Κάλαντα και χριστουγεννιάτικες ιστορίες από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στο Θέατρο Απόλλων

Η Σύρος αποχαιρετά το 2018 μαζί με τους Encardia

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή τους στην πλατεία του Φοίνικα, οι Encardia επισκέπτονται αυτή τη φορά τη χειμωνιάτικη Σύρο με ένα ρεπερτόριο διαφορετικό και γιορτινό.

Σε συνεργασία με τον Ούριο Άνεμο και το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το διεθνώς καταξιωμένο μουσικό σχήμα της World μουσικής πραγματοποιεί το όνειρό του και ανεβαίνει στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων για δύο συναυλίες με χριστουγεννιάτικη εσάνς.

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018. Οι υπεύθυνες της μεγάλης μουσικής διοργάνωσης του «Σύρος – Πολιτισμός» Christelle Loukitch και Κάντια Πρίντεζη αγκάλιασαν την πρόταση του σχήματος και κίνησαν αμέσως τις διαδικασίες για την ένταξή του στο πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι Encardia έρχονται λοιπόν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 στο Θέατρο Απόλλων για να μας τραγουδήσουν παραδοσιακές μελωδίες και να μας αφηγηθούν Χριστουγεννιάτικες ιστορίες από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, μεταξύ άλλων, τα κάλαντα των Εncardia και το τραγούδι-κάλαντο για το αστέρι των Μάγων, στην πανέμορφη γλώσσα των Γκρεκάνικων τραγουδιών, όπως το τραγουδούν στο χωριό Στερνατία, εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Από το πρόγραμμά τους δεν θα λείπουν δικά τους τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους, με τίτλο «EMIGRANTI», που είναι αφιερωμένος στην προσφυγιά, καθώς και παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Θράκη και η Ικαρία. Ανάμεσα στα τραγούδια, θα γίνονται και κάποιες αναφορές σε ιστορίες που ακούγονται στη Νότια Ιταλία και σχετίζονται με την ατμόσφαιρα και τα έθιμα των ημερών (δέντρο, φάτνη).

Γερές σχέσεις με τους κατοίκους της περιοχής

«Είναι πράγματα που έχουμε γνωρίσει μέσα από τα ταξίδια μας και θέλουμε να τα μοιραστούμε το κοινό» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Κώστας Κωνσταντάτος (βιολί, ταμπορέλλο, μαντολίνο, τραγούδι, αφήγηση). «Έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές την περιοχή – εγώ προσωπικά πάνω από 50- και έχουμε δημιουργήσει γερές σχέσεις με τους ανθρώπους της. Μαζί τους έχουμε φάει, έχουμε χορέψει και έχουμε πάει στην εκκλησία. Δίπλα τους έχουμε ζήσει το κλίμα και γενικά τον πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Εncardia εμπνέονται, δημιουργούν και παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής αλλά και της Κατωιταλιάνικης μουσικής σκηνής. Έχουν εκδώσει έξι πολυσυζητημένους δίσκους, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό τους όταν βρίσκονται στη σκηνή.

«Το Θέατρο Απόλλων είναι για εμάς πρόκληση»

Εκτός από τον κ. Κωνσταντάτο, στις χριστουγεννιάτικες συναυλίες των Encardia στη Σύρο, συμμετέχουν επίσης οι: Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, ακορντεόν, κιθάρα, ταμπορέλλο, χορός), Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, ταμπορέλλο, τραγούδι, χορός), Κώστας Μπουρόπουλος (κιθάρα), Γιάννα Χαμαλέλη (χορός) και Δάφνη Σταθάτου (χορός).

«Παρότι έχουμε παίξει κι άλλες φορές στη Σύρο, αυτή τη φορά το κοινό θα δει και θα ακούσει κάτι διαφορετικό», εξηγεί ο κ. Κωνσταντάτος. «Το χειμερινό πρόγραμμα διαφέρει από το καλοκαιρινό που είναι πιο εξωστρεφές. Οι συναυλίες μας στο Θέατρο Απόλλων θα έχουν έναν χαρακτήρα πιο θεατρικό και ακουστικό που ταιριάζει ιδανικό σε έναν τόσο όμορφο χώρο».