Οι αθάνατοι στίχοι του «Ερωτόκριτου» τραγουδήθηκαν στο Θέατρο Απόλλων

Μία αιρετική μουσική προσέγγιση

  • Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2018 - 06:12

Το αθάνατο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» παρουσίασαν στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής και τέσσερις νέοι, αλλά καταξιωμένοι στο είδος τους ερμηνευτές, επιχειρώντας μία πρωτοποριακή κι αιρετική μουσική προσέγγιση του δημοφιλούς κλασικού έργου.

Ο συναυλιακός «Ερωτόκριτος», μέρος της μεγάλης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, λάμπρυνε το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018», αποτελώντας ένα μοναδικό μουσικό δώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιτυχημένης πορείας του, το έργο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές κι ενθουσίασε το κοινό που το παρακολούθησε στις εξαντλημένες από εισιτήρια παραστάσεις του. Εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε τον Ερωτόκριτο στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, σε μία sold out παράσταση, που έλαβε εξίσου διθυραμβικές κριτικές.

Συναυλιακά το έργο προσέλκυσε και συγκίνησε πλήθος κόσμου στη Βεργίνα (Βέροια), στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), στο Κάστρο των Ιωαννίνων (Ιωάννινα), στο Aegean Arts Festival και στο Μουσείο Καζαντζάκη (Κρήτη), στους ιστορικούς πύργους της Μάνης και στα Αρχαία Ρωμαϊκά Θέατρα στην Κω και στην Πάτρα. Η επιστροφή του Ερωτόκριτου στην πατρίδα του, την Κρήτη, σε ένα πρώτο κύκλο παραστάσεων τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, δικαίωσε απόλυτα τον συνθέτη και όλους τους συνεργάτες αυτής της παράστασης!

Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος από τον Δημήτρη Μαραμή έφερε και στο νησί της Σύρο ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues και jazz χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο, που γράφτηκε πριν από τέσσερις αιώνες, εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τη δύναμη της ερωτικής πίστης στις ανατροπές της ζωής.

Αφηγητής του έργου ήταν ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος συνόδευσε στο πιάνο τους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτος), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Νένα) και Gautier Βελισάρρης (Πολύδωρας – φίλος Ερωτόκριτου).