Οι Encardia επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου με διπλή ιδιότητα

«Η λαϊκή μουσική αγγίζει ό,τι είναι ζωντανό»

Συνέντευξη του Κώστα Κωνσταντάτου, ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος

Συνθέσεις και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, αλλά και δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες, που περιλαμβάνονται στον τελευταίο δίσκο τους με τίτλο «Emigranti», θα παρουσιάσουν απόψε, στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων οι Encardia.

To διεθνώς καταξιωμένο μουσικό σχήμα της World μουσικής επιστρέφει στη Σύρο και στο Φεστιβάλ Ακορντεόν του νησιού με ενεργή συμμετοχή τόσο στο πρόγραμμα των συναυλιών, όσο και στον φετινό κύκλο σεμιναρίων.

Το εργαστήριο «Με το τσίμπημα της Αράχνης» με διδάσκοντα τον Βαγγέλη Παπαγεωργίου, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, προσεγγίζει το ακορντεόν, μέσα από το πρίσμα της κουλτούρας της Κάτω Ιταλίας, της ιστορικά ελληνόφωνης αυτής γωνιάς της Μεσογείου, με τους διονυσιακούς ρυθμούς, τις σπαρακτικές μελωδίες και φυσικά τον αρχέγονο χορό της ταραντέλας, στις κατά τόπους μορφές της.

Στο σεμινάριο με τίτλο «Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη», ο Κώστας Κωνσταντάτος και η Γιάννα Χαμαλέλη οδηγούν τους συμμετέχοντες συνδυαστικά και σταδιακά στα βήματα που με πάθος και απόλυτο σεβασμό οι Encardia ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, ιχνηλατώντας  τις περιοχές του Ιταλικού νότου.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, το σχήμα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής, αλλά και της Κατωιταλικής μουσικής σκηνής. Έχει κυκλοφορήσει έξι πολυσυζητημένους δίσκους, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό τους όταν βρίσκονται στη σκηνή.

Για τη δεύτερη συμμετοχή των Encardia στο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» ο Κώστας Κωνσταντάτος (φωνή, μαντολίνο, βιολί, νταούλι).

Η επιστροφή σας στη Σύρο αποτελεί τρανή απόδειξη της αγάπης σας τόσο για το νησί όσο και για την επιτυχημένη μουσική διοργάνωση που κατέχει σημαντική θέση στο πολιτιστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

«Ακριβώς. Την προηγούμενη φορά είχαμε λάβει μέρος με μία συναυλία. Αυτή τη χρόνια όμως συμμετέχουμε πιο ενεργά και ως διδάσκοντες σε δύο από τα τρία σεμινάρια που διεξάγονται. Το ένα σχετίζεται με τραγούδι και το χορό και το άλλο με την τεχνική του ακορντεόν πάνω στην ταραντέλα, το είδος που υποστηρίζουμε εμείς μουσικά. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στο πρώτο σεμινάριο κάνουμε μία απόπειρα να δούμε τρεις παραδοσιακούς χορούς από τη Νότια Ιταλία –τρεις διαφορετικές ταραντέλες- σε αντιπαράθεση με τρεις ελληνικούς χορούς από τη Θράκη. Παράλληλα, εξετάζουμε τη ρυθμολογία και το τραγούδι. Έτσι λοιπόν, έχουμε βάλει την ταραντέλα δίπλα-δίπλα με το Ζωναράδικο. Όσοι συμμετέχουν στο εργαστήρι μαθαίνουν και τους δύο χορούς. Και να τους χορεύουν και να τους τραγουδούν. Υποστηρίζουμε το Φεστιβάλ Ακορντεόν της Σύρου γιατί αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία να βρεθούν άνθρωποι, οι οποίοι σχετίζονται με το όργανο, να ζήσουν μαζί, να μοιραστούν κοινές εμπειρίες. Είμαστε όλοι μαζί με έναν κοινοβιακό τρόπο και από παντού ακούγεται ακορντεόν. Διάφορες μουσικές, παντρέματα που γίνονται και με άλλα όργανα, την ώρα του φαγητού, αμέσως μετά, αλλά και στις προγραμματισμένες συναυλίες».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της αποψινής συναυλίας σας στα Χρούσσα;

«Θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποια τραγούδια από την καινούρια δισκογραφική δουλειά μας με τίτλο «Emigranti», η οποία είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες, την επανάσταση και την προσφυγιά. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο ρεπερτόριό μας, τραγούδια που είναι δικά μας και από πλευράς μουσικής και από πλευράς στίχου. Η δουλειά μας γενικότερα βασίζεται σε διασκευές παραδοσιακών κομματιών κυρίως από τη Νότια Ιταλία, αλλά έχουν γεννηθεί και κάποια καινούρια κομμάτια, που κινούνται μέσα στο ύφος και το κλίμα του ήχου μας. Ανάμεσά τους, υπάρχουν και τραγούδια στη νέα ελληνική γλώσσα και ειδικά η τελευταία ενότητα, είναι αφιερωμένη στην ξενιτιά, στον πόλεμο και την προσφυγιά. Από το πρόγραμμά μας, δεν θα λείπει η ταραντέλα και συγκεκριμένα η ταραντέλα «Πίτσικα» από την περιοχή της Απουλίας στην Κάτω Ιταλία, που συνδέεται με τον μύθο του τσιμπήματος της αράχνης. Επιπλέον, θα συμμετέχουν και μαθητές των σεμιναρίων, είτε παίζοντας κάτι, είτε χορεύοντας. Θα είναι μια ωραία βραδιά, όπου θα συνδυαστούν πάρα πολλά πράγματα. Οι αναμνήσεις μας από το νησί της Σύρου είναι όμορφες και χαρήκαμε πάρα πολύ όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να βρεθούμε ξανά εδώ».

Στο παρελθόν, ζητήματα όπως ο πόνος της προσφυγιάς και του ξεριζωμού αποτελούσαν συστηματικά πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς που υπηρετούσαν τη λαϊκή μουσική. Ποια ανάγκη σας ώθησε να ασχοληθείτε κι εσείς με το θέμα αυτό, σήμερα;  

«Η προσφυγιά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας ήταν μια ευκαιρία να θυμηθούμε και την προσφυγιά που έχουμε ζήσει στο πετσί μας σαν Έλληνες τα περασμένα χρόνια. Νομίζω ότι, η Ελλάδα είναι ζυμωμένη με την προσφυγιά και την αγωνία του πολέμου. Κυρίως εμείς το ζούμε αυτό με τους ανθρώπους που καταφεύγουν σε εμάς και πρέπει να ζήσουμε μαζί τους. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση. Επομένως, δεν μπορούσαμε να μη συνδεθούμε και εμείς με αυτό το κοινωνικό φαινόμενο και να μη θυμηθούμε τα δικά μας. Η λαϊκή μουσική συνδέεται με όλο το φάσμα των συναισθημάτων ενός ανθρώπου. Εκεί συναντά κανείς τραγούδια για τη χαρά, τη λύπη, τον πόνο, σε αντίθεση με άλλα τραγούδια που κατασκευάζονται για κάποιους ορισμένους σκοπούς και ανήκουν σε κατηγορίες. Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζονταν πάντα μέσα από τη λαϊκή μουσική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αγγίζει ό,τι είναι ζωντανό και επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων».

Το μουσικό σχήμα Encardia αποτελείται από τους: Βαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο, τραγούδι), Γιάννα Χαμαλέλη και Κωνσταντίνα Καλκάνη (χορός).

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων.