Το 5ο Syros Jazz Festival υποδέχεται απόψε το Ioannou/Vafeas Quartet από την Κύπρο

«Η τζαζ ζει και αναπτύσσεται»

Ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της κυπριακής σκηνής θα απολαύσει απόψε το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η οποία για τα επόμενα τρία βράδια θα χορεύει σε ρυθμούς τζαζ.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο 5o Syros Jazz Festival, το Ioannou/Vafeas Quartet θα παρουσιάσει στο Θέατρο Απόλλων, το καινούριο άλμπουμ του με τίτλο “Bridge of Locks”. Το υλικό αυτής της δουλειάς βασίζεται σε συνθέσεις του σπουδαίου Αμερικανού σαξοφωνίστα Chris Byars. Το κουαρτέτο σχηματίστηκε πέρυσι από δύο έμπειρους μουσικούς, τον σαξοφωνίστα Χάρη Ιωάννου και τον ντράμερ Ιωάννη Βαφέα, και δύο εκπροσώπους της νέας γενιάς, τον μπασίστα Γκρεγκ Νακαμιάν και τον πιανίστα Δημήτρη Μίαρη.

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην «Κοινή Γνώμη», τα μέλη του σχήματος μίλησαν για τη σύγχρονη τζαζ σκηνή της Κύπρου, τη γνώμη τους για τη σημερινή εκπαίδευση στο συγκεκριμένο μουσικό είδος και φυσικά για τη μέχρι σήμερα πορεία τους.

Πέρυσι στο φεστιβάλ απολαύσαμε τους TriCoolOre και φέτος είναι η δική σας σειρά. Μιλήστε μας λίγο για τη σημερινή σκηνή της τζαζ στην Κύπρο.

«Θα λέγαμε ότι, η σκηνή στην Κύπρο έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος του τόπου. Παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες ασχολούνται με την τζαζ και αρκετοί χώροι φιλοξενούν μικρά ή μεγάλα σχήματα σε συστηματική βάση ή ακόμα και καλλιτέχνες της τζαζ από το εξωτερικό. Αυτή η μουσική δραστηριότητα προσθέτει επαγγελματικά και στους μουσικούς, παλαιότερους και νεότερους, αλλά και στο κοινό που με χαρά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να εξοικειώνεται με αυτό το είδος μουσικής, να συνδέεται μαζί του και να το καταλαβαίνει καλύτερα».

Θα θέλατε να μας συστήσετε το Ioannou/Vafeas Quartet;

«Το κουαρτέτο αποτελείται από τον σαξοφωνίστα Χάρη Ιωάννου, τον ντράμερ Ιωάννη Βαφέα (που είναι και οι band leaders), μαζί με τους νεότερους, Δημήτρη Μίαρη στο πιάνο και τον Γκρεγκ Μακαμιάν στο κοντραμπάσο. Ο Ιωάννης Βαφέας και ο Χάρης Ιωάννου μετρούν αρκετά χρόνια κοινής πορείας στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου. Συνοδοιπόροι στο ίδιο ηχητικό μονοπάτι από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Αμερική, με κοινές εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ, Concert Halls και jazz clubs σε όλη την Ευρώπη. Διδάσκουν επίσης μουσική στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 2009. Πέρυσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κουαρτέτο που να παρουσιάζει συνθέσεις από τον χώρο της αυθεντικής τζαζ μουσικής την οποία όλοι αγαπούν. Ο Δημήτρης και ο Γκρεγκ έχουν συμπληρώσει με τις γνώσεις, τον ενθουσιασμό, την ενέργεια και το ταλέντο τους το γκρουπ και οι τέσσερις μας έχουμε αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας που, πρωτίστως για μας, κάνει την κάθε μουσική συνύπαρξη επί σκηνής, αλλά και πίσω από αυτήν, καθόλα  απολαυστική. Εύχομαι ότι το ίδιο εισπράττει και το κοινό που μας παρακολουθεί».

Πώς επιλέξατε να κάνετε ένα άλμπουμ με συνθέσεις του σαξοφωνίστα Chris Byars;

«Ο συνθέτης και σαξοφωνίστας Chris Byars είναι επίσης φίλος από τα παλιά και είχαμε αρκετές συνεργασίες μαζί του στο παρελθόν, όχι όμως σε μια συγκεκριμένη βάση. Το “Bridge of Locks” είναι η επίσημη αν θέλετε συνεργασία μας μαζί του που προέκυψε εύκολα από την κοινή επιθυμία όλων μας γι’ αυτό. Από τα επτά συνολικά κομμάτια του CD  ο Chris έχει γράψει τα πέντε πρώτα,  το ένα ο Χάρης Ιωάννου (“2nd Time Through”) και το τελευταίο στον δίσκο το κομμάτι “We could make such beautiful music together”, είναι ένα παλιό τζαζ standard κομμάτι που αγαπάμε».

Όλα τα μέλη του γκρουπ έχετε πραγματοποιήσει σπουδές και στο εξωτερικό. Πώς βλέπετε σήμερα την εκπαίδευση στη τζαζ μουσική σε Ελλάδα και Κύπρο συγκριτικά με άλλες χώρες;

«Τα πράγματα είναι σίγουρα αισιόδοξα και καλύτερα συγκριτικά με κάποια χρόνια πριν, όταν πρωτοξεκινούσαμε. Υπάρχουν πλέον αρκετοί τζαζίστες που επιστρέφουν από το εξωτερικό και μεταφέρουν την γνώση, τις τεχνικές και τις εμπειρίες τους σε νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την τζαζ στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η τζαζ παιδεία βέβαια στην Αμερική όπου γέννησε την τζαζ και οι ευκαιρίες κυρίως που δίνονται σε κάθε μουσικό της τζαζ που βρίσκεται εκεί, να γνωρίσει και να έρθει σε επαφή με τους κορυφαίους στο είδος στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με εδώ».

Οι τρεις από σας έχετε ξαναβρεθεί στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων. Πόσο πιστεύετε ότι βοηθούν η ατμόσφαιρα και η ακουστική του χώρου στην πρώτη εκτός Κύπρου παρουσίαση του νέου σας άλμπουμ;

«Σημαντικά θα λέγαμε! Το Θέατρο Απόλλων είναι ένα εξαιρετικό Concert Hall και είναι χαρά και απόλαυση για κάθε μουσικό να παρουσιάζεται σε τέτοιους χώρους με εξαιρετική ηχητική, σχεδιασμό και δομή. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο που εκφράσαμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε στο φετινό SYROS JAZZ FESTIVAL ξεκινώντας μάλιστα το πρώτο εκτός Κύπρου ταξίδι του “Bridge of Locks. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές του φεστιβάλ που συμπεριέλαβαν την πρότασή μας στην φετινή έκδοσή του. Έχει πια καθιερωθεί στον Ευρωπαϊκό χάρτη των JAZZ FESTIVALS. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και συνέχεια σε αυτό που κάνετε και συμμετοχές κι άλλων αξιόλογων μουσικών σχημάτων από την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι, το φεστιβάλ θα ανοίξει στις 20:00 ο πιανίστας Γιώργος Ψυχογιός, έχοντας μαζί του τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στην τρομπέτα.

Το Syros Jazz Festival με την επιμέλεια των Βαγγέλη Αραγιάννη, Γιάννη Ρούσσου και Χάρη Βεκρή, είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης. Την παραγωγή υποστηρίζει η ΕνΤοΠοΣύρο.