Ο Στάθης Δρογώσης και ο Μανώλης Φάμελλος έπαιξαν στην αγαπημένη τους Σύρο

«Στις φλέβες μας κυλά Κυκλαδίτικο αίμα»

Αυτοκόλλητοι και σκηνικά αλληλοσυμπληρούμενοι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με τα μουσικά μονοπάτια τους άλλοτε να χωρίζονται και άλλοτε να διασταυρώνονται εκ νέου, ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης ξεδίπλωσαν ενώπιον του συριανού κοινού τις «θεωρίες» τους γύρω από τη ζωή, τον έρωτα και το όνειρο.

Οι δύο τραγουδοποιοί – φίλοι και ιστορικοί σύμμαχοι από τον περασμένο αιώνα, αφηγήθηκαν επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων και μοιράστηκαν ξανά τραγούδια που φαντάστηκαν, δικά τους και ξένα.

Τραγούδια, διαθέσεις, μουσικές και χιούμορ μπλέχτηκαν, αλληλοεπίδρασαν και απέκτησαν μια νέα παρεΐστικη μοναδική διάσταση με τον ξεχωριστό Μανώλη Φάμελλο («Γαλάζια Μυστικά», «Η Ευτυχία Είναι Αυτό…», «Ένα Μεγάλο Φωτεινό Καλοκαίρι») και τον λυρικό Στάθη Δρογώση («Συγχώρεσέ Με», «Βιαστικό Πουλί Του Νότου») να ολοκληρώνουν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία τους.

Ο Μανώλης, παίζοντας κιθάρα, μαντολίνο, φυσαρμόνικα και κρυφτό και ο Στάθης παίζοντας πιάνο, ακορντεόν και σκάκι, συνέπραξαν με τα ταπεινά εκφραστικά τους μέσα, άλλοτε συμπληρωματικά κι άλλοτε ανταγωνιστικά μπαίνοντας ο ένας μέσα στην σκιά του άλλου με το θράσος της συνάφειας.

Ο αγώνας τους ήταν αμφίρροπος αλλά όπως πάντα, στο τέλος κέρδισε ο καλύτερος, δηλαδή η μουσική. Η συναυλία «Μια τρόικα για δύο από τα παλιά» διοργανώθηκε από την παραγωγό εταιρία «Action Εστί», υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Μεταξύ, άλλων, τους δύο καλλιτέχνες απήλαυσε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Στ. Δρογώσης: «Οι Κυκλάδες είναι πολιτισμένα νησιά»

Σημειώνεται ότι στις φλέβες και των δύο τραγουδοποιών κυλά Κυκλαδίτικο αίμα, καθώς ο Στάθης Δρογώσης κατάγεται από τη Νάξο και τη Μήλο, ενώ ο Μανώλης Φάμελλος από τη Φολέγανδρο. Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», σημείωσαν ότι η εμφάνισή τους σε έναν πανέμορφο ιστορικό χώρο, όπως το Θέατρο Απόλλων, «στολίδι όχι μόνο της Σύρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας» ανέκαθεν αποτελούσε ένα μεγάλο τους όνειρο. «Οι Κυκλάδες είναι παρεξηγημένος νομός» τόνισε ο κ. Δρογώσης. «Νομίζει κανείς, ότι είναι μόνο για τουρίστες. Η Σύρος φημίζεται για τον πολιτισμό της, αλλά και η Νάξος είναι ένα πολύ μεγάλο νησί. Η Φολέγανδρος έχει την πιο ωραία Χώρα στις Κυκλάδες και ο κόσμος εκεί διψάει τόσο για συναυλίες, όσο και για εκδηλώσεις γενικότερα. Απλώς, τα έχουμε συνδυάσει μόνο με τζατζίκι και μπάνιο, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι πολιτισμένα νησιά», κατέληξε.

