Οι καλοκαιρινές εμφανίσεις των μαθητών της Μουσικής Σχολής "Εν Χορδαίς & Οργάνοις"

Άξιοι θαυμασμού και υπόκλισης

Εντυπωσιακά δείγμα της δουλειάς της θα παρουσιάσει το φετινό καλοκαίρι, εντός κι εκτός Σύρου, η Μουσική Σχολή «Εν Χορδαίς & Οργάνοις», ένα από τα δυνατά πολιτιστικά χαρτιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, που θα καθορίσουν σημαντικά τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον της.

Οι μαθητές της Μεγάλης του Μάρκου Σχολής, οι οποίοι κατάφεραν από την πρώτη κιόλας στιγμή να κερδίσουν την προσοχή των Συριανών, αλλά και αμέτρητων φίλων του νησιού, χάρη στο ταλέντο, το μεράκι και πάνω από όλα, την αγάπη τους για το Ρεμπέτικο και τον Πατριάρχη του, Μάρκο Βαμβακάρη, ετοιμάζονται να αφήσουν την προσωπική σφραγίδα τους στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» και όχι μόνο.

Πρώτη εμφάνιση εκτός Σύρου

Στο πλαίσιο της σειράς υπαίθριων συναυλιών Parklife, που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 15 Ιουλίου και ώρα 21:00, το μουσικό σύνολο του «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» θα παρουσιάσει την παράσταση "Μάρκος ο Δάσκαλός μας", στην πρώτη του εμφάνιση εκτός Σύρου.

Το σύνολο ιδρύθηκε στο Σύρο το 2017 με σκοπό την εκμάθηση λαϊκών οργάνων και τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου. Αυτό ήταν και το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του Εν Χορδαίς, Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Δεξιοτέχνες του χώρου της λαϊκής και βυζαντινής μουσικής μεταφέρουν την γνώση τους και έχουν αναλάβει να μυήσουν τους νέους ακολούθους των λαϊκών δρόμων στα λόγια, τις νότες και την μαεστρία των μεγάλων λαϊκών δημιουργών.

Στη συναυλία στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, το κοινό θα ταξιδέψει στη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο», σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ενώ θα ακολουθήσει μία μουσική αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και 1940, δηλαδή στην εποχή του μεσοπολέμου όπου άνθισε η ρεμπέτικη μουσική. Θα ακουστούν μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ το σύνολο θα πλαισιώσουν φωνητικά ο Γιώργος Νταλάρας και Ηρώ Σαΐα.

Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους: Λαυρέντη Στρατή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Γιώργο Παχή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Θεόφιλο Ζερβό (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αλέξανδρο Χαλαβαζή (κιθάρα), Παντελή Ρούσσο (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Βαγγέλη Στεφάνου (κιθάρα), Πέτρο Στεφάνου (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Παναγιώτη Μαντή (μπουζούκι - μπαγλαμάς), Θανάση Σταχτά (μπουζούκι), Ηλία Παπαμακάριο (μπουζούκι), Μιχάλη Μπόνη (μπουζούκι), Γιώργο Λουδάρο (πιάνο) που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Τάκη Φραγκού (κοντραμπάσο).

Συναυλίες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του 4ου Διεθνές Θερινού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: "Ελληνική Γλώσσα - Πολιτισμός & ΜΜΕ", η Σχολή πραγματοποίησε χθες το βράδυ συναυλία στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

Ωστόσο, η πρώτη επίσημη παρουσίασή της εντός του νησιού θα γίνει την Παρασκευή 3 Αυγούστου, στις 21:00, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Στη συναυλία θα ακουστούν αποσπάσματα από την μουσική που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος για την ταινία «Ρεμπέτικο» ως και μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.

"Το Ρεμπέτικο στη Χώρα του Μάρκου"

Από το Σάββατο 25 έως και την Τρίτη 28 Αυγούστου, η Σχολή θα υλοποιήσει καλοκαιρινά εργαστήρια/σεμινάρια στον ιστορικό οικισμό της Άνω Σύρου, με θέμα: "Το Ρεμπέτικο στη Χώρα του Μάρκου".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Εργαστήριο στο Τρίχορδο Μπουζούκι με τους Αρίστο Βαμβακούση και Μανώλη Πάππο (Από τη μονοφωνία των μακάμ στην εναρμόνιση των δρόμων και στο πρίμο-σεκόντο), Εργαστήριο στην Κιθάρα με τους Γιώργο Φουντούκο και Τάκη Φραγκούς (Ο ρόλος της κιθάρας στο λαϊκό τραγούδι, η ιστορία και η παρουσία του κοντραμπάσου στις λαϊκές ενορχηστρώσεις), Εργαστήριο στο Ακορντεόν με τους Δημήτρη Μαραγκό και Βασίλη Δρογκάρη (Ο ρόλος του ακορντεόν στη λαϊκή ορχήστρα: Μια ιστορική αναδρομή στη δισκογραφία και η εφαρμογή στην πράξη) και Εργαστήρια Οργανογνωσίας με τους Γιάννη Καρβούνη και Παναγιώτη Ζαφειρίου (Τρόποι κατασκευής οργάνου, η συντήρηση, αναφορά σε παλαιότερος οργανοποιούς και διάλογος γύρω από την οργανοποϊία).

Συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Ενεργή θα είναι και φέτος η παρουσία της Σχολής στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο συνδιοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά την μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη, του Μάρκου Βαμβακάρη και παράλληλα αξιοποιεί τη μουσική μας παράδοση, προβάλλοντας το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι o θεσμός αυτός στοχεύει να διαφυλάξει, αλλά κυρίως να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, γενέτειρας του Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, οι μαθητές του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» θα παρουσιάσουν στην Έπαυλη Τσιροπινά το πρόγραμμα που θα απολαύσει σε λίγες ημέρες το κοινό του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).