Το αρχαιότερο μουσικό φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός» επιστρέφει στην Ερμούπολη

24 χρόνια με τη συντροφιά της Κιθάρας

Πέντε ημέρες γεμάτες ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, σεμινάρια, διαγωνισμούς και πολλές ακόμη εκπλήξεις υπόσχεται στους φίλους του το «αρχαιότερο» φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017», με τη σφραγίδα του Άγγελου Νικολόπουλου.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, που ξεκίνησε το 1994 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα, τόσο για τη μουσική του ποιότητα όσο και για το μοναδικά φιλικό κλίμα του, επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 24η χρονιά.

Η διοργάνωση είναι ανοιχτή σε κιθαρίστες κάθε ηλικίας σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας τους και διερευνά τις εκφράσεις του δημοφιλούς οργάνου σε διαφορετικά είδη μουσικής.

Μεγάλο κιθαριστικό γεγονός

Το φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από 24 έως 28 Ιουλίου 2017, προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα.

Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί έρχονται στην Ερμούπολη για να παίξουν, να διδάξουν και να ανταλλάξουν ακούσματα και μουσικές εμπειρίες μέσα σε μια όμορφη και οικεία ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για μια ανοιχτή γιορτή, μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι θα περιπλανηθούν και φέτος σε ξεχωριστά μελωδικά μονοπάτια.

Η κιθάρα και οι μουσικές του κόσμου

Οι συναυλίες του 24ου Φεστιβάλ Κιθάρας ξεκινούν τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Οι κιθαριστές Βασίλη Κανελόπουλο, Μιλτιάδη Καραΐσκο, Δέσποινα Πλυτά, Μπέτυ Μαυροπούλου και Βασίλη Καναρά παρουσιάζουν μουσικές από όλο τον κόσμο για κιθάρα σόλο, ντουέτο, κουαρτέτο αλλά και κουϊντέτο από κιθάρες. Το σύνολο απαρτίζουν οι: Μιχάλης Πανταζής, Ελιάννα Πολίτη, Νίνα Γιοβαζολιά, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ιάσονας Νικολάου, Δέσποινα Μερεού, Άρτεμις Τσαγκαράκη, Δημήτρης Πολίτης, Ηλεάνα Πολίτη, Κώστας Μανωλκίδης και Λέττα Βασιλείου.

«Piratas de la guitarra»

Το επόμενο βράδυ, οι επισκέπτες της Πινακοθήκης Κυκλάδων θα απολαύσουν ένα μοναδικό ρεσιτάλ κιθάρας από τον Ιταλό Fabio Barbagallo, ενώ στο δεύτερο μέρος, το κιθαριστικό σύνολο “Piratas de la guitarra” παρουσιάζει μουσική από τον κινηματογράφο. Το σχήμα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της κιθαρίστριας Λέττας Βασιλείου. Συγκροτείται από μαθητές της όλων των ηλικιών, ενώ οι μεταγραφές των έργων είναι του ταλαντούχου νεαρού κιθαριστή Κώστα Μανωλκίδη. Το νεοσύστατο σύνολο αισιοδοξεί να αποκτήσει πολλές εμπειρίες ερμηνεύοντας έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών με ιδιαίτερη προτίμηση στην κινηματογραφική μουσική.

Ο Fabio Barbagallo έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς της Ιταλίας και έχει δώσει συναυλίες σαν σολίστ αλλά και σαν μέλος συνόλων μουσικής δωματίου σε 17 χώρες. Μεταξύ άλλων, το 2005 τιμήθηκε με το Δίπλωμα «Ηλεκτρονικής Μουσικής», υπό την καθοδήγηση του Alessandro Cipriani και Emanuele Casale στο «Instituto Superiore di Studi Musicali - Vincenzo Bellini» στην Κατάνια, όπου βραβεύθηκε επίσης με το «Δίπλωμα Accademico di II livello »στο Μουσικό κλάδοκαι τις Νέες Τεχνολογίες με το μέγιστο βαθμό 110/110.