Μ. Φάμελλος: «Η Σύρος ήταν πάντα το Κεφαλοχώρι μας»

Τις αναμνήσεις του από τις ολιγόλεπτες στάσεις στο νησί της Σύρου με το πλοίο της άγονης γραμμής για Φολέγανδρο μοιράστηκε ο Μανώλης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει μία μαγική αύρα.

«Επειδή από πολύ μικρός επισκεπτόμουν στην Φολέγανδρο με το πλοίο της άγονης γραμμής, πάντα περνούσαμε από Σύρο και κάθε φορά ήθελα να κατέβω, αλλά δυστυχώς οι γονείς μου έπρεπε να με σύρουν στην Οδύσσεια, η οποία κρατούσε τριάντα ώρες μέχρι να φτάσουμε στο νησί. Ήταν λίγο ένας μυθικός τόπος για μένα και ευτυχώς κατάφερα νωρίς να έρθω κι έχω μείνει αρκετά. Άλλα και γενικώς είχα την Ερμούπολη στο νου μου σαν το Κεφαλοχώρι μας, γιατί ήταν πολύ συγγενείς που είχαν καΐκια και δουλειές εδώ, οπότε μας ενώνουν δεσμοί προπατορικοί».

Όπως εξήγησαν, ήταν τιμή τους να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Σύρος Πολιτισμός 2015» και να παίξουν τα τραγούδια τους απογυμνωμένα από την ενορχήστρωση, αποδίδοντάς τα σε μία διαφορετική εκδοχή. «Ήρθαμε με μεγάλες προσδοκίες και δε διαψευστήκαμε, ίσα ίσα που φεύγουμε ακόμα πιο γεμάτοι», δήλωσε χαμογελαστός ο Μανώλης Φάμελλος ο οποίος δε σταμάτησε ούτε στιγμή να παίζει με το ενθουσιώδες κοινό. Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ένθερμη συμμετοχή των θεατών. «Είναι πραγματικά σπάνιο αυτό, επειδή περιοδεύουμε τακτικά εκτός Αθήνας και είμαστε έτοιμοι για κάθε λογής ατυχήματα, οπότε είναι μία μικρή «όαση» για εμάς όταν ένα ολόκληρο κοινό γίνεται ένα στόμα, μία φωνή».

«Χωριζόμαστε, προχωράμε αφηρημένοι, αλλά ξανασυναντιόμαστε»

Στην ερώτηση εάν οι δυσκολίες της εποχής επιβάλλουν την ένωση δυνάμεων μεταξύ φίλων που τα βρίσκουν τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ο Μανώλης Φάμελλος απάντησε με χιούμορ: «εμείς πάντα βλέπαμε σκούρα τα πράγματα και όταν δεν υπήρχαν οι δυσκολίες τις επινοούσαμε, οπότε οι συνεργασίες ήταν μονόδρομος. Το όνειρο της αυτοδυναμίας ήταν πολύ μακρινό για εμάς. Χωριζόμαστε, προχωράμε αφηρημένοι στον κόσμο, αλλά κάποια στιγμή συναντιόμαστε πάλι. Οπότε, μάλλον δεν μπορώ να το αποφύγω». Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδιά τους ο Στάθης Δρογώσης, υιοθετώντας το πνεύμα του φίλου και συνεργάτη του, τόνισε πως μία σκέψη είναι «να κάνουμε ένα σχήμα, που θα λέγεται «15 χρόνια μαζί», αφιερωμένο στα 15 χρόνια συνεργασίας μας».

Τέλος, τόνισαν ότι τα «δισκογραφικά μαγειρέματά τους» συνεχίζονται κανονικά με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Στάθη Δρογώση να βρίσκεται προ των πυλών. Σημειώνεται πως ένα εκ των νέων του τραγουδιών ονομάζεται «Φολέγανδρος» και θα κυκλοφορήσει μαζί με τα υπόλοιπα, τον προσεχή Οκτώβρη.