Μια πλειάδα καλλιτεχνών από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Ελλάδα σκορπούν στην Ερμούπολη τη μαγεία της κλασικής μουσικής

Μουσικά «διαμάντια» στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 9 Αυγούστου, 2017 - 06:14

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, υποδέχτηκε για 13η συνεχή χρονιά το μουσικόφιλο κοινό της Σύρου, ανοίγοντας την αυλαία του στο εμβληματικό Θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης.

Τις δύο πρώτες ημέρες της φετινής διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώνεται απόψε, παρουσιάστηκαν διαμάντια της μουσικής δωματίου. Στην έναρξη του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει έργα του Mozart, του Haydn και του Stostakovich, ενώ εχθές παρουσιάστηκαν σονάτες του Μπαχ και του Μπετόβεν.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας με τίτλο «Ένας βαθύφωνος στην όπερα», ακούστηκαν οι συνθέσεις των  G. F. Handel: Serse, Ombra mai fu , Α. Scarlatti: Gia il sole dal Gange , B. Marcello: Il mio bel foco , G. F. Handel: Orlando, Zoroastro aria - Sorge infausta una procella Imeneo, Argenio aria - Di cieca notte allor, J. Massenet: Élégie και Y. Tura: Gidem Dedim (Τούρκικο τραγούδι).

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αριστουργηματικά έργα, διαχρονικά διαμάντια της μουσικής δωματίου αλλά και άριες από την Όπερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κορυφαίου βιολονίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννου Μαργαζιώτη. Στη διοργάνωση συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Τουρκία και φυσικά την Ελλάδα.

Δύο μοναδικά μουσικά σύνολα, το MiN ensemble, από την Νορβηγία, και το Cyclades Festival ensemble, αποτελούμενο από κορυφαίους μουσικούς μέλη των κρατικών ορχηστρών της χώρας μας, με σημαντική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμπράττουν με εξαιρετικούς σολίστ διεθνούς βεληνεκούς, όπως ο βαθύφωνος σολίστ της Κρατικής Όπερας της Σμύρνης, Teyfik Rodos, οι πιανίστες Ai Motohashi και Τριαντάφυλλος Λιώτης και ο κορυφαίος βιολοντσελίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νικόλαος Πρεβεζιάνος.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Σύρος Πολιτισμός, του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου, του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, της SEKAVIN - SEKAVAR και της Hellenic Seaways.