Μία φιλική συνομιλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου, για το καλοκαιρινό πρόγραμμα ρεμπέτικου που παρουσιάζει σε 6 νησιά των Κυκλάδων

Η Βελεσιώτου συναντά τις μούσες του ρεμπέτικου

  • Δευτέρα, 14 Αυγούστου, 2017 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 14 Αυγ. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Χωρίς καμία έξαρση, παρά μόνο αυτή του πάθους της την ώρα που ερμηνεύει, η Φωτεινή Βελεσιώτου, χρόνια πιστή στη διαδρομή που χάραξε και ακολουθεί μέσα από τις νότες από το 1983, φέρνει στο προσκήνιο τους δικούς της αγαπημένους ήχους, με τις «μούσες του ρεμπέτικου», όπως τιτλοφορείται το πρόγραμμα των καλοκαιρινών της συναυλιών. 

Ταξιδεύοντας το φετινό καλοκαίρι αγκαλιά με τις γυναικείες εκείνες φωνές που «χαράκωσαν» ανεξίτηλα τον χρόνο ερμηνεύοντας τραγούδια των μεγάλων του ρεμπέτικου, η Βελεσιώτου συνεχίζει να υποστηρίζει με πείσμα αυτό το μουσικό είδος που επί χρόνια υπηρετεί, ξανασυστήνοντας μας λαϊκές φόρμες που δόμησαν το μέλλον της ελληνικής μουσικής, μέσα από μία σύγχρονη, αλλά σε τίποτε υπολειπομένη του νοήματος και της αισθητικής τους, ερμηνεία. 

«Το τραγούδι είναι η χαρά μου»

Μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» η Φωτεινή Βελεσιώτου, ρωτήθηκε για τις απαιτήσεις του κοινού, το οποίο αγάπησε τα έντεχνα τραγούδια της, τα οποία και την έκαναν ευρύτερα γνωστή, όπως τα «Διόδια», οι «Μέλισσες», η «Στάχτη» κ.λ.π., όμως πάντοτε θα συνεχίσει να ερμηνεύει ρεμπέτικα, όπως τονίζει.

Συγκεκριμένα είπε ότι «Ρεμπέτικα δεν θα σταματήσω ποτέ να τραγουδάω, απλά η αναγνώριση μου έγινε μέσω καινούργιων τραγουδιών. Όμως την «ανάσα» αυτή να ξαναβουτήξω στα ρεμπέτικα την ήθελα. Ήθελα έναν εξαγνισμό. Τα νέα τραγούδια μου ο κόσμος τα ζητάει, όμως τώρα πρέπει να υποστηρίξω αυτό το πρόγραμμα, το ρεμπέτικο με άλλη προσέγγιση, έτσι όπως το παρουσιάζουμε, είναι ένα ξεκαθάρισμα μυαλού για τα χειμωνιάτικα που έρχονται».

Σε μία περιεκτική αναδρομή στα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο του τραγουδιού, παράλληλα με την διδασκαλία, όταν εξασκούσε επί χρόνια το επάγγελμα της δασκάλας, λέει ότι «το τραγούδι είναι η χαρά μου. Άλλωστε το τραγούδι δεν το έχω για να βιοποριστώ, καθώς δεν το κρύβω ότι μου αρέσει να τραγουδώ».

Το πρόγραμμα των Κυκλάδων

Το πρόγραμμα στις Κυκλάδες, ξεκίνησε από την Τήνο, την Παρασκευή 11 Αυγούστου, όπου στον μικρό αλλά επιβλητικό χώρο του θέατρου στον Κουμάρο, αντιλάλησαν οι λαϊκοί ήχοι του ρεμπέτικου, με την στιβαρή, ιδιαίτερη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου και την σεμνή αλλά ταυτόχρονα μεστή προσέγγιση της Ανατολής Μαργιόλα.

Μία νέα ερμηνεύτρια, για την οποία η Φωτεινή Βελεσιώτου είπε ότι «είναι μία φρέσκια παρουσία, μία εξαιρετική φωνή», που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, με τις ερμηνείες της στην ταινία Νοτιάς, όπου τραγούδησε την σύνθεση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, όπως και στην ταινία του Μ. Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης» ερμηνεύοντας το «Νύχτες μαγικές». 

