Οι φίλοι της κιθάρας ανταμώνουν στην Ερμούπολη και γιορτάζουν μία σημαντική επέτειο

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης γίνεται 25 ετών

Εικοσιπέντε χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου θα γιορτάσει φέτος το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα, τόσο για τη υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων όσο και για το μοναδικά φιλικό κλίμα του.

Το πενθήμερο φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άγγελου Νικολόπουλου έρχεται δυναμικά στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» και περιλαμβάνει ρεσιτάλ και συναυλίες  από διάφορα είδη μουσικής, σεμινάρια, διαγωνισμούς και δημιουργία ορχήστρας από συμμετέχοντες κιθαριστές από 23 έως 27 Ιουλίου 2018.

Η διοργάνωση είναι ανοιχτή σε κιθαρίστες κάθε ηλικίας σε οποιοδήποτε στάδιο της καριέρας τους και διερευνά τις εκφράσεις του δημοφιλούς οργάνου σε διαφορετικά είδη μουσικής. Προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα.

Πρόκειται για μια ανοιχτή γιορτή, μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό, το οποίο θα έχει και φέτος την ευκαιρία να παρακολουθήσει live καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του νησιού.

«Ο μαγικός ήχος των κιθαριστικών συνόλων» - Αίθριο Δημαρχιακού Μεγάρου

Η Katarína Wieczoreková, o σύζυγός της Franciszek και ο γιος τους Radosław είναι τα μέλη του –οικογενειακού- Wieczorek Trio από την Πολωνία. Η Katarína διδάσκει στη μουσική σχολή Karol Szymanowski στο Katowice και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας στη Modra της Σλοβακίας. Παίζει μαζί με τον σύζυγό της, σαν ντουέτο κιθάρας, συμμετέχει στο Silesian Guitar Octet, διοργανώνει το Φεστιβάλ Κιθάρας Żory και διευθύνει τη MODRAN Art Agency. Ο Franciszek Wieczorek (Ph.D.) είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1989 του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας και του διαγωνισμού CITHARA IGNEA στο Żory της Πολωνίας. Ο Radosław Wieczorek έκανε πολύ νωρίς τα πρώτα του βήματα στην κιθάρα, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, Franciszek. Ξεκίνησε την μουσική του εκπαίδευση σε ηλικία 6 ετών, σπουδάζοντας με τον Małgorzata Świtacz στο Ζory. Το 2015 αποφοίτησε με διάκριση από τον όμιλο POSM II. στο Κατοβίτσε, με καθηγητή τον Franciszek Wieczorek. Συνεχίζει τις σπουδές του στην κιθάρα στην Ακαδημία Μουσικής της Κρακοβίας με  καθηγητή τον Janusz Sochacki. Ο Radosław έχει κερδίσει 24 βραβεία σε πολλούς  διαγωνισμούς στη Πολωνία και σε άλλες χώρες.

Το “Hesperia Guitar Ensemble” ξεκίνησε την πορεία του το 2007 με μια παρέα παιδιών υπό την καθοδήγηση του Φρ. Καραγιαννόπουλου στο Δημοτικό Ωδειο Υμηττού. Σήμερα με την προσθήκη καινούργιων μελών τόσο από το Εθνικό Ωδείο Υμηττού όσο και από το Εθνικό Ωδείο Πειραιά αποτελεί ένα ανοιχτό μη καθορισμένο σχηματικά- μουσικό σύνολο έχοντας καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα σχήμα που σκοπό έχει την παρουσίαση πρωτότυπων και διασκευασμένων έργων για κιθαριστικό σύνολο. Έχει καταφέρει να διαγράψει ήδη μια αξιόλογη καλλιτεχνική παρουσία η οποία μετρά πλήθος εμφανίσεων σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών, μουσικές σκηνές και Φεστιβάλ διεθνούς αποδοχής. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται ηχογραφήσεις πρωτότυπων έργων καθώς και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρουσιάσεις.

«Η κιθάρα τραγουδά» - Πινακοθήκη των Κυκλάδων

Διασκευές γνωστών τραγουδιών θα παρουσιάσει ο Soren Boedker Madsen από τη Δανία. Ως σολίστ και μέλος των «Danish Guitar Duo»,  «Duo Paganini και «The Blackbirds» ο Soren έχει ηχογραφήσει πολλά CD και DVD και έχει δώσει μεγάλο αριθμό συναυλιών τόσο στη Δανία όσο και στο εξωτερικό. Από το 1981 είναι καθηγητής στο Kolding Musikskole, και  διδάσκει κιθάρα και μουσική εκπαίδευση στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Aarhus. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990  εκδίδει μια σειρά εκπαιδευτικών τόμων με τίτλο «Spil Guitar 1-3» και «Sologuitar».

