2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου

  • Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2019 - 12:45

Για δεύτερη  συνεχή χρονιά το πανέμορφο νησί της  Πάρου  θα φιλοξενήσει το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου 2019, από 30 Απριλίου έως 5 Μαΐου, στην Παροικιά της Πάρου.

Πρόκειται για μια γιορτή της μουσικής με αφορμή την  κιθάρα, που συνδιοργανώνεται από τον   Δήμο της Πάρου, την ΚΔΕΠΑΠ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση  Πολιτιστικής Ανάπτυξης  Πάρου), το  Δημοτικό Ωδείο Πάρου, την  Καλλιτεχνική  Εταιρεία “Το Τονικό”, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον γνωστό, διακεκριμένο κιθαριστή Ιάκωβο Κολανιάν.

Το φιλόμουσο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες συναυλίες, από τα μεγαλύτερα  ονόματα της κιθάρας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Οι σπουδαστές κιθάρας θα έχουν την ευκαιρία να  συμμετέχουν σε master classes  από καταξιωμένους καθηγητές του οργάνου και να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ο  νικητής της Γ΄ κατηγορίας θα διεκδικήσει  κιθάρα αξίας 5.000€, προσφορά του κατασκευαστή κιθάρας Βασίλη Βασιλειάδη, ενώ στις κατηγορίες Α΄ και Β΄ οι νικητές αντίστοιχα θα διεκδικήσουν βραβεία μεγάλης αξίας, προσφορά των μουσικών οίκων Ανδρομηδά και Παπαγρηγορίου - Νάκα.  

1η ημέρα του Φεστιβάλ: Τρίτη 30/4 θα ξεκινήσει με το ρεσιτάλ κιθάρας του περσινού νικητή του διαγωνισμού Κωνσταντίνου Αυλωνίτη, ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα εμφανισθεί το  Trio Bate Coxa, που αποτελείται από τους μουσικούς Παναγιώτη Τζίνα στην κιθάρα, Alfred Ruci στο φλάουτο και Νίκο Νταρίλα στα κρουστά, σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με  βραζιλιάνικους και latin ρυθμούς.

2η ημέρα του Φεστιβάλ: Τετάρτη 1/5 θα ξεκινήσει με τα master classes από τους σολίστ-καθηγητές του Φεστιβάλ, στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΠΑΛ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά με το ρεσιτάλ κιθάρας της παγκοσμίου φήμης κιθαρίστριας Xuefei Yang από την Κίνα.

3η ημέρα του Φεστιβάλ: Πέμπτη 2/5 θα ξεκινήσει με τα master classes και νωρίς το απόγευμα θα διεξαχθεί η συναυλία των μαθητών. Στη συνέχεια ο σολίστ συνθέτης και καθηγητής κιθάρας Νότης Μαυρουδής, θα δώσει διάλεξη με θέμα την κιθάρα. Η ημέρα θα κλείσει με την συναυλία του συνθέτη και κιθαριστή Κώστα Γρηγορέα, έναν από τα επιφανέστερα μέλη της Ελληνικής κιθαριστικής οικογένειας, με έργα του ιδίου.

 4η ημέρα του Φεστιβάλ: Παρασκευή 3/5 θα συνεχιστούν τα πρωινά master classes, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ένα κιθαριστικό gala με Έλληνες και ξένους κιθαριστές. Θα συμμετέχουν: ο Γάλλος διαπρεπής κιθαριστής και συνθέτης Laurent Boutros, ο κιθαριστής Megerdich Mikayelian, βραβευμένος από τη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά και καθηγητής κιθάρας στο Εθνικό Ανώτερο Μουσικό Ωδείο του Λιβάνου, ο Ιάκωβος Κολανιάν γνωστός από τις εμφανίσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Μιχάλης Κονταξάκης που σύμφωνα με το “American record guide” «…έχει αψεγάδιαστη τεχνική, υπέροχο ήχο και είναι απλά εξαιρετικός..», ο Γιώργος Γεωργάτος με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του, ο Νότης Μαυρουδής που επί έξι δεκαετίες, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά-μουσικά-πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, σε έργα για δύο κιθάρες, μαζί με τον κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες κιθαριστές της γενιάς του.

5η και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ: Σάββατο 4/5 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός Κιθάρας σε τρεις κατηγορίες: κατηγορία Α΄ για διαγωνιζόμενους έως 12 ετών, κατηγορία Β΄για διαγωνιζόμενους έως 16 ετών και κατηγορία Γ΄ για διαγωνιζόμενους χωρίς όριο ηλικίας. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με χαιρετισμό του δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και με συναυλία από το κιθαριστικό σύνολο των σπουδαστών των master classes, σε διδασκαλία και διεύθυνση της συνθέτριας Βασιλικής Λεγάκη.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς του Φεστιβάλ, τον κατασκευαστή κιθάρας Βασίλη Βασιλειάδη, τον μουσικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκα, τον μουσικό οίκο Ανδρομηδά, την Blue Star Ferries, την Aegean airlines, την Καναδέζικη εταιρία κοσμημάτων Lugaro, τις χορδές DAddario, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχος, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το Τονικό Ωδείο, το μουσικό διαδικτυακό περιοδικό TAR, την ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

www.parosguitar.com