Συνέντευξη της Αφροδίτης Φύκαρη, μέλος του φωνητικού κουαρτέτου “Vox Sinceris”

Τέσσερις «Ειλικρινείς Φωνές» στο ΑΝΩ

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου επιστρέφει για τη δεύτερη έκδοσή του το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει συναυλίες  ομιλίες, ξεναγήσεις, καθώς και τη φωτογραφική έκθεση «About Polska».

Ένα αφιέρωμα στην αναγεννησιακή μουσική μέσα από το έργο κορυφαίων συνθετών θα παρουσιάσει απόψε στις 20:00 το φωνητικό κουαρτέτο «Vox Sinceris», συνοδεία του Χρήστου Παρασκευόπουλου στο εκκλησιαστικό όργανο.

Η Αφροδίτη Φύκαρη, μέλος του συνόλου μιλάει στην «Κοινή Γνώμη» για τη φιλοσοφία, το ρεπερτόριο και τη μέχρι σήμερα πορεία του σχήματος, καθώς και για τα έργα που θα απολαύσει το κοινό στην έναρξη της φετινής διοργάνωσης.

Πώς προέκυψε το όνομα του σχήματος και ποιο το ρεπερτόριο με το οποίο ασχολείται;

«Το “Vox Sinceris” είναι ένα φωνητικό κουαρτέτο και αποτελείται από δύο γυναικείες φωνές (σοπράνο, άλτο) και δύο ανδρικές (τενόρος, βαρύτονος). Το όνομά του αποτελείται από δύο λατινικές λέξεις που στα ελληνικά μεταφράζονται ως «Ειλικρινής Φωνή». Έτσι γεννήθηκε και το ίδιο το σχήμα, από μία ειλικρινή αγάπη για τη μουσική αλλά και το είδος θρησκευτικής μουσικής που αντιπροσωπεύει και την οποία έχει ως στόχο να εκφράσει μέσα από τη φωνή της ειλικρινούς και αληθινής αφοσίωσης σε αυτό το οποίο πρεσβεύει. Το ρεπερτόριο του σχήματος εστιάζει στη δυτική θρησκευτική μουσική και οι επιλογές του επικεντρώνονται στην αναγεννησιακή μουσική από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ποιος ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών;

«Οι καλλιτέχνες που απαρτίζουν το φωνητικό κουαρτέτο “Vox Sinceris” μοιράζονται όλοι την ειλικρινή αγάπη αλλά και το ζωντανό πάθος για τη μουσική και έχουν ασχοληθεί επί σειρά ετών με μουσικές σπουδές τόσο στη φωνητική, όσο και στη μουσική τέχνη εν γένει. Στο ενεργητικό τους έχουν πολλές και σημαντικές εμφανίσεις είτε ως μέλη φωνητικών και μουσικών συνόλων, είτε ως σολίστ. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες που αποτελούν το φωνητικό κουαρτέτο “Vox Sinceris” είναι οι εξής: Αφροδίτη Φύκαρη (σοπράνο), Μάνια Ευαγγελίου (άλτο), Νίκος Ανδρεαδάκης (τενόρος) και Ηλίας Καπάνταης (βαρύτονος)».

Τι θα παρουσιάσετε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στη Σύρο;

«Το φωνητικό κουαρτέτο “Vox Sinceris” συμμετέχει στο ΑΝΩ με θρησκευτικό ρεπερτόριο που εστιάζει στην αναγεννησιακή μουσική από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα έργα που θα παρουσιάσει καλύπτουν όλες τις περιόδους της αναγεννησιακής μουσικής και ως χαρακτηριστικά παραδείγματα συνθετών μπορούμε να αναφέρουμε, ανάμεσα σε άλλους, τους εξής: Tomás Luis de Victoria, ισπανό συνθέτη του 16ου αιώνα και έναν από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους του κινήματος της αντιμεταρρύθμισης, τον Giovanni Pierluigi da Palestrina, επίσης σημαντικό ιταλό αναγεννησιακό συνθέτη, από τους κυριότερους εκπροσώπους της πολυφωνικής μουσικής και αυτόν που άσκησε τη μεγαλύτερη και πλέον σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, τον Claude Goudimel, γάλλο συνθέτη και θεωρητικό μουσικής του 15ου αιώνα αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκδότες μουσικών έργων της Αναγέννησης, και τέλος τον Φραγκίσκο Λεονταρίτη, κρητικό αναγεννησιακό συνθέτη δυτικής μουσικής, στοιχεία για τη ζωή και το έργο του οποίου έγιναν γνωστά μόλις τη δεκαετία του 1980, μετά από έρευνες του ιστορικού και φιλόλογου Νικόλαου Μ. Παναγιωτάκη στα βενετικά κρατικά αρχεία του Χάνδακα και σε άλλες συναφείς αρχειακές πηγές».

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και θα διαρκέσει έως 26 Αυγούστου 2018.