Αυλαία σήκωσε το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου με Τσαϊκόφσκι και Μότσαρτ

Δραματικό και δυναμικό άνοιγμα

Με την πιο δύσκολη, δραματική και εντυπωσιακή από τις Συμφωνίες του Τσαϊκόφσκι, υπ’ αριθμόν 4 και τη «Λειτουργία της Στέψης» του Μότσαρτ έκανε πρεμιέρα το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Πίτερ Τιμπόρις.

Στο δραματικό και δυναμικό συναυλιακό άνοιγμα της μεγάλης διοργάνωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το κοινό υποδέχτηκε στο Θέατρο Απόλλων μία χορωδία 100 φωνών από την Αμερική και την Ελλάδα, καθώς και τους σολίστες: Zenia Argenti (σοπράνο), Μιράντα Μακρυνιώτη (μέτζο σοπράνο), Mark Jurgenson (τενόρος) και Νίκο Καραγκιαούρη (μπάσο-βαρύτονο).

Δημιουργίες μεγάλων κλασικών

Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, που ξεκίνησε το 2005 και εδραιώθηκε στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, προσελκύοντας πολλούς φίλους της κλασικής μουσικής, καλωσόρισε θερμά ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. Στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, το οποίο φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με τις δημιουργίες μεγάλων κλασικών, όπως του Τσαϊκόφσκι, του Μότσαρτ, του Μπαχ και του Σοπέν. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν 19 παραστάσεις από ένα καστ καλλιτεχνών και συνεργατών της παραγωγής άνω των 250 ατόμων από 22 διαφορετικές χώρες.

Την κεντρική θέση του προγράμματος κατέχει ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του οπερατικού ρεπερτορίου, η “Madama Butterfly” του Ιταλού συνθέτη Giacomo Puccini. Το έργο που μας μεταφέρει στην ιαπωνική κουλτούρα, ξεδιπλώνοντας με μοναδικό ερμηνευτικό τρόπο του χαρακτήρες και το κλίμα της εποχής, έκανε πρεμιέρα χθες το βράδυ και θα επαναληφθεί στις 19, 21 και 23 Ιουλίου. Η όπερα αφηγείται την τραγική πορεία προς την αυτοκτονία μιας Γιαπωνέζας έφηβης γκέισας που αποκαλείται χαϊδευτικά Μπατερφλάι, δηλαδή πεταλούδα. Η διάσημη όπερα με την Eilana Lappalainen στον ομώνυμο ρόλο αποδίδεται από ένα διεθνές καστ, το Greek Opera Studio και προσκεκλημένες Χορωδίες από την Αμερική.

«Η μουσική εμπνέει και ενώνει»

Από την πλευρά του, ο κ. Μαραγκός συνεχάρη τον εμπνευστή του Φεστιβάλ, Πίτερ Τιμπόρις, γενικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρείας MidAmerica Productions και μουσικό διευθυντή του Φεστιβάλ, ο οποίος κάθε χρόνο αφοσιώνεται με πάθος σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, καθώς και την κ. Eilana Lappalainen, γενική και καλλιτεχνική διευθύντρια της Greek Opera Studios, για τον άριστο γενικό συντονισμό και την επιμέλεια του Φεστιβάλ.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε το Φεστιβάλ Αιγαίου να εισπράξει την αγάπη του κόσμου για μία ακόμη χρονιά και να μεταδώσει το μήνυμα πως η μουσική εμπνέει και ενώνει.