Δυναμική παρουσία στη φετινή διοργάνωση θα έχει και το κιθαριστικό ντουέτο Music Libera, το οποίο εξερευνά νέα έργα και συνθέτες, καθώς και τον εμπλουτισμό της υπάρχουσας φιλολογίας με δικές του διασκευές. Ο Κωνσταντίνος Κηρολύτης θεωρείται ένας από τους πλέον ταλαντούχους κιθαριστές της νεότερης γενιάς Ελλήνων κιθαριστών. Έχει επανειλημμένως παρουσιάσει ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό ρεπερτόριο με μεγάλη επιτυχία σε γνωστές αίθουσες και χώρους συναυλιών στην Αθήνα όπως το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, ο Παρνασσός, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, το Θέατρο Ελιζέ, η αίθουσα εκδηλώσεων Φίλιππος Νάκας. Η σύμπραξή του με την Διονυσία Τροντή ξεκίνησε με μία συναυλία - αφιέρωμα στην λόγια μουσική που βασίστηκε ή εμπνεύστηκε από την μουσική παράδοση της Ευρώπης παρουσιάζοντας έργα των J. Rodrigo, M. de Falla και Bella Bartok. Η συνεργασία των δύο κιθαριστών συνεχίστηκε με την παρουσίαση κονσέρτων του Antonio Vivaldi για κιθάρα και ορχήστρα, σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών La Divina, του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENEUM. Το 2013 ίδρυσαν το κιθαριστικό ντουέτο Musica Libera", το οποίο έχει ως στόχο την ενδελεχή ενασχόληση με το ρεπερτόριο για δύο κιθάρες, καθώς και τον εμπλουτισμό του με νέα έργα και δικές τους διασκευές. Η μουσική δραστηριότητα της Διονυσίας Τροντή περιλαμβάνει και συνεργασίες με την Ορχήστρα του Τ.Μ.Σ. Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

«Από τον Λόρκα στον Ντύλαν» - Πιάτσα Άνω Σύρου

Μπαλάντες από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσει στον μεσαιωνικό οικισμό ο Διαμαντής Διαμαντίδης. Η αγάπη του για την αμερικάνικη παράδοση στο τραγούδι ξεκίνησε από το 2006, όταν -διατηρώντας την ελληνική στιχουργική- δημιούργησε με ακόμα καμιά 10ριά ωραίες τύπισσες και τύπους το πολυμελές folk soul rock σχήμα της Μητέρας Φάλαινας Τυφλής. Με δύο δίσκους στο ενεργητικό τους και σε ανάπαυλα αυτόν τον καιρό, ο Διαμαντής εξερευνά λίγο πιο μοναχικά την τραγουδοποιία του Bruce Springsteen (και μέσω της tribute band με το όνομα Radio Nowhere), του Bob Dylan, του Johnny Cash, του Ben Harper, της Joan Baez, της Johnny Mitchell, του Leonard Cohen, του Dave Matthews και του Jon Butler, μεταξύ άλλων.

Σε τραγούδια του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα θα απολαύσει το κοινό του Φεστιβάλ τον -βραβευμένο για την καλύερη μουσική σύνθεση στο 4ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “Μικρές Πρεμιέρες”-Πάνο Δραμυτινό (κιθάρα) και την Αγγελική Κοκκίνη (φωνή), η οποία έχει μία μακριά θητεία στο χώρο του ελληνικού και ξένου τραγουδιού, με προσκλήσεις και συμμετοχές  σε Ευρωπαικά φεστιβάλ (Λουκέρνη ,Τεργέστη) και αλλού.

«Η νέα γενιά της κιθάρας» - Πινακοθήκη Κυκλάδων

Δύο πολλά υποσχόμενα ταλέντα θα απολαύσουν οι φίλοι της κιθάρας, την προτελευταία βραδιά του Φεστιβάλ. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ρεσιτάλ από τον Radoslaw Wieczorek και στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ο Κώστας Μανωλκίδης, ο οποίος απέσπασε το Α’ Βραβείο στους Κιθαριστικούς Αγώνες του 2017. Σημειώνεται ότι, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί για 15η χρονιά και είναι ανοικτός σε όλους τους κιθαριστές, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Θα υπάρξουν 3 κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων και θα διεξαχθεί σε 2 κύκλους. Το πρώτο βραβείο στη μεγαλη (Γ) κατηγορία των "15ων κιθαριστικών αγώνων" είναι μια κιθαρα του Γιάννη Σεϊντουλά αξίας 5.000 ευρώ. Οι κιθάρες του Ταλάντουχου Έλληνα κατασκευαστή είναι καταπληκτικά όργανα με υπέροχο ήχο και αποτελούν την πρώτη επιλογή για κορυφαίους κιθαριστές.