Ρεμπέτικο με αργεντίνικες πινελιές

Το παραδοσιακό Αργεντίνικο τάνγκο θα «συναντήσει» ο πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης, μέσα από τη συναυλία του σχήματος “El Duo De Dos”.  Η αγάπη για την μουσική της Αργεντινής αλλά και την Αργεντινή εν γένει, έκανε τον Κώστα Βλαχόπουλο (χρωματική φυσαρμόνικα) να δημιουργήσει λίγο πριν το τέλος του 2010 με τον χρόνια φίλο και μουσικό συνεργάτη Λάμπρο Καρκανόπουλο (κιθάρα) ένα ακουστικό σχήμα αργεντίνικου tango παρουσιάζοντας συνθέσεις των αρχών του περασμένου αιώνα μέχρι και του καιρού του μεσοπολέμου, προσθέτοντας και κάποιες πινελιές νεότερων Αργεντίνων συνθετών. Πέντε χρόνια μετά την επιτυχημένη τους εμφάνιση στο μουσείο της Ακρόπολης συνδυάζουν ξανά τα δύο αγαπημένα τους μουσικά είδη, το τάνγκο και το ρεμπέτικο...

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου, το Φεστιβάλ υποδέχεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων τον Συριανό Άγγελο Ευστρατίου και τον Βασίλη Καναρά, που θα χαρίσουν στους λάτρεις της μουσικής δύο ξεχωριστά ρεσιτάλ κιθάρας.

Ο Άγγελος Ευστρατίου σπούδασε ωδείο Darius Milhaud στο Aix-en-Provence της Γαλλίας και την επόμενη χρονιά εγγράφτηκε στο τμήμα μουσικολογίας του πανεπιστημίου Aix-Marseille Universite. Το καλοκαίρι του 2016 έλαβε το πτυχίο στην κιθάρα με βαθμό 18/20, καθώς και τα συγχαρητήρια της κριτικής επιτροπής. Την ίδια χρονιά έλαβε και το πτυχίο μουσικολογίας από το πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε master class από καταξιωμένους κιθαρίστες όπως οι Pablo Marquez, Alvaro Pierri, Roland Dyens, Ricardo Gallen και Sebastien Vachez.

Στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται συναυλίες και ρεσιτάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το Αχίλλειο Μουσείο στην Κέρκυρα και η Αναγνωστική Εταιρία Επτανήσων υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Gina Bachauer, αλλά και της Γαλλίας όπως Auditorium Campra, Hotel de Gallifet, Musee Estienne de st. Jean, Chapelle des Oblats.

Ο Βασίλης Καναράς είναι καθηγητής κιθάρας στο ∆ηµοτικό Ωδείο Πετρούπολης, στο Παναρμόνιο ωδείο και στο Διεθνές ωδείο Αθήνας. Έχουν αποφοιτήσει από την τάξη του 35 μαθητές (Διπλώματα και Πτυχία) και έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς Κιθάρας έχοντας κερδίσει πάνω από εκατόν είκοσι βραβεία.

Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κιθάρας θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βράδυ στο Καθολικό Γηροκομείο των Αδελφών του Ελέους. Στο “Κιθαριστικό Gala”  θα συμμετέχουν όλοι οι σολίστ και οι νικητές των «Κιθαριστικών Αγώνων». Την ορχήστρα από κιθάρες θα διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος.

Διαγωνισμός κιθάρας

Στο πλαίσιο του 24oυ Φεστιβάλ Κιθάρας θα διεξαχθούν οι "14οι Κιθαριστικοί Αγώνες". Ο διαγωνισμός, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 26 (προκριματικός) και την Πέμπτη 27 Ιουλίου (τελικός) και  χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων και διεξάγεται σε 2 κύκλους, προκριματικό και τελικό. Η πρώτη κατηγορία απευθύνεται σε παιδιά έως 14 ετών. Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει νέες μουσικές προσωπικότητες, να επιβραβεύσει το χάρισμα, τη σκηνική παρουσία, τη σωστή προσπάθεια και προετοιμασία. Στους νικητές θα απονεμηθούν βραβεία, αναμνηστικά κύπελλα, κιθάρες, μουσικά βιβλία κ.α. προσφορά των μουσικών οίκων, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν τιμητικά διπλώματα.