε μια δυνατή εμπλοκή του νησιού, ώστε να μην υπάρχει μόνο ως πλατό, ως background. Τον Σεπτέμβριο του 2020 θα επισκεφτούμε το νησί για να κλειδώσουμε χώρους και να ψάξουμε κάποια πραγματάκια, ώστε τον Οκτώβρη-Νοέμβρη να ξεκινήσουμε τα γυρίσματα σε Σύρο και Παρίσι». Οι δύο συνέταιροι τόνισαν ότι έχουν ήδη κάνει μία πρώτη επαφή με κάποιον Γάλλο συμπαραγωγό, ωστόσο αυτό θα οριστικοποιηθεί και θα προχωρήσει μετά την παράδοση του σεναρίου από τον Ιωάννη Πάππα, έως τον προσεχή Σεπτέμβριο. 
«Εκτιμούμε ότι το γύρισμα στο Παρίσι θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Για την ώρα δεν υπάρχει έτοιμο κάποιο Shooting Schedule. Για παράδειγμα στη Σύρο δεν κάναμε ρεπεράζ, καθώς είναι πολύ νωρίς. Απλά συναντήσαμε ντόπιους παράγοντες, για να μας γνωρίσουν και να ακούσουν όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας», κατέληξε ο κ. Ντάγιος.