Η Μικτή Χορωδία Μυκόνου παρουσιάζει στη Σύρο την ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι

Νοσταλγικό ταξίδι στην «Οδό Ονείρων»

Στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» της Ερμούπολης θα ανέβει για πρώτη φορά η Μικτή Χορωδία Μυκόνου, υπό τη διεύθυνση της βιολονίστας Τίνας Ψαλίδα.

Η πραγματοποίηση πολιτιστικών ανταλλαγών με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς του συνόλου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, επισκέπτεται τη Σύρο με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στη Μύκονο, στις 28 Απριλίου 2018.

Στην πρώτη εκδοχή της συμμετείχαν συνολικά 30 χορωδοί, ενώ στην ανανεωμένη «Οδό Ονείρων» που περιλαμβάνεται στο εορταστικό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, λαμβάνουν μέρος 26 μέλη, συνοδεία τριών μουσικών: της Τίνας Ψαλίδα (βιολί, μαντολίνο), του καλλιτεχνική διευθυντή και καθηγητή της Μουσικής Σχολής «Γεώργιος Αξιώτης» του Δήμου Μυκόνου, Μπάμπη Αμοιρίδη (κιθάρα) και του Οδυσσέα Κωνσταντόπουλου (πιάνο).

Η «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι ανέβηκε τον Ιούνιου του 1962 στο θερινό θέατρο Μετροπόλιταν της Αθήνας. Θεωρήθηκε ως μία απόπειρα ανανέωσης της επιθεώρησης, για την οποία ο Χατζιδάκις συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Αλέξη Σολωμό, Μίνωα Αργυράκη και Μανώλη Καστρινό. Πρωταγωνιστούσαν ο Δημήτρης Χορν, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρω Κοντού, η Ζωή Φυτούση, ο Λάκης Παππάς, ο Γιώργος Εμιρζάς, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και πολλοί νέοι ηθοποιοί της εποχής. Χόρευαν ο Μανώλης Καστρινός και η Χρυσούλα Ζώκα. Έκτακτες εμφανίσεις πραγματοποίησαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Νάνα Μούσχουρη και ο Ευγένιος Σπαθάρης με τον Καραγκιόζη του.

Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο καθημερινά. Την παρακολούθησαν μάλιστα πολλές καλλιτεχνικές προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο. Θεωρήθηκε το αντίπαλον δέον της Όμορφης Πόλης, της παράστασης του Μίκη Θεοδωράκη που παιζόταν λίγα μέτρα πιο κάτω στην ίδια οδό, στο θέατρο Παρκ.

Αναδρομή στη δεκαετία του ‘60

Η Μικτή Χορωδία Μυκόνου μας ξανασυστήνει το κλασικό αυτό  με νέα κείμενα και σκηνική απόδοση, καθώς τα πρωτότυπα δεν έχουν καταγραφεί. Το κομμάτι αυτό επιμελήθηκε η χορωδός και ηθοποιός Εύα Νικηφόρου, η οποία εκτός από την επιλογή των κειμένων, ανέλαβε επίσης τη σκηνική καθοδήγηση των μελών του συνόλου.

«Σε κάθε παρουσίασή μας, επιχειρούμε να δώσουμε έμφαση και στην εμφάνιση των χορωδών. Αυτή μας βοηθά να προσεγγίσουμε σε ένα βαθμό την εποχή στην οποία αναφερόμαστε», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της Μικτής Χορωδίας, Τίνα Ψαλίδα. Όπως εξηγεί «η Οδός Ονείρων μας ενέπνευσε και μας έδωσε το ερέθισμα να κάνουμε μία αναδρομή στη δεκαετία του ’60 και να βάλουμε το κοινό στο κλίμα εκείνης της εποχής».  

Σημειώνει μάλιστα πως, η παράσταση άφησε θετικότατες εντυπώσεις στους φιλόμουσους της Μυκόνου. «Μπορεί εμείς να μην είμαστε τόσο ανεπτυγμένοι πολιτιστικά, όσο το κοινό της Σύρου, ωστόσο υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για τη μουσική και συμμετέχει ενεργά. Όσοι αγαπούν τα τραγούδια και είχαν την ευκαιρία να τα ακούσουν ζωντανά, μας είπαν ότι η παράστασή μας τους άγγιξε».

Καταλήγοντας, η κ. Ψαλίδα αποκαλύπτει ότι η εμφάνιση της Χορωδίας στη Σύρο υπήρχε σαν σκέψη εδώ και πολύ καιρό. «Όνειρό μας είναι η δημιουργία μιας γειτονιάς πολιτισμού στις Κυκλάδες, μέσα στην οποία, ακόμη κι εμείς, από την παρεξηγημένη Μύκονο, θα έχουμε ένα βήμα να παρουσιάσουμε τη δουλειά και το έργο μας».

Η «Οδός Ονείρων» θα ανοίξει με κείμενα που παρουσιάζονται από τους ίδιους τους χορωδούς. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν αποσπάσματα από το περιοδικό «Μπουκέτο», μία εβδομαδιαία εικονογραφημένη επιθεώρηση που κυκλοφορούσε από τη δεκαετία του ‘30 μέχρι τη δεκαετία ‘50-’60. Στην παράσταση περιλαμβάνονται κείμενα που ταιριάζουν με το τραγούδι «Μαύρη Φορντ» που ερμήνευσε η Μάρω Κοντού, ένα κείμενο της ψυχολόγου Βάλιας Τσιριγώτη που αναφέρεται στην τελευταία από τις «Αδερφές Τατά» και «Ο Άνθρωπος της Στιγμής» από μία συλλογή του Ανδρέα Λασκαράτου.

Προσεγμένες εμφανίσεις με θεατρικό άρωμα

Η Χορωδία Μυκόνου συστάθηκε το 2000 με μαέστρο την Εύα Βασιλοπούλου και έκανε πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, παρουσιάζοντας κυρίως προγράμματα αφιερωμένα στο έργο μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Από το 2012, υπό τη διεύθυνση της Τίνας Ψαλίδα οι θεματικές ενότητες των τραγουδιών (ρετρό, λαϊκό-ρεμπέτικο, τραγούδια της πατρίδας και της ξενιτιάς, καντάδες κ.ά.) περιλαμβάνουν διασκευές κομματιών που συχνά, δεν έχουν ακουστεί σε χορωδιακή απόδοση, κάνοντας έτσι μία πρωτότυπη προσέγγιση σε κάθε είδος, με χορωδιακό ήχο. Σε κάθε αφιέρωμα υπάρχει μια πιο θεατρική παρουσίαση με τη συμβολή της ενδυμασίας, τις προβολές φωτογραφικού υλικού και το αντίστοιχο σκηνικό, δημιουργώντας έτσι στον θεατή και οπτικά, μία ατμόσφαιρα ανάλογη του θέματος και της εποχής των ακουσμάτων με τη συνοδεία βιολιού, μαντολίνου, κιθάρας, πιάνου ή και ηλεκτρικής μπάντας.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιαστεί στο ιστορικό Θέατρο της Ερμούπολης στις 19 Ιανουαρίου 2019.