Επιχορήγηση διετούς διάρκειας της Συριανής Μουσικής Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η αναγνώριση

Διθυραμβικά σχόλια απέσπασαν μαθητές και δάσκαλοι στην πρώτη εμφάνισή τους εκτός Σύρου

Την ανοδική της πορεία συνεχίζει δυναμικά το «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», που κατάφερε όχι μόνο να καθηλώσει 7.000 θεατές, στην πρώτη εμφάνισή της εκτός Σύρου, αλλά και να εξασφαλίσει επιχορήγηση διετούς διάρκειας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - σημαντική αναγνώριση του αξιόλογου έργου των δασκάλων και των μαθητών της.   

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον κύκλο συναυλιών «Parklife» του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το μουσικό σύνολο της Συριανής σχολής παρουσίασε την παράσταση «Μάρκος ο Δάσκαλός μας» με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και την Ηρώ Σαΐα.  

Οι μικροί σολίστες και οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες αποθεώθηκαν από το ένθερμο κοινό που συγκεντρώθηκε την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 στο Ξέφωτο του Πάρκου για να «ταξιδέψει» στη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο», σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Ακολούθησε μία μουσική αναδρομή στη δεκαετία του 1930 και 1940, δηλαδή στην εποχή του μεσοπολέμου όπου άνθισε η ρεμπέτικη μουσική, ενώ ακούστηκαν μερικά από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τούς: Λαυρέντη Στρατή (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Γιώργο Παχή (μπουζούκι - τζούρας - μπαγλαμάς) Θεόφιλο Ζερβό (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αλέξανδρο Χαλαβαζή (κιθάρα), Παντελή Ρούσσο (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς) Βαγγέλη Στεφάνου (κιθάρα), Πέτρο Στεφάνου (μπουζούκι - τζουράς - μπαγλαμάς), Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Παναγιώτη Μαντή (μπουζούκι - μπαγλαμάς), Θανάση Σταχτά (μπουζούκι), Ηλία Παπαμακάριο (μπουζούκι), Μιχάλη Μπόνη (μπουζούκι), Γιώργο Λουδάρο (πιάνο) που πλαισιώνονται από τους δασκάλους τους, Αρίστο Βαμβακούση (μπουζούκι), Δημήτρη Μαραγκό (ακορντεόν) και Τάκη Φραγκού (κοντραμπάσο).

Νέο κεφάλαιο στην ήδη θριαμβευτική πορεία του

Σκοπός του συνόλου, που ιδρύθηκε στη Σύρο το 2017 είναι η εκμάθηση λαϊκών οργάνων και η διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου.  Σε αυτό ακριβώς το στοιχείο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του «Εν Χορδαίς», Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Η επιτυχημένη εμφάνιση του συνόλου στο ΚΠΙΣΝ και τα διθυραμβικά σχόλια που απέσπασε από τους εκατοντάδες επισκέπτες του, αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη επιβράβευση –εκτός έδρας- της νέας φουρνιάς μουσικών του τόπου μας, οι οποίοι άνοιξαν τα «φτερά» τους και «συστήθηκαν» σε ένα ευρύτερο κοινό, που υποκλίθηκε στο ταλέντο τους. Η συναυλία έδωσε την ευκαιρία για να ακουστεί ηχηρά τόσο το όνομα της Σχολής, για την οποία ανοίγεται πλέον ένα νέο «κεφάλαιο» στην ήδη θριαμβευτική πορεία της, όσο και το όνομα της Σύρου, η οποία καμαρώνει για τα παιδιά της και για το άξιο καλλιτεχνικό δυναμικό της, που δε σταματά να ισχυροποιεί την πολιτιστική φυσιογνωμία της και να την κάνει υπερήφανη.

Αμέριστη ευγνωμοσύνη της Σχολής προς τον μεγάλο δωρητή της

«Καρπό» αυτής της προσπάθειας η οποία μέρα με τη μέρα αγκαλιάζεται ολοένα από περισσότερους φορείς, ανθρώπους του πολιτισμού και φυσικά φίλους της γνήσιας λαϊκής μουσικής αποτελεί και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που έλαβε το «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του. Η συγκεκριμένη δωρεά αντιστοιχεί στις περιόδους 2018-2019 και 2019-2020, δηλαδή στο διετές διάστημα κατά το οποίο το ΙΣΝ προτίθεται να χορηγήσει το εγκεκριμένο ποσό.

Σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Eν Χορδαίς & Οργάνοις (Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή)», Στέλιος Νιώτης, ανέφερε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού σωματείου πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να στηρίξει ως μέγας δωρητής τη λειτουργική δραστηριότητά του για την περίοδο  2018-2019 και 2019-2020. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση αυτή του Ιδρύματος που στόχο έχει να συμβάλει στη διατήρηση σημαντικών κεφαλαίων της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Παράλληλα, η δωρεά του ΙΣΝ θα υποστηρίξει την προσπάθεια των υπευθύνων  του σωματείου μας, των δασκάλων και κυρίως των μαθητών να διατηρήσουν και να διαδώσουν τις μοναδικές παρακαταθήκες που δημιούργησε στο πέρασμά του, ο μεγάλος δάσκαλος του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Μάρκος Βαμβακάρης».

Υπενθυμίζεται ότι, η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Σχολής εντός Σύρου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018, στο Θέατρο Απόλλων, ενώ το σύνολο θα εμφανιστεί επίσης την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, στην Έπαυλη Τσιροπινά, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.