Μία ιδιαίτερη συνάντηση δύο διαφορετικών μουσικών ειδών με κοινή ρυθμική βάση στο 7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Φεστιβάλ με καλλιτεχνικό, παιδαγωγικό και οικολογικό σχέδιο

Το συναπάντημα του Ζωναράδικου της Θράκης με την Ταραντέλα της Κάτω Ιταλίας αποτελεί το θέμα του 7ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου, το οποίο σε λίγες εβδομάδες ανοίγει τις «πύλες» του για να υποδεχτεί τριάντα καλλιτέχνες και να γράψει τη δική του ιστορία στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού.

Ακορντεονίστες, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές από διαφορετικούς ορίζοντες έρχονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 20 έως 25 Αυγούστου 2018 με την προοπτική να πειραματιστούν, να μοιράσουν και να μοιραστούν μαζί με τους συμμετέχοντες και το κοινό τη δουλειά τους. Η δομή της διοργάνωσης τους προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία: να συναντηθούν, να συμπράξουν κι έτσι να εκφράσουν τη δημιουργική ανάγκη τους εντός του ειδυλλιακού πλαισίου της Σύρου.

Μουσική, τραγούδι και χορός

Αυτό το εβδομαδιαίο ταξίδι θα περιλαμβάνει καθημερινές βραδινές συναυλίες σε διαφορετικές γωνιές της Σύρου. Η έναρξη θα γίνει τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Ποιμαντικό Κέντρο του Αγίου Παύλου στην Ποσειδωνία με το γαλλικό συγκρότημα «Zakouska» με μουσικό ύφος made in France και με στοιχεία από τη ρουμάνικη παραδοσιακή σκηνή. Το επόμενο βράδυ, στην πλατεία του Φοίνικα, ένα νέο ελληνικό συγκρότημα, οι «Babo Koro», θα μας χαρίσουν τις συνθέσεις τους που αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου και μας καλούν στου χορού την αγκαλιά. Την Τετάρτη 22/08, μια ανοιχτή σκηνή προσφέρεται σε όλους τους μουσικούς, στον μόλο του Κινίου. Το επόμενο βράδυ, το Φεστιβάλ επιστρέφει στην Ποσειδωνία και υποδέχεται το μουσικό σχήμα «GlendOtur», το οποίο μας οδηγεί στην καρδιά της Θράκης και στη δίνη των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Τέλος, θα φτάσουμε στις Ιταλικές Ακτές με τους «Encardia», οι οποίοι θα «ανάψουν» το κέφι, στον Πολιτιστικό Χώρο του Συλλόγου Χρουσσών, την Παρασκευή 24/08. Η λήξη της φετινής διοργάνωσης θα γίνει το Σάββατο 25 Αυγούστου στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, όπου κάθε μουσικός θα παρουσιάσει και θα μοιραστεί μαζί μας, όλα τα μουσικά βιώματά του από την εβδομάδα που πέρασε.

Για την επιλογή του φετινού θέματος, μίλησαν στην «Κοινή Γνώμη» οι διοργανώτριες του Φεστιβάλ Ακορντεόν, Κάντια Πρίντεζη και Christelle Loukitch. “Ο φίλος μας, ο Σταμάτης Πασόπουλος είναι ακορντεονίστας και κάνει τα δύο τελευταία χρόνια ένα διδακτορικό στο Άμστερνταμ για σύνθεση. Σκεφτήκαμε ότι, θέλουμε να έρθει για να μας φέρει καινούρια καλλιτεχνικά και μουσικά πράγματα με τις τελευταίες εμπειρίες του από την Ολλανδία, οπότε δεδομένο ήταν το βαλκανικό. Μετά προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι ακόμη, γιατί πάντα συνδυάζουμε δύο είδη. Και η Ταραντέλα υπήρχε σαν ιδέα να ενταχθεί κάποια στιγμή στο φεστιβάλ σαν σεμινάριο”. Κάπως έτσι λοιπόν, «γεννήθηκε» το μοναδικό αυτό «πάντρεμα» δύο διαφορετικών μουσικών ειδών, που είναι και τα δύο 6/8.

