Σπουδαία ονόματα από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή της τζαζ στο Θέατρο Απόλλων

6o Syros Jazz Festival

Τον επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα αποτελέσει και φέτος το Syros Jazz Festival, που επιστρέφει στο Θέατρο Απόλλων για την έκτη έκδοσή του.

Το Φεστιβάλ που δημιουργήθηκε από την αγάπη των Συριανών Βαγγέλη Αραγιάννη και Γιάννη Ρούσσου για τη τζαζ, φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικά ονόματα από την εγχώρια και τη διεθνή μουσική σκηνή.

Το τριήμερο πρόγραμμά του αποτελεί κάθε χρόνο ένα συνδυασμό συναυλιών, προβολών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων με θέμα την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

Το 6ο Syros Jazz Festival, το οποίο συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, θα διεξαχθεί από 5 έως 7 Οκτωβρίου 2018.

Λεωφορείο… το project

Στην έναρξη των φετινών εκδηλώσεων, ο Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος (κιθάρα), ο Ηλίας Καρκαβέλιας (κοντραμπάσο) και ο Αναστάσης Γούλιαρης (τύμπανα) θα παρουσιάσουν το «Leoforio», ένα προσωπικό πρότζεκτ του Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλου με συνθέσεις του, επηρεασμένες από την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή τζαζ, την ηλεκτρονική και την ψυχεδελική μουσική. Ο δίσκος “leoforio…first stop” κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016 και επιλέχτηκε από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να συμμετέχει στο «New jazz generation festival 2017». Αυτός ο ήχος δε θα μπορούσε να ζωντανέψει χωρίς τη μουσική δοτικότητα του Θάνου Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα, του Κωνσταντίνου Μάνου στο κοντραμπάσο, την μουσικοηχοληπτική φροντίδα του Γιώργου Καρυώτη, τη συμμετοχή του Σταύρου Παργινού στο τσέλο αλλά και την απαγγελία της Μαρίας Ψαθά στο ποίημα της Κατερίνας Κατσικάκη. Το leoforio είναι το όχημα όπου οι τρείς μουσικοί επιβιβάζονται και αναζητούν καινούριες διαδρομές έκφρασης, ενώ παράλληλα αυτοσχεδιάζουν δημιουργώντας μουσική για ένα ταξίδι με πολλά  και διαφορετικά τοπία.

Rooftop Stories

Αμέσως μετά, το κοινό θα απολαύσει ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό σόλο πρότζεκτ από τον Πέτρο Κλαμπάνη (μπάσο, λούπες, κρουστά, φωνητικά), εμπνευσμένο από τις μουσικές περιπέτειές του ανά τον κόσμο. Ταξιδιώτης σε Αθήνα, Αβάνα, Λονδίνο, Ναγκασάκι, Βαρκελώνη, ο Ζακυνθινής καταγωγής καλλιτέχνης ανέβηκε στις ταράτσες των πόλεων αυτών, κατέγραψε τις δικές του «Rooftop Stories» και ετοιμάζεται να τις μοιραστεί με το φιλόμουσο κοινό της Σύρου. Η φωνή, τα κουδουνάκια και ο ευαίσθητος ήχος που προκύπτει από το μπάσο, συνθέτουν την «παλέτα» αυτής της βραδιάς, που θα κινηθεί από την μυσταγωγία, ως το έντονο groove.

In Situ

Στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής θα ταξιδέψουν οι φίλοι του Φεστιβάλ μέσα από το ντοκιμαντέρ του Άκη Κερσανίδη και της Χρύσας Τζελέπη «In Situ»,  που θα προβληθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, στις 19:30. Σημείο εκκίνησης, η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80, όταν η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Ταξιδεύουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές τους, ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές οπτικές τους στον αυτοσχεδιασμό, στον ήχο και στη σιωπή, και παρακολουθούμε τις στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».

H jazz του σήμερα

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρουν οι «Triplicity», που συνδυάζουν επιρροές από τις παραδοσιακές φόρμες της τζαζ και τις γεμάτες ενέργεια διαθέσεις του ροκ μέχρι την αφρικάνικη πολυρυθμία, σε ένα ηλεκτρικό και γεμάτο με διάθεση για περιπέτεια άκουσμα. Το σχήμα απαρτίζουν ο Γιώργος Σταυρουλάκης (κιθάρα και guitar synth), ο Παναγιώτης Μπουραζάνης (μπάσο) και ο Πάνος Βασιλόπουλος (τύμπανα), τρεις ξεχωριστοί μουσικοί, οι οποίοι μοιράζονται έναν κοινό στόχο: τη δημιουργία του προσωπικού τους ήχου στη σκηνή της αυτοσχεδιαστικής μουσικής και της σύγχρονής jazz του σήμερα. Μέσω της ανάμειξης φαινομενικά ετερόκλητων επιρροών, από τις παραδοσιακές φόρμες της jazz και τις γεμάτες ενέργεια διαθέσεις της rock μέχρι τις πολυρρυθμίες της Αφρικής, οι Triplicity χαράσσουν ένα εκλεκτικό μουσικό μονοπάτι, κομμένο και ραμμένο για όσους αναζητούν περιπετειώδη ακροάματα.

Από την Κύπρο… με αγάπη

Ένα ακόμη αξιόλογο γκρουπ της Κύπρου θα εμφανιστεί στο Syros Jazz Festival. Μετά τους Tricoolore (το 2016) και το Ioannou/Vafeas Quartet (το 2017), σειρά έχει στις 7 Οκτωβρίου η Michael Messios Symmetry band, του κοντραμπασίστα Μιχάλη Μέσσιου. Τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ -που έχει εμφανιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και φημισμένα φεστιβάλ και ερμηνεύει κυρίως συνθέσεις του ηγέτη του- είναι ο σαξοφωνίστας Χάρης Ιωάννου, ο πιανίστας Μάριος Τούμπας και ο ντράμερ Ιωάννης Βαφέας. Όλοι τους έχουν σπουδάσει στο Berklee College of Music και διδάσκουν στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Το σχήμα θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου, χαρακτηριστικό στοιχείο των οποίων είναι οι δυνατές μελωδίες και οι σύνθετοι ρυθμοί.

Yiannis Kassetas Quintet feat. Craig Handy

Τέλος, ο σπουδαίος Αμερικανός σαξοφωνίστας Craig Handy, που έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ, όπως ο Art Blakey, o Charles Mingus, η Betty Carter, o Elvin Jones και ο Wynton Marsalis, θα συναντηθεί επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων με τον σαξοφωνίστα Γιάννη Κασσέτα και το γκρουπ του. Το κουιντέτο συμπληρώνουν ο Απόστολος Λεβεντόπουλος (κιθάρα), ο Λάμπρος Παπανικολάου (κοντραμπάσο) και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος (τύμπανα).

Ετικέτες: