Μία ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση στο 6ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Ταξιδεύοντας από τη Γαλλία ως την Ελλάδα

Νεαρά μουσικά σχήματα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες που «παντρεύουν» μέσα από τους σκοπούς τους την ελληνική παραδοσιακή μουσική με τα ηχοχρώματα της Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και των Βαλκανίων, αποτελούν τον κορμό του 6ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 31 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η «Ομάδα Ακορντεόν Σύρου», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος «Ο Φοίνικας Σύρου» και η μη κερδοσκοπική εταιρία “Ούριος Άνεμος”.

Από το 2012 και κάθε καλοκαίρι, ακορντεονίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στη Σύρο και μοιράζονται το πάθος τους για τη μουσική, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει μία μουσική συνάντηση Ελλάδας και Γαλλίας τόσο στα τρία workshops με κοινό θέμα την αστική λαϊκή μουσική των δύο αυτών χωρών, όσο και στις συναυλίες, που θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ, σε διαφορετικό μέρος του νησιού, με μοναδική καλοκαιρινή ατμόσφαιρα και ιδιαίτερο μουσικό ύφος.

«Μπαμ»

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, Ανατολή και Δύση αγκαλιάζονται σφιχτά προκαλώντας ένα μεγάλο μουσικό «Μπαμ». Η Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν), ο Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί) και η Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα) παρουσιάζουν μέσα από ένα μοναδικό πρόγραμμα της παράδοση της πόλης και της υπαίθρου του ελλαδικού χώρου, των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Musette, Swing & Latin

Το επόμενο βράδυ, το κοινό του Φεστιβάλ θα ταξιδέψει με το ακορντεόν … από τη Γαλλία ως την Ελλάδα, μέσω Λατινικής Αμερικής. Οδηγοί οι  «Musette sauvage», κατά κόσμον Arthur Bacon (ακορντεόν) και Σπύρος Παπανικόλας (κιθάρα).  Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παραλαμβάνει το μουσικό σχήμα «Viaggio», αποτελούμενο από τους Μόρφω Τσαϊρέλη (τραγούδι), Παναγιώτη Ζαφειρίου (ακορντεόν) και Σπύρο Παπανικόλα (κιθάρα). Σκοπός του σχήματος, το οποίο δημιουργήθηκε το 2014, είναι να «ταξιδέψει» το κοινό σε κόσμους φανταστικούς και χώρες μαγικές, με όχημα τη μουσική. Με διασκευές jazz και swing ρυθμούς σε ξένο αλλά και Ελληνικό ρεπερτόριο μας ταξιδεύουν σε ακούσματα της Λατινικής Αμερικής (Tango κ.α.), Jazz standards, έως και Διασκευές Ελλήνων διαχρονικών συνθετών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας με τίτλο «Musette, Swing & Latin» θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς.

“Τζαρές”… από τη Σμύρνη ως την Πόλη

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή μουσική σκηνή στον Μόλο του Κινίου, ενώ το επόμενο βράδυ, οι «Τζαρές» παρουσιάζουν τη ζυγιά «Ακορντεόν – Κιθάρα» στο Σμυρναίικο, Πολίτικο και Ρεμπέτικο τραγούδι, σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία.

Το μουσικό σχήμα «Τζαρές» με τους: Κώστα Νικολόπουλο (ακορντεόν), Ανδριάνα Αγγελοπούλου (τραγούδι) και τον Χρήστο Παναγιώτου «κιθάρα» καταπιάνεται με την τέχνη του Ακορντεόν στο Πολίτικο, Σμυρναίικο και Ρεμπέτικο τραγούδι.

Στόχος του είναι η αναψηλάφηση και η μελέτη του ιδιαίτερου ύφους μιας ξεχωριστής σχολής οργανοπαικτών διάφορων αερόφωνων οργάνων (π.χ. ακορντεόν, αρμόνικα), όπως αυτό αποτυπώθηκε στους δίσκους των 78 στροφών την εποχή του μεσοπολέμου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σχολής αυτής αποτελεί ο σολιστικός ρόλος των εν λόγω οργάνων και ο άκρως δεξιοτεχνικός χαρακτήρας των εκτελέσεων.

“Rebetien”… γλεντώντας νοσταλγικά

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, το κοινό του Φεστιβάλ θα συγκεντρωθεί στο γήπεδο μπάσκετ του Πάγου και θα γλεντήσει νοσταλγικά με τους «Rebetien», μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις με το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του ήχου τους αποτελεί κυρίως το νοσταλγικό χρώμα της εποχής του γραμμοφώνου, σε διακριτικό συνδυασμό, ενίοτε, με αλλογενείς μουσικές γεύσεις από τις διάφορες παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Έμφαση δίνεται στον φυσικό, ακουστικό ήχο των οργάνων, ο συνδυασμός των οποίων παραπέμπει με έναν τρόπο σε σμυρναίικη ορχήστρα του μεσοπολέμου, καθώς επίσης στον πειραματισμό και στη σύνθεση ενός δικού τους ηχητικού και ενορχηστρωτικού ύφους.

Οι “Rebetien” αποτελούνται από τους: Αυγερινή Γάτση (ακορντεόν, τραγούδι), Φώτη Βεργόπουλο (μπουζούκι, τραγούδι), Γιάννη Ζαρία (βιολί, μπαγλαμάς) και Κωστή Κωστάκη (κιθάρα, τραγούδι).

Οι συναυλίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 5 Αυγούστου με τους ακορντεονίστες να σκορπίζουν μελωδίες στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί μουσική παρουσίαση για τη λήξη των σεμιναρίων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στη Βίλα του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία θα λειτουργεί έκθεση μουσικών οργάνων, μουσικών κομματιών και CD, επισκευαστικό συνεργείο με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου και θα διεξαχθούν διάφορα συνέδρια, το πρόγραμμα των οποίων θα κοινοποιηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.