Κλείσιμο του 7ου Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

Οι ακορντεονίστες στον πεζόδρομο

  • Δευτέρα, 27 Αυγούστου, 2018 - 06:17

Σε ένα υπαίθριο γλέντι, στη διασταύρωση των πεζόδρομων Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη εξελίχθηκε το κλείσιμο του φεστιβάλ ακορντεόν Σύρου, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την 7η διοργάνωση του.

Όταν οι ίδιοι οι διοργανωτές ανέφεραν ότι «Όταν το ακορντεόν παίρνει τους δρόμους… και εμείς μαζί του!» αποδείχθηκε πως είχαν απόλυτο δίκιο, καθώς ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Ερμούπολης, γέμισε από κεφάτους ακορντεονίστες, που με τους ρυθμούς τους δημιούργησαν ένα κλίμα εφορίας, συμπαρασύροντας στο κέφι τους περαστικούς, μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.

Οι ρυθμοί τους, όπως τους επέλεξαν για το κλείσιμο του φεστιβάλ, ήταν μία ιδιαίτερη συνάντηση δύο, αρχικώς εντελώς διαφορετικών, μουσικών ειδών που έχουν κοινή ρυθμική βάση, τον Ζωναράδικο και την Tarantella, που προέρχονται από δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, τη Θράκη και τη νότια Ιταλία.

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλάμβανε καθημερινά σεμινάρια, από καταξιωμένους δασκάλους, ενώ λειτουργούσε έκθεση για το ακορντεόν και τον κόσμο της μουσικής, με όργανα, βιβλία, παρτιτούρες, φωτογραφίες κ.α.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδα 6 συναυλίες, με πρώτη στην Ποσειδωνία με τους Zakouskα, που έπαιξαν «μουσική made in France, με στοιχεία από τη ρουμάνικη παράδοση».

Την Τρίτη οι Babo Koro έπαιξαν «μουσική από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο», και τους ακολούθησε την Τετάρτη στο Κίνι η Ανοιχτή Μουσική Σκηνή.

Την Πέμπτη οι GlendOtur, παρουσίασαν στην Ποσειδωνία «παραδοσιακή μουσική της Θράκης», ενώ την Παρασκευή στα Χρούσσα οι Εncardia επικοινώνησαν με το κοινό την «μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας».

Από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι ακορντεονίστες που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ μοιράστηκαν σε μικρές ομάδες και παίρνοντας τους δρόμους της όμορφης αρχοντικής Ερμούπολης, τους γέμισαν με θεσπέσιες μελωδίες.

Το μελωδικό κλείσιμο του Φεστιβάλ έγινε με μια ομαδική παρουσίαση της δουλειάς των μουσικών, μέσα από μια συναυλία που υπόσχεται πολλά !