«Εν Χορδαίς και Οργάνοις» με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στο 3ο φεστιβάλ ρεμπέτικου

Μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό απέδωσαν το πρόγραμμα τους τα παιδιά του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 3ο φεστιβάλ ρεμπέτικου της Σύρου.

Οι λαϊκοί δρόμοι του Σταύρου Ξαρχάκου, με τα τραγούδια από το «Ρεμπέτικο» και ένα απάνθισμα των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη αποτέλεσαν τον κορμό του προγράμματος που παρουσιάστηκε κατά την τρίτη ημέρα του φεστιβάλ.

Η στιβαρή λαϊκή φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου, υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο τόσο το έντεχνο μέρος της συναυλίας όσο και τα ρεμπέτικα του Μάρκου, ενώ θετική έκπληξη, κατά γενική ομολογία, προκάλεσαν οι ερμηνείες της νεαρής Σταυρούλας Εσαμπαλίδη.

Με ιδιαίτερη θέρμη αναφέρθηκαν στην ομάδα του «Εν Χορδαίς» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου-Ερμούπολης, Θωμαή Μενδρινού και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ως συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, ενώ ακόμα πιο ενθουσιώδες ήταν το κοινό που κατέκλυσε τον υπαίθριο χώρο της Έπαυλης Τσιρομπινά, το οποίο συμμετείχε επικροτώντας καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και τα όσα ανέφερε στον χαιρετισμό του και ο Αντιπρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», Στέλιος Νιώτης, καθώς έδωσε το στίγμα της πορείας κάθε παιδιού ξεχωριστά από όσα συμμετέχουν στην ομάδα, με χαρακτηριστική την αναφορά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Edinburgh, με σαφή τη δική του μέριμνα, το οποίο θα παρακολουθήσει μαθήτρια της σχολής.

Δηλώνοντας την τιμή και την χαρά που αποτελεί για την σχολή η συμμετοχή στο φεστιβάλ, είπε πως «Το κάναμε αφιλοκερδώς, σε μια προσπάθεια τόνωσης του θεσμού», ενώ αναφερόμενος στον Σταύρο Ξαρχάκο που έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία της σχολής είπε «Η πίστη στην ιδέα της παροχής μουσικής παιδείας στα νέα παιδιά της Σύρου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη και της πραγματικής λαϊκής μουσικής, με πρωτεργάτη το Σταύρο τον Μελωδό, είναι και παραμένει ανιδιοτελής οδηγός στο προγραμματισμό μας. Παράλληλα, παρακολουθούμε, ενδιαφερόμαστε και όπου μπορούμε συνδράμουμε στο σύνολο της παιδείας τους».

Πριν την έναρξη του προγράμματος, ο γιατρός Γιάννης Καλότυχος, δώρισε ένα πιστό αντίγραφο του μπουζουκιού του Μάρκου, κατασκευασμένο από τον Γιάννη Καρβούνη, το οποίο και χρησιμοποίησε ο δάσκαλος της σχολής, Αρίστος Βαμβακούσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.