Νοσταλγική διάθεση και διάχυτος ρομαντισμός στη συναυλία του Απόστολου Ρίζου στα Χρούσσα

Μουσικό διαμαντάκι στην «κοσμηματοθήκη» της Σύρου

Ένα δροσερό μουσικό αεράκι φύσηξε το βράδυ του Σαββάτου στον πευκόφυτο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, όπου κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού έσπευσαν για να απολαύσουν τον μοναδικό Απόστολο Ρίζο.

Με τη γλυκύτητα, την αμεσότητα και την ευγένεια που τον διακρίνουν, ο χαρισματικός ερμηνευτής και τραγουδοποιός μείωσε, από το πρώτο κιόλας λεπτό, την απόσταση ανάμεσα στη σκηνή και το κοινό, προσδίδοντας στη συναυλία τον χαρακτήρα μιας συνάντησης μεταξύ παλαιών και νέων φίλων, που αλληλεπιδρούν και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα.

Με «όχημα» γνωστά αλλά και νέα τραγούδια, ο Απόστολος Ρίζος, συνοδευόμενος από τον –σταθερό συνεργάτη του τα τελευταία χρόνια- Θοδωρή Κουέλη στο κοντραμπάσο-bass effects και τον Mojo (Νίκο Κασσαβέτη) στα τύμπανα, μας μύησε ξανά στο ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν του, που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στη Σύρο, πριν από τρία χρόνια, μέσα από μία ιδιαίτερη εμφάνιση στο ιστορικό Θέατρο «Απόλλων».

Αυτή τη φορά, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης επέστρεψε στο αγαπημένο του νησί για να αφηγηθεί περισσότερες «ιστορίες» από το πολυσέλιδο «βιβλίο» της δισκογραφικής του πορείας. Ιστορίες που φέρουν την προσωπική σφραγίδα του και άλλες, που αποτέλεσαν αφορμή για να συναντηθεί με σπουδαίους Έλληνες συνθέτες.

«Άρωμα» Σύρου

Ένας από τους «σταθμούς» του υπέροχου αυτού ταξιδιού ήταν και η Σύρος, η οποία σκόρπισε το «άρωμά» της μέσα από ενδιαφέρουσες διασκευές έργων μεγάλων δημιουργών, με καταγωγή από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ένα από αυτά ήταν το «Χαράματα η ώρα τρεις» του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμαβακάρη και το ποίημα του Γεώργιου Σουρή «Δυστυχία σου Ελλάς» (1896) σε μουσική του Απόστολου Ρίζου, βασισμένη σε παραδοσιακό πολίτικο μουσικό μοτίβο. Το συγκεκριμένο τραγούδι, το μαζί με το «Ντούρου-Ντούρου», μια διασκευή ενός  παραδοσιακού τραγουδιού των Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής (1932) περιλαμβάνονται στο τελευταίο album του καλλιτέχνη, με τίτλο “ΕΛΛΗΣ ΑΗ ΛΑΝΤ”, ένα ψηφιακό 45άρι. Η Σύρος ξεπήδησε επίσης και μέσα από το «Τραγούδι παιδικό» του συνθέτη Νίκου Κολλάρου, το οποίο ο Απόστολος Ρίζος και ο Χρήστος Πανοηλίας διασκεύασαν πριν από πέντε χρόνια και οπτικοποίησαν στο θέατρο Απόλλων.

Από τις πιο όμορφες στιγμές της βραδιάς ήταν οι διασκευές κομματιών του Μάνου Λοΐζου, όπως το «Παλιό ρολόι» (1968) και «Ο μικρός δικτάτωρ», που είχε ερμηνεύσει κινηματογραφικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι συγκεκριμένες διασκευές ήταν μέρος της μουσικής παράστασης «Σ’ ένα δωμάτιο με τον Μάνο Λοΐζο», που ο Απόστολος Ρίζος πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα.

Τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Χρηστιάννα Πάπιτση και ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, τον οποίο τίμησε ο Απόστολος Ρίζος, ερμηνεύοντας το τραγούδι του «Απ' τα κουμπάκια ανάμεσα» που περιέχεται στον δίσκο «Τα μυστικά του κήπου».