Σπουδαία ονόματα από την εγχώρια και διεθνή σκηνή της τζαζ στον «επίλογο» του καλοκαιρινού πολιτιστικού προγράμματος της Σύρου

5ο Syros Jazz Festival

Έντονο διεθνή χαρακτήρα θα έχει φέτος το αγαπημένο Syros Jazz Festival, που επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά στα μουσικά δρώμενα του νησιού, φιλοξενώντας σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που αποτελεί τον «επίλογο» του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017» θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Απόλλων, το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου.

Γιώργος Ψυχογιός και Ioannou/Vafeas Quartet

Την πρώτη βραδιά, ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός, έχοντας στο πλευρό του τον  τρομπετίστα Δημήτρη Παπαδόπουλο θα παρουσιάσει το καινούριο του έργο The Mechanism, που είναι εμπνευσμένο από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

«Το Μechanism I ακολουθεί διαδρομές απλές, καθαρές και γεμάτες μελωδική ευκρίνεια από την τρομπέτα με σουρντίνα, που περιγράφουν τη διαδρομή μέχρι την εύρεση του Μηχανισμού. Το Mechanism II εξερευνά μίνιμαλ avant-garde αρμονικές περιοχές, που σκοπό έχουν να περιγράψουν την εύρεση του Μηχανισμού στο απέραντο γαλάζιο και στον βυθό του Αιγαίου. Στο Mechanism III το κύριο θέμα επανέρχεται με σαφείς αναφορές στο ιταλικό και γαλλικό σινεμά της δεκαετίας 1960-1970, ενώ το Mechanism IV, μια πολύ αργή μπαλάντα που ξετυλίγεται πάνω στην δεύτερη συμφωνία του Ραχμάνινοφ, κινεί το Μηχανισμό στο άπειρο, με αναφορές στην κλασική συμφωνική μουσική» ανέφερε ο συνθέτης κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του cd του.

Στη συνέχεια θα ανέβει στη σκηνή το Ioannou/Vafeas Quartet, ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της κυπριακής σκηνής. Το σχήμα δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από την πολύχρονη συνεργασία και φιλία του σαξοφωνίστα Χάρη Ιωάννου και του ντράμερ Ιωάννη Βαφέα. Οι δύο καλλιτέχνες εμφανίζονται τακτικά σε φεστιβάλ και συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και έχουν κατ’ επανάληψη συνεργαστεί σε ηχογραφήσεις και θεατρικές παραγωγές. Και οι δύο είναι απόφοιτοι του Κολλεγίου Μουσικής Berklee της Βοστώνης και έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με μεταπτυχιακό στην Τζαζ, ενώ επί του παρόντος είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Τζαζ αυτοσχεδιασμοί και ένα πολυεθνικό κουιντέτο

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το CMS Quartet, ένα σχήμα με μαθητές του εργαστηρίου τζαζ αυτοσχεδιασμού της σχολής Contemporary Music School. Το πρόγραμμα της ημέρας θα συνεχιστεί με το Project της ντράμερ από την Κροατία Lada Obradovic, ένα πολυεθνικό κουιντέτο -μιας και κάθε μέλος του προέρχεται από άλλη χώρα- που έχει έδρα τη Βέρνη της Ελβετίας. Το σημαντικό αυτό νέο γκρουπ έρχεται στη χώρα μας ειδικά για την εμφάνισή του στη Σύρο σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Μία μοναδική συνεργασία

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα ανοίξει με το “Night Bird Song”, ένα φιλμ της Stephanie J. Castillo για τον μεγάλο σαξοφωνίστα Thomas Chapin, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. To φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το Suite Tres Rios, μια μοναδική συνεργασία ανάμεσα στον εξαιρετικό βραζιλιάνο πιανίστα Dan Costa, τον μπασίστα Ντίνο Μάνο και τον συριανό ντράμερ Γιάννη Ρούσσο, με τη συμμετοχή στα φωνητικά της Αγγελικής Κοκκίνη.

Ο Ντίνος Μάνος ζει και εργάζεται στην Αθήνα σαν επαγγελματίας μουσικός, έχοντας συνεργαστεί με τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής jazz σκηνής. Έχει επίσης συμπράξει με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ralph Peterson jr, David Kikoski, Tivon Pennicott (2η θέση στον Thelonious Monk Competition), Manfred Schoof (στο Τinos Jazz Festival 2013), J.D. Walter, Kevin Mahogany, Laurent Maur και Shachar Elnatan. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Φεστιβάλ της Ελλάδας, όπως τα Athens Technopolis Jazz Festival, Tinos Jazz Festival, Zante Jazz Festival και είναι ήδη γνωστός στο κοινό του Syros Jazz Festival. Το 2015 πήρε Δίπλωμα στο Κλασικό Κοντραμπάσο αποφοιτώντας με Άριστα από την τάξη του Αναστάσιου Κάζαγλη, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με Άριστα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα έρευνας το σόλο κοντραμπάσο.

Οι εκδηλώσεις και τις τρεις ημέρες ξεκινούν στις 20:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την ευγενική χορηγία της κυρίας Δέσποινας Παρασκευαΐδου.