Ολοκληρώνονται απόψε το βράδυ οι εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ Κιθάρας

Φινάλε με «γλυκόπικρη» γεύση

Η «δίνη» της μεγάλης τραγωδίας που έχει σκεπάσει τη χώρα μας με ένα βαρύ πέπλο πόνου και πένθους, «παρέσυρε», μεταξύ άλλων και τις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ Κιθάρας, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο στο Ησυχαστήριο των Αδελφών του Ελέους.

Το πρόγραμμα της επιτυχημένης διοργάνωσης, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, στο Αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, με τους συντελεστές και το κοινό να είναι μουδιασμένοι από τα γεγονότα των ημερών που βύθισαν στη θλίψη την ελληνική κοινωνία.

«Τόσο η απώλεια του Μάνου Ελευθερίου, που πραγματικά μας συγκλόνισε την Κυριακή, όσο και η φωτιά στην Αττική, που κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συναυλίας άρχισε να ξεφεύγει και να εξελίσσεται σε μια μεγάλη τραγωδία, σημάδεψαν φέτος το φεστιβάλ μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Άγγελος Νικολόπουλος.

Ακυρώσεις συναυλιών λόγω Εθνικού Πένθους

Το 25ο Φεστιβάλ Κιθάρας προσπάθησε να δώσει μεγάλη βαρύτητα στα σύνολα (ντουέτα, τρίο, σεξτέτα και ορχήστρες από κιθάρες).

Τη Δευτέρα, οι φίλοι του υποδέχτηκαν το «Wieczorek Guitar Trio» από την Πολωνία και αμέσως μετά τη "Hesperia" Guitar Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Φραγκούλη Καραγιαννόπουλου. Η βραδιά έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη τόσο των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές, όσο και του σπουδαίου ποιητή, πεζογράφου και ποιητή Μάνου Ελευθερίου.

Την Τρίτη, το Φεστιβάλ καλωσόρισε τον Δανό κιθαρίστα Soren Boedker Madsen, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσίασε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων διασκευές γνωστών τραγουδιών. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το κιθαριστικό ντουέτο των Κωνσταντίνου Κηρολύτη και Διονυσίας Τροντή, οι οποίοι έπαιξαν μουσική από κινηματογράφο.

Συμμετέχοντας στο πένθος για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, το Φεστιβάλ Κιθάρας, σε συνεννόηση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναυλίες της Τετάρτης και Πέμπτης σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη αντίστοιχα.

Βράβευση νικητών των 15ων Κιθαριστικών Αγώνων

Στο προσαρμοσμένο πρόγραμμα της σημερινής τελετής λήξης θα ενταχθούν όλα τα στοιχεία του φετινού φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν τα σύνολα που δημιουργήθηκαν από τους καθηγητές, ενώ θα απονεμηθούν και τα βραβεία στους νικητές των 15ων Κιθαριστικών Αγώνων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν χθες. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο 20χρονος Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα παραλάβει μία κιθάρα, αξίας 5.000 ευρώ, του ταλαντούχου Έλληνα κατασκευαστή, Γιάννη Σεϊντουλά.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Ήρθαν άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να κάνουν μαθήματα με καθηγητές και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Δεν θέλουμε να μαυρίσουμε την ψυχή των μικρών παιδιών»

Καταλήγοντας, πρόσθεσε πως η σημερινή εκδήλωση θα προσπαθήσει να ανεβάσει λίγο τη διάθεση του κοινού, το οποίο είναι συντετριμμένο από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. «Η μουσική που υπηρετούμε δεν είναι μουσική γλεντιού ή πανηγυριού. Είναι μουσική που προϋποθέτει σκέψη, μιλάει για ανθρώπινα προβλήματα, πόνο και θάνατο. Αλλά όταν συμβαίνουν τέτοια θλιβερά γεγονότα, δεν έχουν σημασία όλα αυτά. Όλοι έχουμε επηρεαστεί πάρα πολύ. Η διάθεσή μας είναι βαριά. Ωστόσο, στο φεστιβάλ υπάρχουν και παιδιά 9-10 χρονών, που παίζουν στην ορχήστρα, έχουν πάρει μετάλλια, έχουν χαρεί και δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας. Δεν θέλουμε να μαυρίσουμε την ψυχή τους. Δυστυχώς, η ζωή είναι έτσι, που αναγκαστικά πρέπει να κοιτάμε μπροστά, τουλάχιστον για τα μικρά παιδιά».