Θράκη & Ελληνόφωνα Χωριά Κάτω Ιταλίας

Μαζί με τους καλλιτέχνες, 40 συμμετέχοντες ηλικίας 16-66 ετών, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και τη Γαλλία, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια τα οποία θα τους οδηγήσουν πέρα από την κλασική εκπαιδευτικής διαδικασία – μεθοδολογία. Το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου επιτρέπει στον καθένα να ανακαλύψει αλλιώς το ακορντεόν του, εξασκώντας το μόνος του ή σε ομάδα, αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα της σκηνής ή του δρόμου. Εκ περιτροπής ερασιτέχνες, σπουδαστές και οι ίδιοι οι επαγγελματίες εναλλάσσονται στους ρόλους τους και συνεισφέρουν από κοινού στη μουσική εμπειρία μιας παιδαγωγικής προσέγγισης αυτής της άτυπης εκπαίδευσης.

Φέτος, οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων, θα ταξιδέψουν στην Ιταλική Ταραντέλα και τον Ζωναράδικο της Θράκης με κοινό στοιχείο το ρυθμικό παιχνίδι των δύο ειδών. Ο Σταμάτης Πασόπουλος θα μας κατευθύνει με το ακορντεόν του ως «πυξίδα» για να ανακαλύψουμε χορούς και μουσικές της Θράκης. Ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεονίστας του συγκροτήματος «Encardia», θα μας ταξιδέψει, διασχίζοντας την Αδριατική στα «μυστικά και τα μυστήρια» της Ταραντέλας. Μαζί του και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, η Γιάννα Χαμαλέλη και ο Κώστας Κωνσταντάτος θα εμψυχώσουν το τρίτο σεμινάριο του Φεστιβάλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος με τίτλο: «Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη, ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού».

Οικολογική προσέγγιση

Η επιτυχία του φεστιβάλ δε σταματάει στις μουσικές εκδηλώσεις αλλά επεκτείνεται και στην εξαιρετική εργασία είκοσι εθελοντών από τη Σύρο και αλλού, όπως και στην ενεργό συμμετοχή των χορηγών. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, προτεραιότητα των διοργανωτών αποτέλεσε το νησιωτικό περιβάλλον. Έτσι, το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου θα κάνει ένα πρώτο βήμα προς ένα Οικολογικό Φεστιβάλ, προτείνοντας, σε άμεση συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Σύρου, την ανακύκλωση των σκουπιδιών και τη χρήση ανακυκλώσιμων σκευών καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Είτε ανακυκλώσιμο, είτε όχι, το παραδοσιακό πλαστικό ποτηράκι αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή απορριμμάτων μιας εκδήλωσης καθώς απαιτεί χρόνο και κόστος για την απομάκρυνσή του από το χώρο. Το επαναχρησιμοποιημένο ποτηράκι φέρνει πραγματικά αειφόρο και οικονομική λύση στο πρόβλημα. Έτσι, όταν αυτό χρησιμοποιείται, ο χώρος της εκδήλωσης παραμένει καθαρός, ενώ οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αυτής της οικολογικής προσέγγισης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διοργανωτές αναζήτησαν μία εταιρεία που να ενδιαφέρεται για την προσέγγισή τους. Βρήκαν τον συνεργάτη τους στην Esprit Planet στη Γαλλία που μαζί με τη Γερμανία αποτελούν χώρες πρωτοπόρες στη χρήση του επαναχρησιμοποιημένου ποτηριού. Τα ποτηράκια της Esprit Planet αποτελούνται από ένα μείγμα από πλαστικό και παράγωγα φυκιών, που μας επιτρέπει να μειώσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα.

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ειδικό ποτηράκι με τα στοιχεία του Φεστιβάλ το οποίο θα διατίθεται σε όλους τους συναυλιακούς χώρους (Ποσειδωνία, Φοίνικα, Κίνι, Χρούσσα, Ερμούπολη). Στην αρχή της εκδήλωσης, οι θεατές μπορούν να δώσουν ένα ευρώ ως εγγύηση για να πάρουν ένα επαναχρησιμοποιημένο ποτηράκι. Το ποτηράκι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στο τέλος, οι θεατές επιστρέφουν το ποτηράκι τους και παίρνουν πίσω το ένα ευρώ ή μπορούν να το κρατήσουν ως ενθύμιο.