Συναυλία για την ενίσχυση της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου από τον Ροταριανό Όμιλο Ερμούπολης και τη Μουσική Σχολή Σέβης Στελιάτου

Κοινοτική προσφορά για τα παιδιά

Σε αξέχαστα μουσικά μονοπάτια ταξίδεψαν το κοινό της Σύρου η Μικτή Χορωδία «Μελίφωνος» και η Ορχήστρα της Μουσικής Σχολής Σέβης Στελιάτου από την Κάρυστο, η οποία συνέπραξε με τον Ροταριανό Όμιλο Ερμούπολης για μία ξεχωριστή εκδήλωση ψυχαγωγίας και προσφοράς στο λαμπρό Θέατρο Απόλλων.

Τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν εξ’ ολοκλήρου στη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου, η οικονομική ενίσχυση της οποίας στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς η δομή δεν χρηματοδοτείται από καμία δημόσια αρχή.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Γραμματέας του Ροταριανού Ομίλου, Παναγιώτης Τζαναβάρης υπογράμμισε πως, τα μέλη της Σχολής επισκέφτηκαν τη Σύρο με ιδία έξοδα, ενώ τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από τον Όμιλο και τους χορηγούς της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και η ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ Α.Ε.

Η βραδιά διοργανώθηκε χάρη στην ευαισθησία και την ανιδιοτελή προσφορά των φιλοξενούμενων μουσικών, αποτελώντας συγχρόνως μια προέκταση της μόνιμης στήριξης του Ροταριανού Ομίλου Ερμούπολης προς τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου, όραμα της επιμελήτριας ανηλίκων – κοινωνικής λειτουργού Μαρίας Κυδωνιέως Φωστέρη.

Συνεργασίες με μεγάλους Έλληνες συνθέτες

Η Μικτή χορωδία «Μελίφωνος» της Μουσικής Σχολής Σέβης Στελιάτου ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014. Αποτελείται από 60 και πάνω ερασιτέχνες χορωδούς και 10 μέλη ορχήστρας. Σκοπός της είναι η μουσική καλλιέργεια των μελών μέσα από το χορωδιακό τραγούδι και η δημιουργία ενός πολιτιστικού κυττάρου διάδοσης και αξιοποίησης της ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς και ανάπτυξη της μουσικής παιδείας. Έκανε την πρώτη εμφάνισή της τον Μάρτιο του 2015 σε ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο. Συμμετείχε στα Χορωδιακά Φεστιβάλ Ορχομενού Λιβαδιάς, «Διόκλεια» 2015 και 2016 στην Κάρυστο, τον Ιανουάριο του 2016 τραγούδησε σε συνεργασία με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα στην Κάρυστο, τον Νοέμβριο του 2016 συμμετείχε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Ιανουάριο του 2017 τραγούδησε σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεργαστεί με τον κ. Γιώργο Κατσαρό.

Το Φεβρουάριο του 2017 ιδρύθηκε τμήμα και στο Μαρμάρι Ευβοίας αποτελούμενο από 22 ερασιτέχνες χορωδούς. Τη χορωδία διευθύνει η κ. Βατή Ζωγράφου. Μαέστρος της ορχήστρας είναι η κ. Σέβη Στελιάτου, η οποία αναλαμβάνει επίσης τις διασκευές των τραγουδιών της χορωδίας από κοινού με τον δάσκαλο του μπουζουκιού κ. Βαγγέλη Βαρελά. Η ορχήστρα αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από μαθητές της Σχολής.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Κώστα Χατζής, ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γιώργος Κατσαρός και στη συνέχεια η λαϊκή ορχήστρα της Σχολής μας ταξίδεψε στα γνωστά και αγαπημένα σε όλους μας τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου.

Οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά

Από την πλευρά της, η κ. Στελιάτου ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες της, τους χορωδούς και τους μαθητές της για την αγάπη και το ζήλο, που δείχνουν σε κάθε παράσταση. Η ίδια παρέδωσε τα έσοδα της εκδήλωσης, στην υπεύθυνη της Στέγης Ανηλίκων & Εφήβων Σύρου, Μαρία Φωστέρη η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τόσο στη Μουσική Σχολή της Καρύστου, όσο και στον Ροταριανό Όμιλο Ερμούπολης που επί 22 συναπτά έτη στηρίζει την προσπάθεια της δομής «κανένα παιδί στο δρόμο, κανένα παιδί στη φυλακή». Ο κ. Τζαναβάρης συνεχάρη την κ. Φωστέρη για το θεάρεστο έργο της, υπογραμμίζοντας πως χωρίς τη δική της συνδρομή και πρωτοβουλία, πολλά παιδιά θα ήταν σήμερα στο δρόμο. «Εσύ είσαι εκείνη που προετοιμάζεις το αύριο για τα παιδιά που έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στους συντελεστές της εκδήλωσης και τον πρόεδρο (Γιώργο Ρούσσο) και τον γραμματέα του Ροταριανού Ομίλου Ερμούπολης.

Επιθυμία των δύο πλευρών είναι η συνέχιση της συνεργασίας τους με μία νέα μουσική εκδήλωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το νησί του πολιτισμού και της αρχοντιάς.