Η συναυλία στο θέατρο του Κουμάρου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την προσωπική προσπάθεια της Μάγιας Τσόκλη, έτυχε θετικότατων σχολίων όχι μόνο από τους θεατές που γέμισαν τον υπαίθριο χώρο του θεάτρου, αλλά και από ιδιαίτερα απαιτητικούς ακροατές, που βρισκόταν μεταξύ του κοινού, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Καμεράτα, Αλέξανδρος Μυράτ.

Η ίδια η ερμηνεύτρια είπε σχετικά ότι «δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ότι ένας άνθρωπος που είναι διευθυντής στην Καμεράτα θα ακούσει ρεμπέτικα και θα εκφραστεί για εμάς με καλά σχόλια».

Στα ίδια μέρη ξαναβρεθήκαμε, παραφράζοντας τους στίχους του γνωστού τραγουδιού, υποδεχόμενοι στη Σύρο την Φωτεινή Βελεσιώτου, που οι ισχυροί δεσμοί της με το νησί την φέρνουν για ακόμα μία φορά στα γνωστά της λημέρια.

Δεύτερος σταθμός των συναυλιών στις Κυκλάδες στην Έπαυλη Τσιρομπινά, η οποία εχθές το βράδυ γέμισε από Συριανούς κι επισκέπτες, που συγκεντρώθηκαν για να απολαύσουν τους ρεμπέτικους δρόμους της μουσικής, τους οποίους οι δύο ερμηνεύτριες προσέγγισαν ταυτίζοντας τον απόλυτο σεβασμό με τη νέα μελωδική αισθητική.

Η περιοδεία θα συνεχιστεί με την παράσταση που θα δοθεί σήμερα στην Άνδρο, θα ακολουθήσει η Πάρος, η Νάξος στον Πύργο Μπαζαίου, και στις 18 Αυγούστου η Σαντορίνη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας.

Ιδιαίτεροι χώροι, υψηλής στάθμης κοινό

Οι χώροι που έχουν επιλεγεί για τις συναυλίες της Φ. Βελεσιώτου, δεν ταυτίζονται απόλυτα με το μουσικό είδος του ρεμπέτικου, που βλέπουμε να λειτουργούν εκτός πλαισίου, όπως σχολίασε και ο Αλέξανδρος Μυράτ, με την ερμηνεύτρια να σχολιάζει ότι «είναι η χαρά μου να τραγουδήσω σε χώρους που δεν συνηθίζεται τέτοια μουσική και να είμαι εγώ που την παίξω αυτή την μουσική».

Μιλώντας ειδικά για την Σύρο, χαρακτήρισε το κοινό της «ανυπέρβλητο», με το οποίο γνωρίζεται χρόνια τώρα, καθώς όπως είπε «τραγουδάω στη Σύρο από το 2004. Ξεκίνησα στο θέατρο Απόλλων, με την Σωτηρία Λεονάρδου παρουσιάζοντας τον δίσκο «Γυναίκες» και μετά έρχομαι συνεχώς τραγουδώντας σε διάφορους χώρους. Εδώ είναι άλλος κόσμος. Αυτό εισπράττω από την πρώτη φορά που ήρθα και τραγούδησα. Είναι ένα κοινό υψηλής στάθμης».

Μαζί της, συμπορεύονται και πλαισιώνουν οι μουσικοί: Γιώργος Καραμφίλλης στο μπουζούκι, Νίκος Παπαναστασίου στο ακορντεόν, Βασίλης Κετεντζόγλου στην κιθάρα και Διονύσης Μακρής στο κοντραμπάσο.

Μία ορχήστρα για την οποία η Φωτεινή Βελεσιώτου δείχνει να καμαρώνει ιδιαιτέρως, καθώς μιλά με πολύ καμάρι όχι μόνο για την μουσική δεινότητα των συνεργατών της αλλά κυρίως για το ήθος τους.

Όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου αναφέρει γι’ αυτούς, «είναι νέα παιδιά, χωρίς να είναι απαραίτητα χωμένοι στο ρεμπέτικο, κατέχουν τον χώρο. Είμαι ευτυχής που έχω τέτοιους συνεπείς και δουλευτάρηδες συνεργάτες. Είναι η προίκα μου αυτά τα παιδιά, που μπορούν να παίξουν πίνοντας νερό και για μένα αυτό είναι σωτήριο».

Κλείνοντας την φιλική μας συνομιλία, μας αποκάλυψε ότι ήδη προετοιμάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά, την οποία μουσικά υπογράφει ο συνεργάτης της Γιώργος Καραμφίλλης και στιχουργικά ο Μιχάλης Μπουρμπούλης και η οποία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Ετικέτες: